Het samenwerkingsverband van de gemeenten Harlingen, Littenseradiel en Súdwest-Fryslân ISZF zit in zwaar weer. Twee gemeenten (Gaasterlân-Sleat en Lemsterland) verlaten de gezamenlijke ict-organisatie, waardoor de dienstverlener moet reorganiseren. Directeur Almar Wimer Siebenga maakte deze week bekend op te stappen. Een nieuwe leider moet de organisatie een nieuwe rol geven, vertelt verantwoordelijk wethouder Leo Pieter Stoel.
Het samenwerkingsverband gemeenten Harlingen, Littenseradiel en Súdwest-Fryslân ISZF bevindt zich volgens verantwoordelijk wethouder Leo Pieter Stoel (VVD) van gemeente Súdwest-Fryslân op een keerpunt. ‘Wij hebben het samenwerkingsverband de afgelopen negen jaar opgebouwd. Nu wordt het tijd een andere vorm van samenwerking in te voeren.’
Het samenwerkingsverband diende negen jaar geleden als een voorbeeldorganisatie voor gemeenten. Veel gemeenten kwamen in Bolsward (gemeente Súdwest-Fryslân) bij ISZF kijken om te zien hoe gemeenten hun ict-diensten deelden. Samenwerken leverde concreet financieel voordeel op. Per ambtenaar verstookte ISFZ jaarlijks 3300 euro, waar andere gemeenten met gemak 5000 euro op jaarbasis per ambtenaar aan automatisering kwijt zijn.
Voor het eerst in het bestaan van ISZF treden er gemeenten uit. Aanleiding is een gemeentelijke herindeling. ‘Daarvan zullen er in de komende tijd in Friesland nog wel een aantal volgen’, beseft Stoel. De gemeenten Gaasterlân-Sleat en Lemsterland verlaten ISZF omdat zij vanaf 1 januari 2014 opgaan in de nieuwe gemeente De Friese Meren. De facto nemen de gemeenten al begin volgend jaar geen ict-diensten van ISZF af.
Nieuwe rol
Het samenwerkingsverband bedient nu gemeenten met gezamenlijk 80.000 inwoners. Bij die omvang past een nieuwe rol voor de organisatie, stelt Stoel. ‘IFZS heeft altijd de taak gehad te ontzorgen, ict-taken van de gemeenten over te nemen. Deed dat ook heel goed. Bij deze omvang verandert de rol naar die van regisseur.’
Bij die nieuwe rol hoort ook een nieuwe leider. Directeur Almar Wimer Siebenga maakte op 19 november 2012 bekend dat hij een toekomst buiten ISZF gaat zoeken. ‘Siebenga is een bouwer. Na negen jaar komt de organisatie nu in ander vaarwater. Dat vraagt om een andere stiel van leidinggeven’, zegt Stoel.
Vacature
Een interim-directeur is gevonden in de persoon van Robert Biemans, die eerder werkte bij pensioenuitvoerder APG en de automobilistenbond ANWB. Naar een permanente opvolger van Siebenga wordt nog gezocht. ‘Wellicht vinden we een geschikte kandidaat via Computable’, adverteert Stoel.
Door het vertrek van twee gemeenten is er ook minder geld beschikbaar voor ISZF. Met de achterblijvers is afgesproken dat hun bijdrage gelijk blijft. Dat betekent dat het samenwerkingsverband moet bezuinigen. Zes medewerkers van ISZF zullen met de vertrekkende gemeenten mee verhuizen. Twee medewerkers zijn al over, meldt Stoel. Met vier anderen wordt nog gesproken, vertelt Stoel.
Sociaal plan
‘Het gaat om medewerkers die al lange tijd bij ISZF werken, dat aanvankelijk is ontstaan uit de ict-afdelingen van de samenwerkende gemeenten. Zij vallen onder een sociaal plan. Zij raken niet hun baan kwijt, maar wel hun werkgever. Wij overleggen intensief met de gemeenten waar onze mensen komen te werken. Het moet voor beide zijden passend zijn.’
Het besluit van de twee gemeenten om uit het samenwerkingsverband te stappen kwam als een verrassing. ‘Maar het heeft niet tot een breuk in de relatie geleid’, zegt Stoel. ‘We waren teleurgesteld, we vonden het jammer. Wij hadden het gevoel samen sterker te staan. Maar wij respecteren de keuze van de uittreders. Wij zullen op punten blijven samenwerken. Wellicht wordt dat in de toekomst weer meer.’