Nederland kampt al jaren met een tekort aan it’ers – en de vraag neemt toe. De vacaturegraad is voor ict het hoogst in NederIand; in 2021 werden bijna negenduizend vacatures meer gepubliceerd dan in het voorgaande jaar, een stijging van bijna een derde.
Zonder de juiste arbeidskrachten dreigt Nederland op it-vlak achter te raken. Een gebrek aan de juiste digitale vaardigheden binnen een organisatie staat bedrijfsgroei tegenwoordig nu eenmaal in de weg. Tegelijkertijd versnelt de digitale transformatie in ons land, die alleen maar meer zal vergen van de reeds overvraagde it-teams die worstelen met een gebrek aan personeel en middelen.
Dat meer it-personeel nodig is, staat buiten kijf. Maar dit is een uitdaging die een lange adem vergt – en er is nu een oplossing nodig. Deze oplossing is er, en wel in de vorm van low-code- en automatiseringstechnologieën.
Gemak
Low-code is een technologie die de voordelen van snelle softwareontwikkeling combineert met het gemak van een drag-and-drop-interface. Hierdoor kun je het coderingswerk voor nieuwe software tot een minimum beperken en deze ook buiten het it-team ontwikkelen. Met low-code kan iedereen, van analisten tot productiemanagers, zelf de bedrijfsprocessen en -functies structureren die ze nodig hebben. Dit bespaart tijd en geld die je anders kwijt zou zijn aan (externe) programmeurs én het ontlast de eigen it, zeker als je automatisering in de mix gooit.
Natuurlijk kunnen low-code en automatisering het tekort aan it’ers niet oplossen. Maar de twee technologieën kunnen wél een groot verschil maken. Door de pandemie is digitale transformatie bij veel organisaties in een stroomversnelling geraakt. Omdat dit de druk opvoerde voor it-teams, wendden zij zich in toenemende mate tot low-code en automatisering om de eenvoudigere taken te vervullen. Zo maakten zij tijd vrij voor complexere en ambitieuzere projecten. Anderen ontdekten dat met low-code software sneller is te ontwikkelen en dat de combinatie met automatisering betere data-governance ondersteunt, met veel minder troubleshooting als resultaat.
Neem deze anekdote: een collega werkte samen met het IT-team van een bank om een online formulier te maken waarmee leningaanvragen konden worden verwerkt. Dat was ten tijde van een coronalockdown waarin het team met buitengewoon lange to-do-lijsten kampte. Ze schatten in eerste instantie dat het ongeveer zes maanden zou duren om deze klus te klaren. Maar met behulp van een low-code-oplossing was het werk in slechts vier dagen klaar. Als gevolg kwam veel ontwikkeltijd vrij en beschikte de bank in minder dan een week over een state-of-the-art-systeem om leningaanvragen te verwerken.
Ideale kandidaat
Wanneer je personeel werft, ben je op zoek naar de ideale kandidaat. Hetzelfde geldt wanneer je low-code- en automatiseringsoplossingen moet kiezen. Richt je voor deze zoektocht daarom op de volgende punten:
- Wat wil je met de technologie doen?
Elke tool heeft een ander doel. Moet het gemakkelijker worden om applicaties te koppelen? Is applicatieontwikkeling de focus? Een low-code platform dat is ontworpen voor softwareontwikkeling is waarschijnlijk niet de beste oplossing voor data-integratie.
- Zoek een oplossing die past bij de behoeften van je teams
Als je eigen developers bijvoorbeeld niet gespecialiseerd zijn in API’s, kunnen low-code- en automatiseringsoplossingen dat gat dichten.
- Hoe snel betaalt de technologie zichzelf terug?
En wat is de time-to-value? Met andere woorden: hoe snel kun je toegevoegde waarde uit de oplossing halen en weegt deze waarde op tegen de kosten? Het kan een uitdaging zijn om de return of investment (roi) van een oplossing te beoordelen. Het helpt dus als je vooraf goed weet welke factoren je wilt meten.
- Blijf communiceren
Het kan zijn dat de gekozen technologie niet zo goed wordt opgepakt binnen de organisatie als verwacht. Dat is volkomen normaal, omdat alle verandering vraagt gewenning. Daarom is het belangrijk dat je blijft communiceren met iedere stakeholder voor wie de nieuwe tooling van pas zou komen. Soms hebben nieuwe instrumenten en technologieën pas succes wanneer je de voordelen ten overvloede communiceert, opleidingen actief worden voltooid én de eerste projecten zijn uitgevoerd zodat je hard bewijs hebt van de toegevoegde waarde.
Optimale resultaat
De uitdagingen van een gebrek aan it-vaardigheden en overbelaste it-afdelingen zijn het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Low-code en automatisering kunnen druk van de ketel halen. Deze technologieën kunnen ondersteunen bij uiteenlopende taken, van applicatieontwikkeling tot het beheer van cloud-omgevingen – mits je de juiste selectiecriteria hanteert en de ingebruikname goed ondersteunt.
Het optimale resultaat: it kan zich meer richten op innovatie, krijgt weer een fatsoenlijke werk-privébalans, en de hele organisatie profiteert van hun toegenomen werktevredenheid en productiviteit.
Er is helemaal geen tekort aan ict’ers. , doorgaans boven de 55 zitten op de bank omdat men denkt dat deze mensen niet meer mee kunnen komen, terwijl ze bewezen hebben dat ze hectiek écht wel aankunnen. De ‘jonkies’ mogen denken dat het hectisch is in de ICT-wereld, vóór hun tijd was het nog hectischer!
Ik was altijd al gek op sprookjes, “met behulp van een low-code-oplossing was het werk in slechts vier dagen klaar.”
Laten we er een drinken op dit soort amateurisme, na afloop komen ze toch bij de professionele ontwikkelaars.