Een tweekoppig team van de University of California, Berkeley, won de eerste prijs van de Nokia Bell Labs Prize voor A Classical Spin on Quantum Computing, ofwel een nieuw processorelement dat veel efficiënter berekeningen moet kunnen uitvoeren om antwoorden te vinden op zogenaamde discrete optimization problems, ofwel het optimaliseren van los van elkaar staande zaken.
Dat laatste kan wat vaag klinken, maar het betekent dat de vinding van PhD-student Tianshi Wang en professor Jaijeet Roychowdhury een aanvulling kan zijn op bestaande processors, zoals gpu’s en cpu’s.
Het winnende team gaat met een prijs van honderdduizend dollar naar huis, samen met de mogelijkheid om samen te werken met Nokia Bell Labs. Ze werden gekozen uit 250 inzendingen uit 31 landen, waarbij vijf finalisten overblijven die de jury moeten overtuigen dat hun vinding de potentie heeft om ‘de wereld te veranderen. Dat zijn grote woorden, maar het Bell Labs-lab grossiert zelf ook aardig in (Nobel)prijzen. De verwachting met deze vinding is, uiteraard, dat het van belang kan gaan zijn bij zaken als planningen maken, 5G en het vinden van nieuwe medicijnen. Niet zo vreemd, want daar worden vaak wel ergens processors in het proces gebruikt.
Competitie
Voor de wedstrijd van 2019 werd vereist dat teams hun werk in april dit jaar in zouden leveren, waarna het werk op basis van drie criteria werd ingedeeld, zoals een ’10X innovation potential’ om de ‘wereld te veranderen’, de technische merites van het voorstel en de algehele haalbaarheid van het voorgestelde idee.
Vervolgens kregen de meest veelbelovende projecten een korte samenwerking met het lab aangeboden om dieper op de materie in te gaan, waarna de vijf overgebleven kandidaten vorige week op een evenement hun laatste stand van zaken moesten delen.
De tweede prijs is ook zeker niet oninteressant om te vermelden, namelijk een non-invasief systeem om processen in het lichaam te monitoren door deze onder de huid de plaatsen. De naam is toepasselijk: ‘There is plenty of room under the skin: A wearable’s perspective’. De tweede-prijswinnaars komen uit dezelfde staat, dezelfde universiteit alleen een andere locatie, namelijk UC San Diego.
De derde plek was weggelegd voor een team van de Stuttgart University uit Duitsland. Hun systeem is bedoeld om een positioneringssysteem voor binnenshuis te ontwikkelen dat gebruik maakt van bestaande draadloze communicatiesystemen, maar met een simpeler calibratie dan bestaande systemen. De naam: ‘Leveraging 5G infrastructure for a Robust Positioning System’.
Die laatste samen met Nokia misschien toch nog een game-changer voor 5G in niet-chinese handen?