Industriële omgevingen raken meer en meer verbonden en communiceren met netwerken die daar voorheen van waren gescheiden. Industriële internet of things (iiot)-apparaten leveren nieuwe typen gegevens aan die moeten worden verwerkt, opgeslagen en geanalyseerd. De it binnen productieomgevingen moet daarom schaalbaar en flexibel genoeg zijn om ondersteuning te bieden voor de nieuwe processen en functionaliteit die hun weg naar de infrastructuur vinden.
Hieronder volgt een overzicht van de trends die de komende jaren in belangrijke mate zullen bepalen hoe de industriële it een aanpassing ondergaat.
- Samensmelting van it en ot
De convergentie van informatietechnologie (it) en operationele technologie (it) blijft de belangrijkste motor van transformatie op het gebied van industriële it. Traditioneel standalone machines worden plotseling verbonden. En ondertussen leveren iiot-sensoren data aan over alle aspecten van het productieproces.
Het begint duidelijk te worden dat de traditionele op silo’s gebaseerde aanpak niet langer bruikbaar is. Er is tegenwoordig sprake van veel meer verbindingen en contactpunten tussen productiegebieden dan ooit tevoren. Dat geldt in het bijzonder voor it, ot en iiot. En dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen technici en systeembeheerders ervoor zorgen dat alle koppelingen naar behoren functioneren? Vloeit informatie op de juiste manier van de productievloer naar de datacenters of naar de cloud? En wat is de beste manier om een integraal overzicht op de omgeving te krijgen?
Dit zijn stuk voor stuk vragen die professionals op het gebied van industriële it zichzelf de komende jaren zullen moeten stellen.
- Cybersecurity is topprioriteit
Uit rapporten blijkt dat de coronacrisis voor een piek in cyberaanvallen heeft gezorgd. Daniel Newman zegt in een artikel voor Forbes dat het aantal cyberaanvallen op banken alleen al van januari tot april 2020 met 238 procent toenam. Het aantal aanvallen op cloud-servers steeg in dezelfde periode met zeshonderd procent. Door de exponentiële groei van het aantal cyberaanvallen zal cybersecurity uitgroeien tot een hot topic in alle verticale markten, met inbegrip van de maakindustrie.
Cybersecurity is geen nieuw fenomeen voor industriële it. Maar feit is wel dat de digitalisering van productieprocessen voor nieuwe uitdagingen zorgen. De iiot-sensoren, -apparaten en -implementaties brengen beveiligingsrisico’s met zich mee die inmiddels uitvoerig zijn gedocumenteerd. Ondertussen moeten er ot-componenten worden ‘opengesteld’, zodat die kunnen worden verbonden met nieuwe typen systemen en apparaten. En dat resulteert weer in allerlei nieuwe beveiligingsrisico’s. Dit probleem wordt verergerd door het feit dat standaard beveiligingsconcepten en -tools met het oog op it-omgevingen zijn ontwikkeld. Niets garandeert dat ze even effectief zijn in combinatie met operationele technologie.
Desondanks is het zonder meer mogelijk om ot-omgevingen te verbinden. Maar dat vraagt wel om een gedegen strategie voor cybersecurity. De it-organisatie die daar zorg voor draagt zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe eisen die aan de bescherming van ot-omgevingen worden gesteld en alle iiot-componenten en -apparaten beveiligen.
- De rand van het industriële netwerk
Gezien het bedrijfskritische karakter van de data die afkomstig is van de productievloer en iiot-apparaten krijgen industrial edge gateways (ook wel smart gateways genoemd) nu een sleutelrol in productieomgevingen. Deze apparaten kunnen worden verbonden met verschillende onderdelen op de fabrieksvloer. Ze zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van data en de verzending daarvan naar verschillende endpoints. Daarmee vormen ze een poort (gateway) naar belangrijke data over het productieproces.
De integratie van deze apparaten met de bestaande infrastructuur zal een centraal thema blijven voor veel bedrijven die overstappen op industry 4.0. Maar niet alleen dat, ook het verbonden, beschikbaar en operationeel houden van deze apparaten zal deel uitmaken van het takenpakket rond de integrale monitoring van de infrastructuur.
- Standaardisatie van communicatieprotocollen
De onderlinge verbondenheid van iot-sensoren en -apparaten, operationele technologie en andere contactpunten vraagt om een gemeenschappelijke taal. Dit is de enige manier waarop verschillende technologieën met elkaar kunnen communiceren. De OPC UA-standaard wordt tegenwoordig door steeds meer organisaties ingezet, en het ziet ernaar uit dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.
Maar voor welke communicatiestandaard een fabrikant ook kiest, het zal nodig zijn om die te integreren met de bestaande infrastructuur.
- Flexibele cloudoplossingen
Tegenwoordig kan de verwerking van bedrijfskritische gegevens plaatsvinden op diverse locaties: in de cloud, op locatie, aan de netwerkrand of zelfs een combinatie daarvan. De trend om over te stappen op een multi-cloud-architectuur zal zich doorzetten. Hierbij worden meerdere clouds tot één oplossing gecombineerd. Een andere trend is de inzet van hybride scenario’s waarbij edge devices, hardware op locatie en clouddiensten worden gecombineerd tot een geïntegreerde oplossing.
Het is belangrijk voor fabrikanten om hun behoeften in kaart te brengen en om de beste cloudoplossing te ontwikkelen of selecteren op basis van hun specifieke toepassingsscenario’s.
- Data verwerken en analyseren
In iiot-omgevingen wordt data gegenereerd door sensoren, apparaten en verbonden machines. Deze informatie kan enorm waardevol zijn voor het identificeren van trends, het verwerven van inzicht in het productieproces en het nemen van beslissingen.
