Asterisque is de eerste ict-leverancier die als zogeheten Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA) het Medmij-label mag voeren. Daarmee mag het bedrijf uit Heerlen deelnemen aan het nationale Medmij-programma. Naast net DVZA-label is er ook een Medmij-certificaat voor ontwikkelaars van software voor persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Om het helemaal complex te maken: ook zorgaanbieders kunnen het DVZA-label halen en ict-bedrijven zonder label mogen gewoon Medmij-diensten verlenen. Het label heeft alleen betrekking op veilige data-uitwisseling.
Medio 2020 kunnen burgers beschikken over een elektronisch afschrift van hun eigen medische gegevens. Dat kan binnen een zogeheten persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Zo’n pgo bestaat uit een app op een smartphone, tablet, desktop of laptop. Een gebruiker kan dus een pgo-app downloaden en met deze software zijn of haar persoonlijke gezondheidsomgeving (zorgdossier) inrichten. Naast de data van de zorgverlener kan iemand er ook eigen gegevens aan toevoegen, zoals thuismetingen en gegevens van gezondheidsapps. En die ook delen met de behandelaar.
Aan de kant van de zorgaanbieders moeten hun softwareleveranciers de informatiesystemen geschikt maken voor de gegevensuitwisseling met patiënten. Het uitwisselen van medische informatie tussen zorgverleners onderling gaat al enige tijd via het Landelijk Schakelpunt (LSP), geëxploiteerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Het LSP draait op de software van Intersystems.
Primeur
Het nationale beheerprogramma Medmij moet deze opzet borgen en heeft daarvoor vorig jaar een afsprakenstelsel bedacht voor de pgo-kant en de zorgaanbiederskant. Ict-leveranciers kunnen deelnemer worden voor een van beide kanten. Zij melden zich aan bij Medmij en volgen vervolgens het proces van kwalificatie en acceptatie.
Het Medmij-label bevestigt dat de applicatie voldoet aan alle afspraken over de uitwisseling van gegevens, zoals vastgelegd in het Medmij Afsprakenstelsel. Ook moeten hun toepassingen voldoen aan een aantal andere strenge eisen. Zoals bijvoorbeeld het hebben van het NEN 7510-certificaat. Het certificaat biedt de gebruiker de zekerheid dat zijn gezondheidsgegevens veilig en betrouwbaar worden uitgewisseld.
Aan de pgo-kant zijn inmiddels zeven bedrijven ge-Medmij-labeld. Het zijn de pgo-bouwers Drimpy, Ivido, Curavista, Med2mob, Quli, Medvision 360 en Selfcare.
Asterisque heeft de primeur om zich de eerste Medmij-leverancier van ict-systemen voor zorgaanbieders te mogen noemen: de zogeheten Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA). Daarmee is het uitwisselen van gegevens aan de zorgaanbiederskant nu in theorie mogelijk. De volgende klus is het op elkaar aansluiten van een pgo op de gegevens aan de kant van de zorgaanbieder.
ITvisors en RZCC
Dat een it-bedrijf geen Medmij-label heeft, betekent overigens niet dat die buitenspel komt te staan. Daarbovenop: een DVZA hoeft niet per se een ict-leverancier te zijn; die kan ook optreden namens leveranciers van zorginformatiesystemen. Zo is het Regionaal Zorgcommunicatiecentrum (RZCC) in de regio Zuidoost Brabant een proef gestart met een regionaal zorgcommunicatieplatform. Die komt te staan tussen de pgo’s van burgers en de informatiesystemen bij de zorgaanbieders. Zo’n platform maakt het straks voor zorgaanbieders eenvoudiger te communiceren met al die pgo’s. Het it-hart van dit platform wordt ingevuld door it-dienstverlener ITvisors uit Utrecht op basis van Intersystems-technologie.
ITvisors is hoofdleverancier van nog zo’n project die allebei het Medmij-label nodig hebben om pgo’s te kunnen koppelen met achterliggende zorgsystemen. Paul Theunissen, algemeen directeur ITvisors, licht toe: ‘Zij moeten het Medmij-label halen omdat ze als DVZA willen optreden. En omdat zij dat moeten, betekent het dat wij aan veel eisen moeten voldoen van dit stelsel, daar wij de service gemaakt hebben en beheren. We hebben dus inmiddels wel alle ervaring om er aan te voldoen.’
‘Indien je niet als DVZA gaat optreden,’ vervolgt Theunissen, ‘hoef je dus geen label te halen. Maar dat zou best kunnen veranderen. Bijvoorbeeld, indien een samenstelling van zorginstellingen, bijvoorbeeld een regio, de hele koppeling uitbesteed en er zelf geen verantwoordelijkheid in wil of kan nemen. Wij hebben wel de ambitie ons als Medmij-deelnemer te kwalificeren. Tot op heden is dat alleen niet noodzakelijk geweest omdat de klanten die we in het Medmij-domein hebben, zelf formeel DVZA willen worden.’