Jasper Schuurmans en Sander Schutte studeerden in 2004 af aan de Technische Universiteit Delft. Daarna bleven zij als onderzoekers aan deze universiteit verbonden. In deze periode kwamen zij op het idee om het beveiligingsproduct voor laptops en vaste pc's VirtuaLock te ontwikkelen. In een interview legt Schutte uit hoe het product ontstaan is en hoe de twee onderzoekers hierdoor in 2010 hun eigen bedrijf konden opzetten.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om VirtuaLock te gaan ontwikkelen?
Het idee van VirtuaLock ontstond terwijl Schuurmans en ik als onderzoeker werkten aan de TU Delft. In één maand tijd werden er ineens drie laptops gestolen van onze afdeling, zonder dat iemand iets in de gaten had. Kabelsloten werden gewoonweg doorgeknipt of losgetrokken.
Je kunt je de ellende nauwelijks voorstellen als een laptop wordt gestolen met iemands promotie- of afstudeerwerk. De laatste back-ups zijn vaak niet actueel waardoor veel werk opnieuw moet worden gedaan. Je kostbare tijd gebruiken om weer op te starten is natuurlijk verre van optimaal.
De open en dynamische omgeving van een universiteit of flexwerkplek biedt natuurlijk volop kansen voor dieven, maar er zijn ook veel mensen in de buurt die kunnen opletten. Wij dachten toen: je moet iedereen automatisch waarschuwen bij een diefstalpoging.
Wat maakt VirtuaLock volgens jullie zo bijzonder?
Je laptop alleen laten als je koffie gaat drinken voelt erg ongemakkelijk. VirtuaLock zorgt ervoor dat gebruikers automatisch elkaars laptop bewaken. Het enige dat een gebruiker hoeft te doen om beschermd te zijn, is bij vertrek de desktop locken. VirtuaLock staat dan op scherp.
Wanneer iemand probeert de laptop te stelen, gaat er direct een luid alarm af. Daarbij ontvangt iedere VirtuaLock-gebruiker binnen vijftig meter een waarschuwing op zijn scherm en krijgt de eigenaar een sms-bericht. Het alarm gaat af zodra het apparaat van het netwerk verdwijnt, de laptop wordt dichtgeklapt of de stekker of een usb-aansluiting eruit wordt getrokken.
Het programma is vooral handig op plaatsen waar mensen flexibel werken. Met behulp van indoor Wi-Fi-localisatie bepalen wij automatisch wie er bij elkaar in de buurt zijn om op elkaars laptop te letten. Het werkt dus overal, het maakt niet uit of je nu op kantoor bent of bij je favoriete flexwerkplek.
Een feature die veel mensen leuk vinden is dat je ook kunt zien wie de VirtuaLockers in de buurt zijn. Je kunt dus direct zien wie er op jouw laptop passen. Gebruikers kunnen ook sociale profielen zoals LinkedIn koppelen om te laten zien dat ze er zijn.
Een voordeel dat wij hebben ten opzichte van zogenaamde recovery-oplossingen (die een computer proberen terug te vinden ná diefstal, zoals Computrace en Prey) is dat VirtuaLock ervoor zorgt dat de laptop in de eerste plaats niet verdwijnt. Het is toch prettiger om je laptop niet kwijt te raken, dan om hem te moeten zoeken na een diefstal.
Hebben jullie al andere referenties voor het product?
Voor onderwijsinstellingen is het belangrijk om een veilige werkomgeving te kunnen bieden waar mensen niet de hele tijd bang hoeven te zijn voor diefstal. De TU Delft heeft VirtuaLock daarom nu campusbreed ingezet voor medewerkers en studenten. We werken ook op een faculteit van de TU Eindhoven en 1 maart 2012 starten we in de bibliotheken van de Universiteit Utrecht. In alle gevallen heeft de onderwijsinstelling een licentie op VirtuaLock, waardoor studenten en medewerkers kosteloos een veilige werkomgeving hebben. Dit jaar gaan we ons ook richten op de zakelijke markt.
Hoe is het om je oude universiteit als klant te hebben?
