Microsoft heeft zijn nieuwe instapmodel tablet onthuld. De Surface 3 breekt met het recente ARM-verleden om terug te grijpen op het rijke Windows-verleden. Dit moet de laptopvervanger voor de massa zijn.
De Surface 3-tablet is de kleine broer van de Surface Pro 3 die een driekwart jaar geleden uitkwam. Microsofts nieuwe instaptablet heeft in tegenstelling tot zijn twee voorgangers geen ARM-processor. De eerste twee generaties van de goedkopere en lichtere Microsoft-tablet (respectievelijk de Surface RT en de Surface 2) vermeden x86-processors zoals die van Intel vanwege kosten én energieverbruik. De nu net onthulde Surface 3 heeft als eerste apparaat de allernieuwste generatie van Intels Atom-processorlijn en is geheel zonder ventilatorkoeling.
Intel versus Intel versus ARM
Het gaat om de x7 die de komst inluidt van de Cherry Trail-generatie. Microsoft stelt dat die quadcore-processor krachtige prestaties neerzet, waarbij deze 1,6 GHz Atom dus een sprong voorwaarts is ten opzichte van zijn zwakkere voorgangers. Daarbij biedt de x7 een betere batterijduur dan Intels recente Core M-processor, die nu in meer ventilatorloze apparaten op de markt komt. Zo heeft de flink herziene 12 inch MacBook van Apple een Core M-processor.
Volgens Microsoft haalt de 10,8 inch Surface 3 met zijn hd-scherm een batterijduur van minstens tien uur, voor het afspelen van video. Andere vormen van gebruik kunnen deze operationele duur op een volle acculading nadelig beïnvloeden. De 10,6 inch Surface 2 wist met zijn ARM-processor maximaal tien uur aan video-playback te halen. Daarbij heeft de nieuwe Surface 3 met zijn beeldverhouding van 3:2 ook nog een minimaal hogere resolutie: van 1920 bij 1280 pixels, versus de 1920 bij 1080 breedbeeldresolutie van zijn 16:9 voorganger.
Windows-applicaties versus Windows-apps
Grootste pluspunt van Microsofts overstap van ARM naar Intel is natuurlijk de compatibiliteit. De vorige twee instapgeneraties van de Surface draaiden een aparte uitvoering van Windows 8 (en 8.1) voor ARM-processors. Reguliere pc-programma’s zijn daar niet compatibel mee en dus waren de Surface RT en Surface 2 beperkt tot alleen ‘moderne’ apps, gemaakt voor de nieuwe touch-interface (voorheen Metro genoemd) en bijbehorende ondergrond (WinRT geheten).
De Surface 3 breekt met het recente ARM-verleden en keert terug naar het Windows-verleden van vele pc-programma’s. Daarnaast kan de nieuwe instaptablet van Microsoft vanzelfsprekend ook de nieuwe soort Windows-programma’s draaien. Overigens heeft de producent net besloten dat die apps voortaan een nieuwe benaming hebben. In plaats van het voorheen gebruikte ‘universal apps’ heten de applicaties voor de nieuwe Windows-ondergrond (WinRT) nu ‘Windows-apps’. Traditionele applicaties, gemaakt voor de Win32/64-ondergrond, heten bij Microsoft nu ‘Windows desktop applications’.
Laptopvervanger
De Intel-omarming van de Surface 3 luidt voor Microsoft een nieuwe fase in voor de ambitie om zijn touch-tablet breed in de markt te zetten. Daarbij neemt de Windows-maker het niet alleen op tegen de concurrentie van iPads en Android-tablets. Bij de introductie van de Surface Pro 3 (verkrijgbaar met Intels Core i3, i5 of zelfs i7-processors) is al de potentie als laptopvervanger aangeprezen. De goedkopere, lichtere, dunnere en wat minder krachtige Surface 3 brengt deze salespitch nu serieus naar de massamarkt. Net zoals bij de grotere broer is de keyboardcover (essentieel voor laptopgebruik) nog wel een aparte extra aanschaf. Hetzelfde geldt voor andere accessoires, zoals de digitale pen.
Startprijs $500? Dat wordt zeker €500, hier. Prijzen vergelijkbaar met die van de iPad. En da’s geen compliment :).
Sinds een aantal weken mag ik gebruik maken van een Surface Pro 3. Het is een heel bijzondere kruising tussen een iPad en een MacBook Air. Het nieuwe eraan is het makkelijk aantekeningen maken met de pen. Maar het is niet zo’n hebbedingetje – dat blijft de kracht van Apple
“3:2”
4:3 Werkt toch een stuk prettiger. I.i.g. is 3:2 wel iets beter dan 16:9.