Microsoft gaat zijn updatedistributie en support vereenvoudigen voor Windows 7 en 8.1. Het stopt daarvoor met het aanbieden van losse updates. Voortaan krijgen de vorige twee Windows-versies maandelijks een cumulatieve update.
Microsoft wil het niet alleen zichzelf makkelijker maken, maar houdt ook gebruikers en beheerders een verbeterde onderhoudservaring voor. Het patchen van Windows 7 en 8.1 moet voortaan consistenter en eenvoudiger zijn, schrijft Nathan Mercer van Microsoft in zijn blogpost. Daarin kondigt hij aan dat met ingang van oktober er voortaan elke maand een rollup-update uitkomt voor de twee oudere versies.
Naar voorbeeld Windows 10
Zo’n rollup bevat dan alle updates van de voorgaande maand in een enkel installatiebestand: zowel betrouwbaarheidsupdates als ook securityhotfixes. De beide voorgangers van Windows 10 volgen daarmee in het voetspoor van die huidige versie, die al elke maand een cumulatieve update krijgt. Voor 7 en 8.1 stopt Microsoft nu met het uitbrengen van individuele updates die los zijn te selecteren en te installeren.
In de praktijk leverde dit volgens Microsoft wel eens problemen op. De selectiemogelijkheid voor welke updates uit te rollen, resulteerde in fragmentatie, schrijft Mercer. ‘Verschillende pc’s konden dan een verschillende set updates geïnstalleerd hebben wat kan leiden tot meerdere potentiële problemen.’
Problemen door keuzes
Mercer somt op dat sommige combinaties van updates fouten met synchronisatie en afhankelijkheden (dependancies) konden opleveren. Dit verlaagt de update-kwaliteit, schrijft hij. Daarnaast verhoogt selectieve installatie van updates de complexiteit van testen voor bedrijven, legt de Windows-manager uit.
Ook verlengt de update-keuzemogelijkheid de tijdsduur voor het scannen van updates: welke wel en niet al zijn geïnstalleerd, en welke dus nog nodig kunnen zijn. ‘Het vinden en toepassen van de juiste patches kan uitdagend worden.’ Tot slot kon het voorkomen dat Windows-gebruikers tegen problemen aanliepen wanneer een patch wel al was uitgebracht, maar dan in beperkte distributie was en dus moeilijk te vinden en lastig proactief te installeren.
Patchpijn door updates
Microsoft wil deze patchpijn wegnemen en stapt daarom af van het aanbieden van individuele updates. Het neemt hiermee ook de mogelijkheid weg om eventuele probleempatches, die onbedoelde bijwerkingen hebben, te deïnstalleren. Beheerders dienen bij problemen door een patch dan harde keuzes te maken. Óf ze accepteren de bijwerkingen (totdat er eventueel een fix uitkomt), óf ze vinden een workaround om toe te passen, óf ze verwijderen de hele maand-update. Het deïnstalleren van zo’n rollup betekent echter ook afzien van alle andere updates daarin. Tot de volgend maand dan.
In de plaats voor de los te selecteren updates komt er het rollup-model waarmee beheerders minder updates krijgen om te beheren, wat de voorspelbaarheid verbetert en ook de kwaliteit van updates moet verhogen. Het grote aantal mogelijke combinaties van de diverse updates zorgt namelijk voor een flinke kluwen aan mogelijkheden. Dit vereist veel testwerk; door Microsoft vóór release van updates en door beheerders vóór installatie van die verbeteringen en fixes.
Met terugwerkende kracht
De nieuwe maandelijkse rollup zal in eerste instantie alleen de updates van de voorgaande maanden sinds oktober bevatten. Op termijn gaat Microsoft de reikwijdte uitbreiden om ook juist oudere updates te omvatten. ‘Ons doel is om uiteindelijk alle patches mee te nemen die we hebben uitgebracht in het verleden sinds de vorige baseline’, blogt Mercer. Dit gaat “’n het komende jaar’ gebeuren.
De maandelijkse rollups worden dan in wezen een soort service packs, waarmee een verse installatie van het besturingssysteem in één keer up-to-date valt te maken. Het is daardoor niet langer nodig om zo’n nieuwe installatie bij te werken met achtereenvolgende rondes aan updates. In het geval van het vooral zakelijk nog veelgebruikte Windows 7 kan dat neerkomen op een totaal van enkele honderden updates.
‘SP2’ was voorbode
De eervorige Windows-versie stamt namelijk uit 2009 en heeft begin 2011 nog een service pack gekregen. Dat SP1 was het eerste en gelijk laatste officiële service pack. In mei dit jaar heeft Microsoft een officieus ‘SP2’ uitgebracht in de vorm van een cumulatieve update. Deze ‘convenience rollup’ verpakte de afgelopen vijf jaar aan updates voor Windows 7.
Daarbij heeft Microsoft ook aangekondigd dat het zo’n ‘gemaksverzameling’ voortaan maandelijks uitbrengt. Dat betrof toen echter een optionele download die dan alleen non-security updates van de voorgaande maand zou bevatten. Dit blijkt nu een voorbode te zijn voor het nieuwe onderhoudsmodel.
Ook Windows Server
‘Op basis van jullie feedback kondigen we nu enkele nieuwe veranderingen aan voor het onderhouden van Windows 7 SP1 en Windows 8.1’, begint Mercer de blogpost over de overgang naar maandelijkse rollups. Deze overstap geldt niet alleen voor Windows 7 (met Service Pack 1) en 8.1, maar ook voor huidige ondersteunde versies van Windows Server. Dat zijn dan Windows Server 2008 R2 (Release 2), Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2.
Overigens omvat de maandelijkse rollup niet álle updates voor Windows. Zo wordt het updatemechanisme van het besturingssysteem zelf (de zogeheten Servicing Stack) apart bijgewerkt. Dit geldt ook voor Adobe Flash dat door Microsoft is verwerkt in zijn gloedneuwe webbrowser Edge, naar voorbeeld van Google’s Chrome. Microsoft gaat voor zijn .NET Framework ook per oktober over op een maandelijks rollup-model voor updates, stipt ZDnet aan.
Plus security-only rollup
Verder komt Microsoft vanaf oktober ook met een maandelijkse update die dan alleen de security-updates van de afgelopen maand bevat, meldt Windows Central op basis van Mercers blogpost. Deze rollup wordt apart van Windows Update uitgebracht en is dan verkrijgbaar via updateserver WSUS (Windows Server Update Services), beheerpakket SCCM (System Center Configuration Manager) en de website Microsoft Update Catalog.
Laatstgenoemde downloadlocatie voor updates vereist momenteel nog de installatie van een ActiveX-besturingselement. Hierdoor is deze catalogus alleen toegankelijk voor Internet Explorer. Microsoft werkt er aan om deze vereiste te elimineren, zodat ook andere browsers, inclusief het eigen Edge, toegang krijgen tot de downloadsite voor updates. Het is nog niet bekend wanneer dit werk gereed moet zijn. Mercer verwacht dat Microsoft de bijgewerkte site binnenkort introduceert.