Cloudstorageleverancier Box kiest een koers tegengesteld aan die van zijn concurrent Dropbox. Laatstgenoemde tuigt een eigen cloud op, eerstgenoemde ontpopt zich nu tot front-end voor lokale cloudopslag bij Amazon en IBM.
Box haalt cloudreus Amazon en ict-gigant IBM binnen om zijn klanten wereldwijd een lokale opslagoptie te bieden. Het Amerikaanse bedrijf heeft deze week zijn zogeheten Box Zones geïntroduceerd, waarmee organisatie hun gegevens in cloudstorage verspreid over Europa en Azië kunnen opslaan. De data bevindt zich dan in datacenters van Amazon en IBM, maar is daar gewoon toegankelijk via het platform van Box. Klanten kunnen deze gegevens versleutelen met eigen encryptiesleutels tegen extra betaling voor de KeySafe-functie van Box.
Ook specifiek in Nederland
De cloudhoofdaanbieder bedingt bij zijn nieuwe Zones de best mogelijke voorwaarden voor de cloudstorage bij derden en handelt de hele facturering af. De Zones zijn vanaf komende maand beschikbaar tegen een nog niet onthulde extra vergoeding. De initiële uitrol gebeurt in de AWS-regio’s (Amazon Web Services) in Duitsland, Ierland, Singapore en Japan. Later dit jaar volgen Box Zones in IBM’s cloud waarbij Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan ook aan bod komen.
De cloudfirma stelt hiermee te voldoen aan de vereisten voor lokale gegevensopslag, die non-Amerikaanse bedrijven kunnen stellen of waar ze door nationale wetgeving onder vallen. Ceo Aaron Levie van Box wijst er in de aankondiging expliciet op dat veel bedrijven ‘door lokale wetten en regelgeving worden gedwongen om in te leveren op technologie’. Dit heeft volgens hem ‘nadelige gevolgen voor het succes van het bedrijf en de mate van productiviteit en de samenwerking van werknemers’
Snelle uitbouw
De Box Zones beloven deze nadelen weg te nemen en tegelijkertijd de cloudstorage-aanbieder zelf meer internationale bekendheid te geven. Daarnaast is een niet onbelangrijk voordeel van deze koppeling met Amazon S3 (Simple Storage Service) en IBM Cloud (voorheen SoftLayer) dat Box niet zelf lokale datacenters hoeft te bouwen of te verwerven. Zo is dus een snelle internationale uitbouw mogelijk.
Deze omarming van andermans clouds is tegengesteld aan de koers die cloudstorageconcurrent Dropbox vaart. Die aanbieder van flexibele opslagruimte op internet heeft vorige maand onthuld dat het na zo’n tweeënhalf jaar ontwikkelwerk ongeveer 90 procent van zijn eigen storagebehoefte heeft gemigreerd van Amazons S3-platform af. In plaats daarvan draait Dropbox nu voor het leeuwendeel op een zelfgebouwde cloudinfrastructuur.
Exabytes
Dropbox heeft altijd al een hybride architectuur gebruikt, waarbij het de metadata en webservices zelf (in-house) draaide en de eigenlijke data opsloeg in Amazons storagecloud. Door de datagroei van klanten zag Dropbox de noodzaak voor een eigen opslagsysteem ontstaan, waarbij het doel was om te schalen naar exabtytes en daar voorbij. Overigens gebruikt Dropbox in Europa nog wel Amazon.
Tegelijk met de overstap naar de eigen opslagcloud haakt Dropbox aan op Facebook. Op de F8-developersconferentie van laatstgenoemde is deze week onthuld dat Dropbox direct toegankelijk is via de Messenger-app van ‘s werelds grootste sociale netwerk. De ruim 1,5 miljard gebruikers van Facebook kunnen daarmee bestanden opslaan en delen direct vanuit die chat-app.
Dropbox’ samenwerking met Facebook wijst op een belangrijk verschil met Box. Volgens ceo Levia van laatstgenoemde is Dropbox van oorsprong gericht op consumenten, schrijft Forbes. Daardoor is het mogelijk gevoeliger voor marges en kan op deze schaalgrootte een eigen cloud zinniger zijn. Box streeft meer de zakelijke markt na en lokt daarvoor grote klanten. Het wil hun meer bieden dan alleen ‘kale’ opslag.
Meer cloudkeuze
Ook Box’ nieuwe cloudstrategie is enkele jaren geleden al ingezet. Het cloudlandschap zag er toen aanzienlijk anders uit. Zo was Google nog geen betrouwbare speler in de cloudstoragemarkt, schrijft Wired op uit Levie’s mond. Daarnaast was Microsofts Azure-cloud nog niet op een betrouwbare schaal en speelde IBM nog niet mee, aldus de Box-topman. ‘De cloud was toen eigenlijk een single-vendor markt’, met Amazon als bepalende partij.
Box heeft nu integratie met de clouds van Amazon en IBM aangekondigd, maar andere aanbieders zijn mogelijk. Vice-president Rand Wacker zegt dat Box open staat voor samenwerking met andere cloudaanbieders zoals Microsoft, meldt Computerworld. Ceo Levie zegt tegen Recode dat er meer locaties aankomen: ‘Ik verwacht dat we in de loop van de komende twee jaar actief zullen zijn in tientallen landen.
Complexiteit wegnemen
Het doel van Box is om complexiteit weg te nemen voor klanten, aldus Levie. De tegenstelling tussen het grenzeloze internet en de beperkingen van nationale wetten zorgt voor meer complexiteit. In theorie kan dit dus goed uitpakken voor Box. ‘Des te complexer de wereld wordt qua infrastructuur, des te meer kunnen wij dat abstraheren. Dat is dan onze value proposition.’