De gebruikersvereniging Type3gem is van start gegaan. Leden zijn gemeenten die het contentmanagementsysteem Typo3 gebruiken. Door zich te verenigen willen zij sterker komen te staan tegenover leveranciers die diensten voor dit open source systeem aanbieden.
FOTO: De gemeente Houten is toekomstgericht. Eerder al investeerde zij in deze landingsplaats voor UFO's. Nu gelooft zij in open source.
Het contentmanagementsysteem Typo3 is ontwikkeld in Denemarken en kent gebruikers over de hele wereld. Het systeem is flexibel in te richten en gratis te downloaden van internet. In Nederland zijn voorbeelden van gebruikers de website van DigiD, de omroepen VARA en TROS, vakbond CNV, Hogeschool TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit. Onder het vijftiental gemeenten die Typo3 gebruiken, bevinden zich Bloemendaal, Haarlem, Houten, het Bildt, Leeuwarderadeel, Sint-Michielsgestel, Velsen en Wijk bij Duurstede.
Zelf sturen
Door de oprichting van een vereniging, die Type3gem gaat heten, willen gemeenten minder afhankelijk zijn van leveranciers die diensten voor Typo3 aanbieden. "We willen kennis, ervaring, inzet en geld bij elkaar brengen om zelf sturing te geven aan de doorontwikkeling van Typo3 voor de gemeenten", zegt Jos Kruis, een van de initiatiefnemers van Type3gem en senior adviseur Informatiemanagement bij de gemeente Houten. "Dienstverleners en softwareontwikkelaars kunnen ons adviseren over de mogelijkheden van Typo3 en ondersteuning verlenen bij het formuleren van functionele specificaties. Uiteindelijk kunnen zij inschrijven op onze aanbestedingen. Leveranciers kunnen alleen meedoen als ze ‘open' ontwikkelen en het resultaat vrijgeven aan de gemeenschap."
Geen vaste leverancier
Met de keuze voor Typo3 en de oprichting van een gebruikersvereniging geven de gemeenten invulling aan de doelstellingen van de (digitale) e-overheid. "Zo komen we los van het systeem van vaste leveranciers", zegt Kruis. "Voortaan zoeken wij zelf de leveranciers uit. We denken hiermee ook onze kosten omlaag te brengen." De vereniging begint met vijftien leden. "Die zetten Typo3 verschillend in en beschikken niet allemaal over dezelfde kennis en ervaring. Met onze samenwerking willen we die diversiteit juist gebruiken om elkaar te helpen. We beperken onze samenwerking niet tot gemeenten. We nodigen provincies, veiligheidsregio's, waterschappen en ministeries graag uit om mee te doen."
Oprichting
De oprichting van Type3gem vond op 24 april plaats tijdens de beurs Overheid & ICT. Cor Lamers, burgemeester van Houten, verricht dan de officiële opening door de website http://www.typo3gem.nl/ online te brengen. Nog dezelfde middag is in Houten de eerste vergadering van de gebruikersgroep. Dan worden er direct twee werkgroepen ingesteld, één voor het opstellen van een roadmap voor de ontwikkeling van generieke functionaliteit en één voor het formuleren van richtlijnen voor het ontwikkelen van extensies. "Met de roadmap zorgen we ervoor dat we de Typo3-dienstverleners optimaal kunnen inzetten", zegt Kruis, die zelf secretaris van de vereniging wordt.
OSOSS wordt NOiV
Het programma Nederland Open in Verbinding (NOiV) stimuleert overheidsorganisaties de mogelijkheden van open standaarden (OS) en open source software (OSS) toe te passen in hun informatiesystemen. Het programma volgt hierbij het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding' van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. NOiV is de opvolger van het programma OSOSS dat begin 2008 afliep. Het programma NOiV biedt ondersteuning in de vorm van voorlichting, kennisuitwisseling en instrumenten, waarmee elke overheidsorganisatie zelf open source software kan toepassen. Stichting ICTU voert het programma uit.