Niemand betaalt graag voor dingen die hij niet gebruikt; het is alsof je tekort wordt gedaan. Een herkenbaar voorbeeld hiervan is een abonnement dat blijft doorlopen, ongeacht of je er gebruik van maakt. Dezelfde pijn voel je wanneer je het advies van een verkoper opvolgt en thuiskomt met een veel te dure aankoop, waarna je vervolgens slechts een fractie van de functies gebruikt.
Beide situaties komen veel voor in de it, waar ‘enterprise’-cloud-abonnementen regelmatig onderbenut worden. Hetzelfde geldt voor on-premise infrastructuren, waar een under-provisioned systeem zelden voorkomt. Met budgetten die altijd onder druk staan, zijn it-managers op zoek naar manieren om te besparen op onnodige uitgaven. Zaken waarvoor ze betalen maar niet gebruiken, zijn logischerwijs de eerste targets
Xxx
It-managers zijn geregeld bang dat ze te weinig systeemcapaciteit hebben om hun bedrijf goed te laten functioneren. Under-provisioning kan resulteren in een website die traag of onbereikbaar lijkt, waardoor webgebruikers zullen afhaken en de dienstverlener klanten en inkomsten verliest. Ernstige under-provisioning, die kan optreden tijdens kortstondige pieken in de activiteit, zal leiden tot een backlash op het moment dat iemand geen toegang heeft tot een essentiële applicatie.
On-premise under-provisioning kan frustratie veroorzaken door trage responstijden en daarmee werknemers dwingen hun taken neer te leggen. Zowel cloud als on-premise under-provisioning-situaties worden gezien als carrièrerisico’s voor it-managers. Om die te ontlopen, is over-provisioning van opslag- en serverinfrastructuur veel gebruikelijker dan under-provisioning. Dat was voorheen een logische beslissing, het is niet geheel optimaal, maar wel veel minder kostbaar dan downtime.
Elasticiteit
Bedrijven willen de elasticiteit om zich aan te passen aan veranderingen in de workloads door dynamisch resources te provisioneren en te de-provisioneren. De meesten verwachten die elasticiteit van hun cloudproviders en zijn zich er nauwelijks van bewust dat die elasticiteit nu ook beschikbaar is in on-premise infrastructuren. Xsp’s en ondernemingen die willen profiteren van de kosten- en efficiëntievoordelen van de private cloud, maar toch de zekerheid van on-premise of co-located infrastructuur willen, hebben nu een nieuwe oplossing.
Deze nieuwe aanpak biedt cloud-achtige pay-as-you-go (payg)-wendbaarheid en flexibiliteit, terwijl de on-premise voordelen van lage wachttijd, lokale data-residency en de mogelijkheid om kritieke apps te ondersteunen die te complex zijn om naar de cloud te migreren. Klanten hoeven de infrastructuur niet te kopen en geen capex op de balans te zetten. Ze betalen alleen voor de middelen die ze nodig hebben als opex via maandelijkse verbruiks gebaseerde facturering.
Neobanken
De meeste ondernemingen lopen het risico van under-provisioning. In de financiële dienstverlening heeft de opkomst van neobanken en andere fintechs gezorgd voor de behoefte om onverwachte klantengroei of -krimp op te vangen. In de gezondheidszorg zorgt medisch beeldmateriaal zoals röntgenfoto’s en crt/mrt-scans voor enorme bestanden die vaak te groot, te duur en te gevoelig zijn om naar en vanuit de cloud te worden overgebracht. Ze kunnen ook snel aggregeren tot databases die de on-premise infrastructuur ontgroeien. Under-provisioning is ook een probleem voor interne dienstverleners die it-diensten leveren aan bedrijven die een on-premise private cloud gebruiken voor workloads die niet naar de cloud zijn te verplaatsen. In de publieke sector, waar de vraag naar digitale diensten voortdurend toeneemt, neemt ook de vraag naar flexibiliteit en elasticiteit toe om aan de regelgeving te voldoen en de initiële kosten te verlagen via een verbruiksgebaseerd aanbod.
Eigenaars van on-premise infrastructuur in al deze organisaties zouden hebben aangenomen dat de payg-souplesse van de cloud voor hen niet toegankelijk was. Maar de flexibiliteit die verbruiksgebaseerde oplossingen bieden, verwijzen under- en over-provisioning naar het verleden. Elk gevoel van fomo dat wordt ervaren door it-managers met on-premise assets is opzij te schuiven. En de tijd van over-provisioning en de kosten van het kopen, installeren, onderhouden en upgraden van onnodige infrastructuur is ook voorbij. Je kunt de toekomst niet met zekerheid voorspellen, maar je kunt je wel voorbereiden op alle mogelijke scenario’s.
(Auteur Rob Overtoom is chief evangelist xaas solutions bij Fujitsu Nederland.)
He oudlid, misschien een keertje bijpraten met je collega’s ?
heb jou er nooit over gehoord.