Om zich te kunnen richten op hun kernactiviteiten hebben woningcorporaties bewezen it-systemen nodig die hun processen optimaal ondersteunen. Ze dromen van software die in de cloud en op mobiele devices kan draaien, en die innoverend, eenvoudig integreerbaar met bestaande systemen en schaalbaar is. Dankzij standaardisering wordt die droom werkelijkheid.
Het is van maatschappelijk belang dat woningcorporaties hun kerntaak – het zorgen voor goede en betaalbare huisvesting voor mensen met lagere inkomens – goed kunnen uitvoeren. Ze hebben hiervoor in de loop der tijd een groot aantal administratieve processen ingericht. Van het inplannen van bouwprojecten, inschrijven van huurders en innen van huur, tot aan het aanbieden en beheren van woningen. Digitalisering van deze bedrijfsprocessen is geen luxe meer, maar een noodzaak.
In het verleden lag de focus op automatiseren van interne corporatieprocessen met behulp van een enterprise resource planning (erp)-systeem, maar inmiddels verwachten klanten (huurders en woningzoekenden) dat zij via een ‘self service’ portaal zelf hun aanvragen eenvoudig en snel kunnen afhandelen. Voor dit doel worden vaak moderne en ‘responsive’ klantportals gebouwd die op alle mobiele devices kunnen draaien. Voor woonruimtebemiddeling zijn dan weer systemen in de markt beschikbaar die zorgen voor een match tussen woningzoekenden en woonruimte, waarbij rekening wordt gehouden met wachtlijsten, indicaties en lokale spelregels.
Het is handig als al die verschillende systemen die bij een corporatie in gebruik zijn eenvoudig aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kunnen namelijk dubbele invoer, fouten en onnodige wachttijden en administratieve handelingen voorkomen worden. De standaard VERA (Volkshuisvesting Enterprise Referentie Architectuur) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het efficiënter uitwisselen van gegevens. Koppelingen worden hierdoor steeds goedkoper en het volledig automatisch verwerken van opdrachten komt zo binnen handbereik.
Standaardisering maakt het ook aantrekkelijker om bestaande systemen uit te bouwen en om nieuwe vormen van dienstverlening te ontwikkelen waarmee woningcorporaties zich kunnen onderscheiden in de markt. Dankzij nieuwe methodes voor softwareontwikkeling kan dat tegenwoordig een stuk sneller en efficiënter dan vroeger.
Software bouwen voor corporaties
Zo maken low-code ontwikkelplatformen het tegenwoordig mogelijk een softwareapplicatie te bouwen met kant en klare ‘blokken’ waarbij er bijna geen code meer met de hand wordt geschreven. Door deze efficiënte manier van werken kan een it-applicatie door fors minder mensen in een veel kortere tijdspanne worden gebouwd. Wij van WoningNet, een platform waar meer dan tweehonderd corporaties hun diensten onderbrengen, zijn ons woonruimtebemiddelingssysteem aan het vernieuwen met het low-code platform OutSystems. Dit zou met de oude werkwijze een project van jaren zijn geweest, maar nu is in een half jaar tijd het eerste gedeelte al ontwikkeld en opgeleverd.
Dit woonruimtebemiddelingssysteem is gebaseerd op de VERA-standaard en koppelt zodoende met de pakketten van alle erp-leveranciers. Bijzonder aan het systeem is dat het een standaardoplossing voor alle corporaties is, maar tegelijkertijd – omdat het met low-code is gebouwd – flexibel en configureerbaar is. Instellingen kunnen op systeem-, regionaal en corporatieniveau worden gewijzigd. Denk daarbij primair aan de toepassing van spelregels die gelden bij de woonruimteverdeling, maar ook aan de inrichting van autorisaties. De corporatie kan ervoor kiezen zelf het functioneel beheer uit te voeren of dit bij de dienstverlener te beleggen.
Innovatieve apps bouwen
Met hetzelfde low-code ontwikkelplatform is ook in een aantal maanden tijd een mobiele applicatie voor woningruil gebouwd. Een viertal woningcorporaties voert op dit moment een pilot uit met deze ‘dating-app voor huurders’ die eind deze maand officieel wordt gelanceerd (en die daarvoor al te zien is op de vakbeurs Corporatieplein). Zo laten de corporaties zien dat ze innovatief bezig zijn en dat ze weten wat er speelt in de markt.
Door samen te werken met andere woningcorporaties en met dienstverleners kunnen corporaties meedelen in de verregaande digitalisering van zowel backend als front-end systemen. Dit geeft hen de ruimte zich te concentreren op hun kerntaken en deze efficiënter uit te voeren, maar daarnaast ook de mogelijkheid vernieuwende diensten aan te bieden waarmee ze hun meerwaarde in de markt bewijzen.
Astrid Weijs, ict-manager bij WoningNet