Hacken, kraken en plakken; de medewerkers van Fox-IT doen het met lust en ijver. De Rijswijkse firma onderzoekt computersystemen op criminele sporen en biedt beveiligingsoplossingen aan. Praten we hier over The Lone Gunmen van Nederland?
|
Vaste prik in het tv-programma X-Files over buitenissige verschijnselen en politieke complottheorieën zijn The Lone Gunmen: drie hackers die alles kunnen kraken wat er maar te kraken valt. Maar ja, deze ‘realiteit’ op het Amerikaanse tv-station Fox ligt mijlenver af van de praktijkgerichte aanpak van Fox-IT. Alhoewel … een van de opdrachten was het onderzoeken van de pc van Pim Fortuyn op hatemail. "Er zijn geen dreigementen gevonden", meldt mede-directeur Ronald Prins.
Vooraan staan
Prins richtte samen met Menno van der Marel in 1999 Fox-IT op: het naar eigen zeggen eerste digitale forensisch onderzoeksbureau. Beide heren werkten eerst bij het Gerechtelijk Laboratorium (tegenwoordig Nederlands Forensisch Instituut) in Rijswijk, waar ze computersystemen onderzochten op criminele sporen. Behalve het kraken van de beveiliging bij systemen hield het tweetal zich in het lab bezig met het opsporen van codes in telefoongesprekken tussen criminelen, het uitlezen van organizers, het terugvinden van weggegooide bestanden, het opsporen van coderingen in een pc-administratie, of – monnikenwerk – het aan elkaar plakken van de resten van vernietigde floppies. "Mensen staan er niet bij stil dat gegevens vrijwel altijd terug te vinden zijn", aldus Van der Marel.
[ klein maar fijn ] De beeldvorming van de Nederlandse ict-bedrijfstak wordt vaak gedomineerd door grote dienstverlenende bedrijven. In dat geweld dreigen kleinere bedrijven onderbelicht te blijven. Ten onrechte. Computable stelt ze stuk voor stuk aan u voor: van piepjong tot middelbare leeftijd en met nooit meer dan zo�n zeventig medewerkers. En altijd: Klein maar Fijn. Alle afleveringen: |
Hacktruckjes
Van de winstgevende omzet van een paar miljoen euro komt zo’n 30 procent van forensisch werk, zoals het opsporen van interne fraude, bedrijfsspionage, hacking en digitale porno. Dit ‘spannendere’ gedeelte overschaduwt nog steeds de beveiligingspoot, waar Fox-IT meer omzet uit haalt. "Vanuit onze ervaring met het kraken van computersystemen maken wij hiervoor maatwerkoplossingen", vertelt Prins. Verder is Fox-IT actief in laptopbeveiliging, verricht het audits voor bedrijven, verkoopt het een eigen public key infrastructure waarmee klanten digitale certificaten kunnen aanmaken, en biedt het de opleidingen digitaal rechercheren en security & hacking aan.
Prins studeerde in Delft wiskunde en is gespecialiseerd in cryptografie. Van der Marel studeerde af in natuurkunde, toegelegd op de computervariant, en bedrijfskunde. Het tweetal omringt zich met zo’n twintig medewerkers, die meestal een wiskundige, natuurkundige of informatica-achtergrond hebben. "Veelal jonge mensen met gouden handjes en internet-oren om de nieuwste hacktruckjes op te vangen. Maar het zijn geen hackers. Vanwege de vertrouwelijkheid van onze opdrachten zijn ze gescreend", zegt Van der Marel. "De sfeer bij ons is losjes. Medewerkers mogen zelf bepalen in welke projecten zij participeren. Sinds de oprichting zijn nog maar drie man weggegaan."
Fox-IT werkt veel voor de overheid (ministeries, politie, gemeentes), banken, en grote bedrijven en instellingen. Recent verwierf het nog een pki-opdracht van de sportkoepel NOC/NSF voor het bouwen van een digitaal certificaat systeem voor de 4,3 miljoen sporters in Nederland. De firma overweegt een verdere uitbreiding in Europa en een start in Azië, samen met partners. Van der Marel: "De Verenigde Staten slaan we over. Dan moeten we veel energie in marketing steken om ons te onderscheiden. Daar we zijn we niet sterk in. Fox-IT blijft toch een technisch bedrijf."< BR>