Ons product is geboren uit frustratie en we lossen een actueel probleem op. Het is super om te zien dat onze oplossing zo goed aanslaat en dat gebruikers tevreden zijn. Een ander voordeel van onze relatie met de TU Delft is dat we in het YES!Delft-gebouw zijn gehuisvest. Een mooi gebouw met veel technisch georiënteerde, startende ondernemingen.
Heeft de TU Delft een ‘vriendenprijsje' gekregen?
De TU Delft is erg nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van ons product, wat in het beginstadium ongelooflijk waardevol is geweest. Echte vrienden krijgen natuurlijk een vriendenprijs.
Welke kennis hebben jullie bij de TU Delft opgedaan die jullie in VirtuaLock meegenomen hebben?
We hebben bij de TU Delft vooral het probleem van laptopdiefstal in de praktijk gezien en we hebben kunnen zien hoe gemakkelijk dieven toeslaan. Als ingenieur wil je dan een oplossing maken die effectief is, maar waarbij mensen niet hoeven in te leveren op gebruiksgemak. Dit krijgen ontwerpers van de TU Delft met de paplepel ingegoten. Verder zijn beveiliging en schaalbaarheid zaken die vanaf het begin zijn meegenomen.
Hoe ziet de toekomst er volgens jullie van VirtuaLock uit?
Wij willen elke werkomgeving veilig maken. Met de opmars van het nieuwe werken en bring your own device (byod) willen mensen zorgeloos kunnen werken en overal toegang hebben tot hun documenten. In onze visie kun je over vijf jaar overal je spullen laten liggen zonder dat je je zorgen hoeft te maken wat ermee gebeurt. Iedereen let er dan namelijk op.
Leuke innovatieve oplossing maar wat heeft het met BYOD of het nieuwe werken te maken? En voor welke platformen is VirtuaLock allemaal beschikbaar? Want niet alleen nemen we laptops mee maar ook tablets, smartphones e.d. die ook interessant roofgoed zijn.
Klinkt als een erg creatief systeem.
Voor tablets lijkt het me inderdaad ook interessant, smartphones neem je natuurlijk gewoon mee als je even aan de wandel gaat. Niets is zo irritant als een achtergelaten, eenzame mobiele telefoon die overgaat. Het hele idee van ‘mobiel’ is dat je het ding bij je houdt.
Ik vind het een brilliant idee. Het kan ook bij de opsporing helpen denk ik. Een gestolen laptop (waarvoor een soort van aangifte is gedaan) die wordt aangezet wordt door andere VirtualLockers opgemerkt en dan kan een signaaltje worden gegeven. PiepPiepPiep deze laptop is gestolen.
De commercie speelt hoogtij. De jongens willen wat verdienen, terecht. Een gratis account voor private personen? Zou leuk zijn.
Gepubliceerd: Dinsdag 21 juni 2005
Auteur: Jeroen Doorn
Het Amerikaanse bedrijf Skyhook Wireless heeft een techniek ontwikkeld die wifi inzet als plaatsbepaler. In stedelijke gebieden werkt dit beter dan gps, zo claimt het bedrijf.
Skyhook heeft een database met daarin anderhalf miljoen publieke hotspots. Door de afstanden te meten naar diverse hotspots kan de positie worden bepaald met een afwijking van twintig tot veertig meter. Dit werkt beter dan gps, omdat dit systeem problemen heeft wanneer een satelliet uit zicht raakt door hoge gebouwen.
De techniek heeft de weinig verrassende naam wps meegekregen. Een van de toepassingen voor wps is het herleiden van gestolen laptops. Vooralsnog werkt het alleen in 25 stedelijke gebieden in de Verenigde Staten, omdat daarbuiten te weinig hotspots zijn om nauwkeurig een positie te kunnen bepalen.
Super idee. Is natuurlijk veel handiger dan Prey en consorten: alles blijft binnen.
De gehaaste gebruiker zal misschien zijn of haar laptop snel dichtklappen en als dief worden bekeken.
Netwerkalarm? Hoe zit het dan met de laptops die wireless worden gebruikt of niet per se op netwerk moeten?
Ik zie hierbij toch privacy issues als je permanent van iedereen kunt bijhouden waar ze zijn. Daarnaast moet je je aanmelden op een Wi-Fi-spot om gebruik te kunnen maken van de dienst. Kan dit ook niet via het vaste netwerk worden bepaald?