Ict-overheidsexpert René Veldwijk heeft de afgelopen jaren regelmatig zijn kritisch licht laten schijnen over Operatie BRP (Basisregistratie Personen) in publicaties voor iBestuur en Computable. De artikelen vormden vaak aanleiding voor nieuwsgaring op Computable.nl. Een tijdbalk geeft een helder overzicht van de wrange gang van zaken rond dit hoofdpijnproject bij de Rijksoverheid.
Hieronder staat een overzicht van publicaties sinds 2013 van René Veldwijk en Computable over de geschiedenis van dit belangrijke ict-dossier.
Kort samengevat zegt Veldwijk: ‘Na vier jaar lang de Tweede Kamer te hebben misleid over de voortgang van een van de grootste en belangrijkste ict-projecten blijkt ook de derde poging om een nieuwe bevolkingsadministratie te bouwen (Basisregistratie Personen of BRP) niet tot resultaat te gaan leiden. De directe schade ligt ruim boven de honderd miljoen euro. De indirecte schade is veel groter. Ondertussen koopt minister Plasterk met deze Kamer-brief vandaag wéér extra tijd.’
Publicaties sinds 2013 over mGBA/BRP
Onderstaand links naar publicaties over de BRP. De vet gemarkeerde publicaties geven een overzicht van de BRP-tijdlijnmeline tot dat moment.
1. Juli 2013: mGBA: een tikkend ICT-dossier
Na drie jaar ontspoort het project mGBA. Een korte geschiedenis tot dan vanuit een inside-perspectief. Plasterk staat voor de keuze: stoppen of doorgaan.
2. November 2013: De overheid licht zichzelf op
Plasterk koopt, gedekt door een “onafhankelijk onderzoek” door Gartner, het project af: tientallen miljoenen extra budget en drie jaar extra doorlooptijd. De besmette naam mGBA wordt nu BRP. Ook alle bestaande software uit de jaren negentig heet nu BRP.
3. Januari 2014: Ockham Groep vraagt broncode mGBA op
Wetend dat minister Plasterk de Kamer misleidt en er na drie jaar nog nagenoeg geen werkende software is gerealiseerd vragen wij de broncode op. Dit leidt tot een toezegging door Plasterk aan VVD-Kamerlid Roald van der Linde: de BRP-software komt ter inzage van “eigenwijze mensen”.
4. Juni 2015: BRP: Een nieuw leven voor een oud ICT-debacle
Pas anderhalf jaar na Plasterks toezegging en tientallen miljoenen belastinggeld verder komt er een vorm van inzage met vele handicaps. Desondanks zien wij dat de BRP-software die er ligt nimmer zal gaan werken. We publiceren een artikel dat precies vertelt waarom: niet werkende software generatoren.
5. Juni 2015: Minister Plasterk wuift kritiek op BRP weg
CDA-Kamerlid Mona Keizer kaart het BRP-debacle aan tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Minister Plasterk speelt op de man. De heer Veldwijk is ‘niet de meest gezaghebbende persoon’, zo verneemt hij van Ton Elias, voorzitter van de Tijdelijke commissie ICT. Het werkt: de kritiek van Veldwijk wordt genegeerd.
6. November 2015: Het BIT is ‘dead on arrival’
Het Bureau ICT Toetsing (BIT), opgericht op advies van de commissie-Elias, publiceert een rapport over de BRP. Plasterk heeft meer geld nodig want de BRP ontspoort verder. Zo gebeurt het ook: het BIT krijgt 8,6 miljoen extra budget en 9 maanden extra doorlooptijd. De BRP ligt nu definitief bij het volgende kabinet.
7. December 2016: Een skelettransplantatie voor de BRP
Weer anderhalf jaar na de eerste openbaarmaking van de BRP-software, meldt minister Plasterk aan de Kamer dat de stelling van Ockham dat de BRP niet zou gaan werken correct is: men heeft de bouw van de softwaregeneratoren opgegeven en alle programmacode die daarmee te maken heeft herschreven. Natuurlijk wordt dat niet zo gesteld. Er zou slechts sprake zijn van een beperkte ingreep en de verwijderde software zou juist heel nuttig zijn geweest. Wij stellen dat er veeleer sprake is van een herbouw van de BRP – voor de tweede keer onder dezelfde bewindspersoon.
8. Januari 2017: Debat! Een nieuwe geschiedenis voor de BRP
VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé stelt kritische Kamervragen en vraagt een debat aan. De Kamer wordt wakker. De antwoorden van Plasterk zijn uitermate onhandig en wekken de indruk dat zijn ambtenaren de regie volledig kwijt zijn.
9. Januari 2017: Plasterk laat topambtenaar met rust over opinie BRP
Net als in juni 2015 schakelt Plasterk weer hulptroepen in. Een ict-everancier die volledig afhankelijk is van het BRP-programma biedt een opiniestuk ter publicatie aan voor Computable. Ondergetekende wordt gevraagd om een reactie en ziet dat de brief is bewerkt door de topbaas van het BRP-project: zzp’er Cor Franke. Wederom Kamervragen van Ingrid de Caluwé. Franke heeft op dat moment al zijn betrokkenheid bij het project van zijn LinkedIn-CV verwijderd. Een teken aan de wand.
10. Februari 2017: De BRP: Het ergste moet nog komen
In de aanloop naar het Kamerdebat over de BRP geeft Veldwijk aan dat er ergens een kans bestaat dat de bouw van de BRP in de derde ronde alsnog van de grond komt – wel natuurlijk met extra overschrijdingen. Hij legt daarbij uit dat daarna de ellende pas echt gaat beginnen (uiteraard voor de opvolger van minister Plasterk). Veldwijk schetst overigens ook een escape waarin niet al het bestede belastinggeld in de zoveelste bodemloze ict-put verdwijnt.
11. Februari 2017: Tweede Kamer neemt motie planning BRP aan
De Kamer zet Plasterk nu echt onder druk en eist een serieuze planning. De minister meldt zeker te weten dat de BRP eens zal afkomen maar wanneer durft hij niet meer te zeggen. Hij wekt sterk de indruk het vertrouwen in zijn ambtenaren kwijt te zijn.
Na de verkiezingen volgt nadere informatie voor de niet-ingewerkte nieuwe Tweede Kamer.