De Nederlander Fred van den Bosch maakte enkele jaren geleden de overstap naar de Amerikaanse computerindustrie. In Silicon Valley heeft de Nederlander de taak tegen de stroom in het virtualisatie-alternatief Librato op de kaart te zetten.
Servervirtualisatie heeft 'het domein van de desillusie' bereikt, stelt softwareleverancier Librato. Deze Californische startup levert software voor workload management. De Nederlandse topman Fred van den Bosch mocht op een virtualisatiecongres in New York toelichten hoe serverconsolidatie in veel situaties goedkoper en beter kan zonder virtualisatie. Librato's software regelt toewijzing van systeembronnen vanuit de 'user space' tussen applicatie en besturingssysteem of hypervisor.
Van den Bosch komt van Veritas, waar hij chief technology officer (cto) was. Bij Librato moet hij een technologie voor het voetlicht brengen die zijn oorsprong heeft in de specialistische wereld van high performance computing (HPC). Tot afgelopen oktober heette het bedrijf EverGrid. Tegelijk met de naamsverandering werd het hoofdproduct Load Manager voor Linux uitgebreid met een Windows-versie.
Is Librato een alternatief voor virtualisatie?
Wij bieden een alternatief in die gevallen waarin niet alle toeters en bellen van servervirtualisatie nodig zijn. Virtualisatie heeft nu momentum. Wij zwemmen tegen de stroom in. Maar er zijn situaties waarin virtualisatie geen effectieve manier is om servers te consolideren. Bij servervirtualisatie moet de infrastructuur ingrijpend veranderen.
Wij hebben een klant aan Wall Street die honderden applicatie-instances per server nodig heeft. Daar is virtualisatie geen praktische oplossing voor. Combinaties van interactieve en grid-applicaties zijn ook moeilijk te virtualiseren. Wij kunnen grid-applicaties in de interactieve omgeving laten lopen. Interactieve applicaties benutten vaak niet meer dan tien, vijftien procent van de server. Met onze technologie kun je bijna 80 procent van die capaciteit ineens voor werklading gebruiken.
Het is niet achterhaalde mainframe-technologie?
We staan nog aan het begin van de mogelijkheden. Onze technologie is niet alleen te gebruiken voor toewijzing van systeembronnen in de server zoals we vandaag doen, maar ook voor andere bronnen in het datacenter waar vandaag eigenlijk niemand over spreekt. We kunnen de toegang beheren naar opslag, netwerkbronnen, message queus, alle gedeelde bronnen. Een hypervisor heeft geen benul van andere bronnen in het datacentrum.
Hoe bent u in de VS terechtgekomen?
Ik werkte bij Philips Data Systems in Apeldoorn, dat in 1991 aan Digital is verkocht. Eind jaren tachtig werd duidelijk dat de computerindustrie in Europa geen dominante rol zou spelen. Vandaag is er eigenlijk amper nog een zelfstandige Europese computerfabrikant meer over. Via mijn werk bij Philips had ik veel contacten in Amerika. Zo kwam ik als cto bij Veritas terecht. De high tech-industrie in dit land wordt voor een zeer groot deel bevolkt door mensen die niet in Amerika zijn geboren.
Bij EverGrid was ik vanaf het begin betrokken als lid van de bestuursraad. Na anderhalf jaar vroegen ze of ik CEO wilde worden. Dat heb ik gedaan, omdat de technologie erg interessant was en veel mogelijkheden had. Het begon met een checkpoint-restart product van Virginia Tech, maar we gebruiken de technologie om meer de enterprise-kant op te gaan. Dat is ingezet terwijl ik nog alleen in de bestuursraad zat. Toen ik er als CEO bij kwam hebben we de zaak vrij radicaal omgezet.
Moesten jullie technologie binnen halen om het kernproduct aan te vullen?
We gebruiken dezelfde technologie vooral op andere manieren. Het oorspronkelijke HPC-product voeren we nog onder de naam is Availability Services. Als je een rekenintensieve applicatie hebt die wekenlang over duizenden systemen draait, moet je checkpoints kunnen nemen zodat je niet helemaal overnieuw hoeft te beginnen als er iets fout gaat. Hetzelfde laagje software kun je ook gebruiken om bronnen in het datacentrum aan te sturen. Dat is de Load Manager die we vorig jaar hebben uitgebracht.
Librato is nog niet actief op de Nederlandse markt. Gaat het nieuwe partnerprogramma daar verandering in brengen?
Waarschijnlijk zullen we pas eind dit jaar, begin volgend jaar echt actief in Europa worden. We hebben met klanten in de financiële sector wel wat activiteiten in Londen, maar nog geen directe verkoop in Europa. Dat gaat wel gebeuren. Onze prioriteit is eerst hier goed voet aan de grond te krijgen. We gaan door een leercurve. Als we voldoende vertrouwen hebben dat de technologie zeer robuust is en precies begrijpen hoe we het kunnen verkopen, is het makkelijker de internationale markt in te gaan.
Net toen jullie hiermee begonnen sloeg de economische crisis toe. Hoe is de situatie nu op de Amerikaanse softwaremarkt? Zijn er misschien meer kansen in Europa?
Op dit moment is het overal vrij belabberd. Bijna elk bedrijf waar we mee werken is overgenomen, zit in een reorganisatie of ontslagfase of is helemaal verdwenen. Ze snijden allemaal in hun budgetten. Dat vertraagt het verkoopproces. Aan de andere kant verwacht ik dat er de komende maanden een zekere stabiliteit zal ontstaan. De mensen gaan weer terug aan het werk en zullen de tent efficiënter willen runnen. Onze producten kunnen met een relatief bescheiden investering vrij grote besparingen opleveren.
Goed bezig, virtualisatie is niet alles. Jarenlang ben ik al niet blij met deze uitvinding uit me jeugd.