Om een voorbeeld te geven: het verzamelen van sensorinformatie over de werking van een machine kan je een aanknopingspunt bieden voor het vaststellen van het beste tijdstip om de machine te onderhouden. Technici aan de hand van deze informatie preventief onderhoud uitvoeren in plaats van de hele machine ineens te onderhouden op een vooraf gepaalde datum. Dit voorspellende onderhoud maakt een einde aan onnodige kosten. Hiervoor moet echter data worden verzameld en geanalyseerd. En in sommige gevallen moeten er waarschuwingen worden gegenereerd als er tekenen zijn die erop wijzen dat een machine onderhoud vereist. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er bepaalde drempelwaarden worden overschreden.
Of neem nu de energie-efficiëntie. De fabrikanten staan als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving onder toenemende druk om hun energie-efficiëntie te verbeteren. Het gebruik van data van energiemeters en het communiceren van de gemeten waarden via protocollen als Modbus biedt fabrikanten de mogelijkheid om het energieverbruik te analyseren en manieren te vinden om daar verbetering in te brengen. Maar ook in dit geval moet de data eerst worden verzameld en doorgrond.
De uitdaging schuilt erin om in kaart te brengen welke data er precies wordt aangeleverd en hoe die informatie precies moet worden benut. De resulterende inzichten zullen mede bepalen hoe het iiot gestalte krijgt. Deze data vormen daarmee een onmisbaar stukje van de legpuzzel.
Toekomst
Met alle innovaties en veranderingen die momenteel gaande zijn, is het van cruciaal belang om de it-omgeving snel aan te passen en op te schalen, zodat die aansluit op de nieuwe eisen die aan productieomgevingen worden gesteld.
Welke trends bepalen het aanzicht van de industriële it in jouw omgeving? Wat zijn jouw strategische prioriteiten voor de komende jaren? Ik ben daar enorm benieuwd naar.
Jammer. Interessant onderwerp maar veel te taai geschreven.
“De convergentie van informatietechnologie (it) en operationele technologie (it) blijft de belangrijkste motor van transformatie op het gebied van industriële it.”
Met zulke zinnen kan ik weinig. Zeker zonder tastbare voorbeelden.
Ik ben overigens gebruik en fan van PRTG, maar dat terzijde.
Kom, kom Henri je hebt vast weleens gehoord van industriële besturingssystemen zoals PLC’s en CNC’s die machines aansturen of SCADA systemen. En je hebt vast weleens gehoord van seriële communicatieprotocollen zoals RS-232 of RS-485 welke middels een modem ook via TCP/IP gebruikt kunnen worden. Verder zijn er ook nog vele domotica projecten te vinden die grotendeels de mogelijkheden van de industriële bedrijfsautomatiseringen toepassen op woningen. Gezien de marktperspectieven is het een interessant onderwerp alleen is het wel de vraag of de auteur de vragen die hij stelt ook beantwoord:
1. Hoe kunnen technici en systeembeheerders ervoor zorgen dat alle koppelingen naar behoren functioneren?
2. Vloeit informatie op de juiste manier van de productievloer naar de datacenters of naar de cloud?
3. Wat is de beste manier om een integraal overzicht op de omgeving te krijgen?
Oudlid, ik ben thuis in de OT scene. We maken er zelfs incident response scenario’s voor die speelbaar zijn 🙂
Een van de grote uitdagingen die ik zie op gebied van security is dat we in tijden van Corona thuis werken, maar nog wel de OT op afstand aan moeten sturen. Als je dan ook nog werkt met leveranciers die weer externe krachten inhuren, dan zijn de rapen gaar.
Oudlid, de auteur geeft zelfs heel precies antwoord op de 3 vragen:
“De onderlinge verbondenheid van iot-sensoren en -apparaten, operationele technologie en andere contactpunten vraagt om een gemeenschappelijke taal. Dit is de enige manier waarop verschillende technologieën met elkaar kunnen communiceren”
En natuurlijk:
“The OPC UA architecture is a service-oriented architecture (SOA)”
https://en.wikipedia.org/wiki/OPC_Unified_Architecture
Zou er enig verband zijn tussen gemeenschappelijke taal en SOA?
Jack,
Inderdaad is OPC (OLE for Process Control) interessant maar – zoals je weet – wordt al heel lang vanuit de techniek geprobeerd om middels allerlei overkoepelende oplossingen hoger in de OSI-stack de Babylonische spraakverwarring van lagere communicatie protocollen op te lossen. Het convergeren van OT en IT middels één protocol door oude protocollen in nieuwe te verpakken maakt het mogelijk om verschillende technologieën met elkaar te laten communiceren maar is – SOA done wrong – nog niet in één generieke taal als we kijken naar de blijvende uitdaging van puzzelstukjes in data die moeten worden geanalyseerd (algoritmen?) om tot informatie te komen.
Henri, dank voor je commentaar. Het is inderdaad een wat taai stuk geworden, en de afkorting van operationele technologie moet natuurlijk (ot) zijn ipv (it). We werken achter de schermen hard aan tastbare voorbeelden, die je binnenkort kunt verwachten – ik zal ze hier tzt ook posten in de comments.
Dag Wilco, ik kijk er naar uit, want het onderwerp is hot en voorbeelden blijven zo beter hangen.
In deze recente replay van een webinar tijdens het Industrial Ethernet kennisevent krijg je hopelijk een nog beter beeld van wat je met PRTG kan binnen de (proces)industrie.
https://youtu.be/3ZetvdNMv68
Uitgebreid praktijkvoorbeeld volgt in april 🙂
En hier is het beloofde praktijkvoorbeeld: https://www.paessler.com/learn/casestudies/process-automation-solutions
De Nederlandse versie kun je downloaden via de blauwe knop.