Transformeren naar een datagedreven organisatie gaat niet zonder slag of stoot. Het aantal nieuwe toepassingen om slim gebruik te maken van data groeit, terwijl steeds weer blijkt hoe moeilijk het is om daarvoor de juiste data te ontsluiten uit verschillende systemen. Er is grote behoefte aan het verbeteren van klantervaringen, voorspellingen doen in relatie tot klantgedrag of interne processen te vereenvoudigen met hulp van technologie. Om dat mogelijk te maken, is het eerst nodig relevante data snel, veilig en makkelijk te ontsluiten.
De hoeveelheid data is de laatste jaren flink gestegen. Denk alleen al aan klantinformatie uit een keur aan social media bronnen. Of procesdata afkomstig van iot-sensoren. Ook zijn de type bronnen veranderd. Zo zijn veel legacy-applicaties vervangen door cloud-oplossingen. Veelal afgenomen in een saas-model of herbouwd op basis van microservices. De opkomst van artificiële intelligentie en machine learning levert ook nieuwe toepassingen op.
Allemaal ontwikkelingen die de traditionele manier van integreren met een centrale infrastructuur en centrale expertise onder druk zetten. Sterker nog, er is een aanvullende manier van integratie nodig om data snel, veilig en laagdrempelig te ontsluiten omdat de centrale werkwijze niet wendbaar genoeg is. Nu is applicatie- en dataintegratie voor veel organisaties doorgaans een bottleneck.
Cruciaal onderdeel
De infrastructuur
Cloud portable is ‘the way to go’. De meeste organisaties hebben immers een hybride multi-cloud-strategie. De integratie moet daarom overal kunnen draaien en passen in een multi-cloudomgeving. Dat betekent: gebaseerd op containers en de mogelijkheid om stand-alone te draaien.
De architectuur
Deze evolueert van een centrale enterprise service bus (esb) en service oriented architecture (soa) naar een agile integration architecture (aia). Dankzij aia krijgen devops-teams meer speelruimte. Dat vergroot de wendbaarheid van de organisatie.
Tooling
Deze groeit naar een hybride integratieplatform (hip) dat meerdere tools combineert. De keuze van de tools is afhankelijk van de rol, functie, kennisniveau en use case van de gebruikers. Een deel van de tools zal ook gericht zijn op zogeheten citizen integratie-developers. Bedoeld voor relatief eenvoudige taken en gericht op gebruikers zonder specifieke integratiekennis.
Center of excellence voor integratie
De integratieafdeling moet een nieuwe rol in de organisatie krijgen. Integratie-experts kunnen niet langer functioneren als centraal platform voor alle integraties. Zij moeten devops-teams faciliteren om zelf integraties te realiseren. En zelf het merendeel van de interfaces te bouwen. De integratie-experts kunnen zich dan richten op meer strategische generieke en complexere vraagstukken.
Van bottleneck naar succesfactor
Een goede integratielaag is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Alleen dan is het bedrijf of instelling in staat klantervaringen en interne processen verder te optimaliseren of snel nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Gebrek aan aandacht voor applicatie en data-integratie betekent een bottleneck in de voortgang van digitalisering. Dankzij een hybride integratielandschap en het op de juiste manier faciliteren van devops-teams voor meer wendbaarheid, worden deze voortdurende bottlenecks verleden tijd.
Jos Smits, cto Virtual Sciences Conclusion
Zo’n 20 maal wordt het woord DATA gebezigd in deze blog en maar één keer het woord informatie en dan ook nog eens in een gesloten context. Verder levert het zoeken op kwaliteit van de data geen enkele response op terwijl dat een groeiend probleem wordt. Want de legacy van Systems of Records/Reference (SOR) vervangen door de Systems of Engagement (SOE) in de cloud blijkt geen betrouwbare modellen op te leveren. Applicatie- en dataintegratie is niet het probleem maar de integriteit welke bepaalt wordt door de metadata.
Voor alle duidelijkheid, metadata is het etiket op het blik welke niet alleen iets zegt over de voedingswaarde maar ook over de houdbaarheid. De datagedreven organisatie moet tenslotte rekening houden met allerlei wetgeving aangaande applicatie/data integraties. Data governance is zo’n dingetje waar datagedreven organisaties nog niet veel aandacht aan besteden maar uiteindelijk de muur zal zijn waar ze tegenaan gezet zullen worden. Innovaties zijn geëxcuteerd omdat de verdienmodellen geen rekening hielden met wetgeving wat kunnen en mogen zijn 2 heel verschillende dingen.
Het grote voordeel van een centraal integratieplatform was de beheersbaarheid en ook het vermijden van point-to-point verbindingen. En waarom zou je containers kiezen in plaats van een VM? Dev-ops teams integraties laten doen lijkt mij een slechte zaak. De meeste dev-ops teams staan niet echt in verbinding met de business is mijn ervaring en hebben geen kennis van de business context waarvan de integratie deel uitmaakt. Dat is net zoiets als dev-ops security laten doen.
Waarom zou je voor de chaos kiezen als er inmiddels schaalbare integratieplatformen bestaan die zowel synchrone (EDI/IDOC) als asynchrone protocollen (API) aankunnen? Ook in die context kunnen integraties snel worden gerealiseerd.
Citizen integratie-developers, ook dat nog.
wel hip.
“nodig relevante data snel, veilig en makkelijk te ontsluiten” dat is nogal een open deur.
Ik kijk gewoon even in mijn kaartenbak en krabbel er een notitie bij.
Is de vraag of ironie begrepen wordt . . .
Oudlid, met je reactie verhoog je het aantal data-treffers op deze pagina nog weer met 10.
Zoals gebruikelijk heb je het vervolgens nog éénmaal over informatie en zwijg je verder over kennis.
Feiten beschrijven met feiten; dat schiet toch niet op!
Het etiket op het blik is dan ook niet “metadata” (wat je uit deze meervoudsvorm al kunt afleiden), maar “begrip”.
Iets begrijpen is dan ook iets bevatten: als inhoud hebben, bedragen, behelzen, hebben, herbergen, inhouden, insluiten, omsluiten, omvatten, tellen, vatten in. bevatten (ww): begrijpen, denken, doorhebben, doorgronden, inzien, snappen, vatten, verstaan, zich voorstellen.
En verder past je (sterke!) blikjesmetafoor volledig binnen het innovatieve concept van de bliktelefoon.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bliktelefoon
Tijdens een verjaardagsfeestje hoorde ik een moeder eens tegen haar kind zeggen:
“Je fietsje staat in de garage… O nee, dat woord kent hij nog niet.”
Een begrip kan dus staan voor dingen, maar ook voor ruimten.