itSMF wil de uitwisseling tussen aanbieders en afnemers bevorderen. Dat zegt de nieuwe directeur José Stijntjes van de beroepsvereninging voor ict-beheer. 'Men denkt vaak dat wij alleen aanbieders als leden hebben, maar dat is helemaal niet waar.'
Welke nieuwe strategische doelen heeft vanaf uw aanstelling in juli 2010 geformuleerd?
Ons belangrijkste doel is uiteindelijk om meer leden te krijgen, zodat we meer geld hebben om dingen voor hen te doen. Want dat is de afgelopen jaren denk ik veel te weinig gedaan.
We willen de komende jaren de uitwisseling tussen leden onderling bevorderen. Leden gaan veel meer van ons horen en zien. We organiseerden al af en toe een itSMF-café, maar in 2011 willen we dat regelmatiger en frequenter gaan doen: elke maand, op wisselende locaties. Tijdens die café's worden onderwerpen van diverse aard behandeld, zo interactief mogelijk. Alle leden zijn welkom en ieder lid kan gastheer zijn.
In 2011 willen we bovendien na afloop van elk café een video van vijf minuten online zetten, met een samenvatting van de discussie. Sinds 1 september 2010 hebben we een community manager aangesteld. Dat is een nieuwe functie. Hij komt uit het vak, en gaat met alle leden praten over wat zij van itSMF verwachten. Vervolgens komt er een community plan dat in het voorjaar op de algemene ledenvergadering zal worden gepresenteerd.
Wat hoort u tot nu toe?
Leden willen meer content en andere onderwerpen. Tot nu toe was onze content heel erg ITIL-geöriënteerd. Maar leden lijken meer behoefte te hebben aan een gereedschapskist, aan tips en trucs en vooral aan informatie buiten de frameworks. We werken daarnaast aan een compleet nieuw site-ontwerp, waarbinnen ook meer inhoud voor niet-leden toegankelijk wordt gemaakt. Onze website is nodig aan vernieuwing toe. Ik wil niet zeggen dat ik me er voor schaam, maar het scheelt niet veel.
Daarnaast willen we de uitwisseling tussen leveranciers en afnemers bevorderen. Men denkt vaak dat wij alleen aanbieders als leden hebben, maar dat is helemaal niet waar. Ongeveer een derde van onze leden is afnemer met heel grote ict-afdelingen. We willen hen veel meer betrekken bij onze activiteiten. Leveranciers en afnemers hebben elkaar veel te bieden. Ze kunnen veel van elkaar leren.
Hoe gaat u die uitwisseling via leveranciers en aanbieders bevorderen?
Juist via die café's. Bijvoorbeeld: het nieuwe werken is momenteel hot. Eén van de grote financiële instellingen die lid bij ons is, maakt veel reclame over dit onderwerp en heeft er ook een boek over uitgebracht. Dat is dus een afnemer van ict-diensten, die zelf ook een heel grote ict-afdeling heeft, en die over dat onderwerp publiceert. Ik zou dat lid heel graag willen betrekken bij een itMSF-café over het nieuwe werken. Dat moet je als forum doen: informatie uitwisselen om elkaar te versterken en het vak te ontwikkelen.
Daarnaast wil ik ook de uitwisseling met onderwijsinstellingen vergroten. Je hoort tegenwoordig veel: door cloud computing verdwijnt het vak van service manager naar de achtergrond. Het zou het manden vlechten van deze eeuw worden. Dat is misschien deels waar, maar ik ben ervan overtuigd dat het vakgebied service management blijft bestaan. Want zelfs als je je diensten binnen de cloud uitbesteed, blijft het beheer ervan een belangrijk onderwerp.
Je moet weten wat de risico's van je bedrijf zijn, dus je moet wel weten waar je het over hebt. Daarom denk ik dat het vak van service manager nog steeds toekomst heeft, ook voor jonge mensen. En daarom moet je ook bij het onderwijs aanhaken, om juist die jonge generatie er bij te betrekken.
Hoe wilt u dat doen?
Binnen het onderwijs zou meer aandacht moeten komen voor de samenhang tussen de operationele, tactische en strategische laag. Nu is het onderwijs voornamelijk gericht op het uitvoerende vlak, het pure ITIL.
Maar wat mij betreft mag veel vaker op een heel hoog strategisch niveau worden nagedacht over de plaats van service management in de hele supply keten. Alles wat je ontwikkelt, moet ooit een keer worden beheerd. En die levenscyclus duurt langer dan de ontwikkelingsfase. Nadenken over service beheer kan daarom veel tijd en geld besparen. En daarmee de duurzaamheid bevorderen: alles draait uiteindelijk op een server in een datacenter.
We willen het gesprek tussen onderwijsinstellingen en onze leden faciliteren, zodat opleidingen beter worden afgestemd op de praktijk van service management. En zodat het imago van het vak wordt verbeterd. Jongeren denken nu vaak nog dat service management saai is.
José Stijntjes
José Stijntjes is sinds juli 2010 de directeur van beroepsvereninging voor ict-beheer itSMF. Ze werkt sinds 1995 in de ict. Ze werkte onder meer bij PinkRoccade en Pink Elephant en deed daar onder andere ervaring op in outsourcing en 'management of change'. Ook schreef ze mee aan het boek 'Planning to Implement Service management'. Ze was eerder aan itMSF verbonden als lid van de programmacommissie.