Apple mag bekendheid genieten als innovator, ook Microsoft werkt flink vooruit. Zo heeft het in 2012 al een nieuw, toekomstbestendig bestandssysteem gemaakt dat nu richting de desktop komt. Maar niet elke desktop.
Apple werkt al enige tijd aan een next-gen-bestandssysteem voor dataopslag op en door haar apparaten. Het zelfontworpen APFS (Apple File System) is bedoeld voor het hele bereik van Apple-hardware: van Mac Pro, iMac en MacBook via iPad en iPhone tot aan Apple-tv en Apple Watch. APFS heeft zijn debuut al gemaakt op iOS, waarbij de omgeving een strikter gecontroleerd geheel is voor Apple.
Bitrotbestrijding
Ondertussen is pc-concurrent Microsoft al veel langer bezig met een bestandssysteem voor de toekomst. Het zogeheten ReFS (Resilient File System) is zelfs al in de zomer van 2012 op de markt gekomen: als optie in Windows Server 2012. Het dient daarbij als alternatief voor NTFS (New Technology File System) dat in zijn oorspronkelijke vorm in 1993 op de markt is gekomen. ReFS is niet alleen gericht op grote opslagvolumes, grote bestanden en schaalbaarheid, het is ook specifiek ontwikkeld om zogeheten bitrot tegen te gaan.
Bitrot is een overkoepelende term voor het fenomeen van datadegradatie die kan leiden tot dataverlies. Deze datacorruptie kan optreden door magnetische storing, luchtvochtigheid, weglekkende elektrische lading en andere storende factoren. ReFS draagt nieuwe functies in zich waarmee het meer fouttolerantie biedt dan NTFS, ook in RAID-opstellingen.
Van server naar desktop
De server-uitvoering van Windows heeft sinds de 2012-versie dus ReFS ingebouwd en het zit ook ‘verstopt’ in desktop-Windows sinds versie 8.1 Gaandeweg is het doorontwikkeld, waarbij onder meer het nut voor gevirtualiseerde omgevingen is verbeterd. In combinatie met het nieuwere Windows Server 2016 lonken er meer voordelen.
Volgens uitgelekte details komt het next-gen-bestandssysteem binnenkort meer officieel naar de desktop. Dit betreft vooralsnog echter niet het reguliere Windows 10. Het is overigens technisch wel mogelijk om ReFS uit te proberen op dat pc-besturingssysteem. Booten vanaf een ReFS-volume is echter niet mogelijk.
‘Windows Workstation’
Uitgebreide analyse van een per ongeluk uitgebrachte privé-testrelease van Windows 10 toont aan ReFS meekomt met een nieuw ontwikkelde Windows-variant voor workstationcomputers. Het gaat om Windows 10 Pro for Advanced PCs, zoals deze variant wordt genoemd in de testcode die per abuis is uitgerold naar publieke testers in het Windows Insiders-programma.
De zogenoemde ‘geavanceerde pc’s’ zijn dan krachtige desktopmachines voor intensieve rekentaken, zo blijkt uit een Microsoft-presentatie voor computerfabrikanten. Op een van die interne slides wordt de voorlopige naam Windows 10 Pro for Workstation PC’s gebezigd. De in ontwikkeling zijnde Windows 10-variant ondersteunt vier processorsockets en zes terabyte geheugen, in plaats van maximaal twee sockets en twee TB RAM voor het huidige Windows 10 Pro.
Het NT-tijdperk
Daarnaast belooft ‘Windows 10 Workstation’ snellere bestandsdeling door ondersteuning voor het SMB Direct-protocol. Daarmee krijgen bepaalde netwerkadapters direct toegang tot data in het geheugen waarmee de processor(s) worden ontlast. Al met al lijkt er een wederopstanding van de scheiding in het Windows NT-tijdperk tussen desktop voor consumenten en kantoorgebruikers en desktop voor zware gebruikers zoals designers, ingenieurs en wetenschappers.
Dat laatste, de scheiding tussen bestandssysteem van verschillende systemen, dat begrijp ik niet. Als microsoft visie zou hebben zou ze voor 1 systeem gaan. De diversiteit aan versies op de verschillende OS platformen is al een legpuzzel en nu toch weer differentiëren? Naast de 32 en 64 bit ondersteuning?
Apple werkt juist aan een systeem, alles gebaseerd op 64 bit. Dan kan je bestanden altijd snel en met een aanpak vinden, openen en distribueren.