EMC kocht vorige maand Vmware, leverancier van software voor servervirtualisatie. Die overname, op de valreep van 2003, brengt de opslagleverancier in aanzienlijk ruimer vaarwater. Vice-president Erez Ofer gaf kort hiervoor een toelichting op de lange termijnstrategie.
|
Ofer doelt met die strategische klanten op ondernemingen die geavanceerde ict-infrastructuren in huis hebben én die in hoge mate afhankelijk zijn van data. "Denk aan financiële instellingen en telecombedrijven." Dergelijke bedrijven hebben hun data steeds meer nodig om zich te onderscheiden van hun concurrentie.
Slimmer opslaan
"De afgelopen jaren is de hoeveelheid opgeslagen data flink toegenomen. Het aantal poorten (naar opslagapparatuur – red.) is elke twee jaar verdubbeld. De volgende stap is effectief beheer van al die data. Het was eerst: hoe kan ik mijn data opslaan? Toen: hoe verbind ik mijn data en mijn systemen? Nu gaat het om: hoe benut ik mijn opslaghardware effectiever? En dat gaat nu over naar: sla ik mijn data wel slim op?"
De Israëlische topman verwijst hiermee naar gestructureerde opslag, zowel inhoudelijk als technologisch. Het eerstgenoemde betekent geïndexeerde informatie in databanken, het tweede omvat het opslaan op verschillende opslagmedia naar gelang de leeftijd, de noodzaak van snel oproepen en andere factoren. "Je moet je afvragen: welke waarde heeft data? Niet alle data is gelijk, en de waarde verandert naarmate de tijd vordert."
Informatiebeheer
EMC heeft dan ook, net zoals andere opslagleveranciers, hoge verwachtingen van de nieuwe wetgeving en reguleringen die bedrijven verplichten data toegankelijk en oproepbaar te bewaren. "EMC neemt nu de stap om data slimmer op te slaan. We hebben al het platform, de hardware. We hebben ook de infrastructuur, software, en de beheermiddelen, ook software. Nu begeven we ons op het gebied van informatiebeheer. Dat is databeheer met daarbovenop inhoudbeheer."
"Daarvoor hebben we Legato en Documentum overgenomen. De eerste is complementair aan EMC voor wat betreft data en replicatie. De tweede brengt ons op nieuw terrein: dat van ongestructureerde data, wat ongeveer 80 procent van alle data is. Denk aan weblogs, e-mail, webverkeer en gegevens van financiële software. Door de Documentum-overname krijgen we nu ook meer inzicht in de rest van de keten: tot aan de backup."
De EMC-topman betwijfelt niet of de markt hier al wel aan toe is. Traditioneel gezien is er wel een gat tussen de nieuwste ontwikkelingen en wat bedrijven in de praktijk gebruiken. "Wij proberen nu voorop te lopen, maar we krijgen al een goede respons van klanten. Zij denken nu al aan efficiëntere en vooral slimmere opslag. Nu dwingen de financiële regels en nieuwe wetgeving dit meer af. Nee, daar heeft de opslagindustrie niet voor gelobbyd", lacht hij. "We hebben bij de lancering van onze Centerra (EMC’s archiveringssysteem – red.) wel samengewerkt met overheidsinstanties om certificering te verkrijgen zoals bij optische opslagsystemen."
Ict uit de kraan
De gang naar ict als nutsmiddel houdt de ict-industrie ook bezig. Dit speelt volgens Ofer EMC niet automatisch in de kaart. "Het kan wel helpen, maar nu is het nog niet zover. Er liggen nog enkele technologische obstakels op de route. De idee van de flexibele onderneming sluit wel aan bij de stappen die wij nemen." De recente overname van Vmware, dat dit jaar naar de beurs wou gaan, is hier een duidelijk teken van. " De visie is wel goed, maar de komst van utility computing gaat niet over één nacht ijs."
Ofer legt uit dat EMC klanten wil helpen door opslag als dienst aan te bieden. "Let op: niet als asp (applicatiedienstverlener); dat model is geflopt. Asp betekent applicaties en data offsite, terwijl wij opslag-als-dienst juist aanbieden �n het bedrijf van de klant. Net zoals dat nu vaak al het geval is voor lease-pc’s en netwerken." Het zijn echter wel de grote bedrijven die hier eerst aan beginnen, erkent de topman. "Er is zeker geen vloedgolf aan klanten, we hebben nu de vroege vogels."
EMC is niet bezorgd over de kritiek van concurrenten dat zijn softwareaankopen de markt verschralen. Ceo Gary Bloom van opslagsoftwareleverancier Veritas zei al tegen Computable dat EMC’s overnames zijn bedrijf meer klanten oplevert. "Dat is typisch Gary. Zij hebben echter geen Documentum-alternatief, dus onze oplossing is completer. Bovendien behouden wij de relaties van de door ons gekochte bedrijven. Zo levert Sun nog altijd de software van Legato." Daarnaast ondersteunt opslagleverancier Network Appliance ook nog gewoon de programmatuur van Documentum.< BR>