Debis IT Services wil voor 2003 een toptien-positie in Nederland veroveren. Het accent ligt daarbij op overnames. Op dit moment onderhandelt de IT-dienstverlener met een nog onbekende partij van zo’n duizend man sterk.
De automatiseerder is nagenoeg onbekend in Nederland. Het hoort met een omzet van 156 miljoen gulden en 520 medewerkers tot het peloton van IT-dienstverleners in ons land. Om deze grauwe middelmaat te ontstijgen, zijn een grotere naamsbekendheid en meer omzet nodig. Campagnes en overnames vormen daarvoor de geijkte instrumenten. Een nieuw managementteam, bestaande uit algemeen directeur Jos Bosman (ex-Baan) en commercieel directeur Edwin Kennedy (ex-EDS) – ondersteund door Jan Sinoo, de opgestapte directeur EDS Benelux die nu in de directieraad van Debis IT Services zit – moet de vaart in het bedrijf brengen.
Debis IT Services, ook wel Debis Systemhaus genoemd, maakt deel uit van de Duitse dienstverlener Daimler Chrysler Services (Debis) AG. Deze dochteronderneming van automobielfabrikant Daimler Chrysler biedt naast IT-diensten zeer lonende financiële diensten aan. In ons land is Debis IT Services actief op het gebied van uitbesteding, detachering, databasemanagement, netwerkondersteuning, SAP-hosting en Internetdienstverlening. Tot de klantenkring behoren het Kadaster, Ben, Tiptel, het Leger des Heils, Veronica, Pharmachemie en Artsen zonder Grenzen. Behalve het hoofdkantoor in Vianen beschikt het over vestigingen in Heerlen (het oud RCC-rekencentrum), Oudemeer/Schiphol (het ex-printbedrijf van Fokker) en Purmerend (het vorig jaar overgenomen Marketech). De activiteiten van kantoor in Capelle aan den IJssel worden naar Vianen overgeplaatst.
Tropenjaren
De afgelopen jaren heeft Debis IT Services (17.800 werknemers) in Europa een sterke positie verkregen in Spanje, Frankrijk en Midden-Europa. In Duitsland staat het systeemhuis aan de IT-top. "Maar in Groot-Brittannië en de Benelux valt nog een hoop te doen", constateert de vertrekkende directeur Karl Heinz Achinger. Hij geeft het stokje door aan de van Cap Gemini Duitsland afkomstige Konrad Reiss. Achinger vindt het na een loopbaan van dertig jaar (twintig jaar Daimler Benz en tien jaar Debis Systemhaus) welletjes. De 58-jarige directeur wil meer tijd aan zijn familie en hobby’s (golf, skieën) besteden.
Tien jaar geleden werd Debis AG op eigen benen gezet, met Debis Systemhaus als IT-tak. "De eerste vijf jaar waren tropenjaren, maar inmiddels staat er een gezond bedrijf", zegt Achinger. "We opereren inmiddels wereldwijd op een beperkt aantal markten, zoals industrie en telecommunicatie. We kunnen immers niet alles doen. Mijn opvolger Reiss zal zich bezighouden met de verdere invulling van de internationalisatie. Dat houdt bijvoorbeeld in dat onze servicecontracten op elke lokale markt dezelfde moeten zijn. Ook de expansie in de Verenigde Staten staat hoog op zijn agenda."
Bombarie
Achinger trekt een lange neus naar de criticasters die in 1990 riepen dat Debis het niet zou redden tussen zware spelers als EDS, IBM, Andersen Consulting. "Neem Lufhansa IT Services: dat werd in 1991 met veel bombarie aangekondigd als onze grote concurrent, maar is nog steeds sterk afhankelijk is van Lufthansa. Of kijk naar alle moeizame reorganisaties rond de IT-activiteiten van Siemens. Dan stel ik vast dat wij wel geslaagd zijn en ons gehouden hebben aan twee belangrijke condities: je moet er de tijd voor nemen en je moet je moedermaatschappij loslaten."
Hoewel Debis IT Services veelvuldig samenwerkt met moedermaatschappij Daimler Chrysler en zusterdivisie Financial Services is er geen sprake van gedwongen winkelnering. "Daar wordt een bedrijf niet competitief van", verklaart Achinger. "Het geeft niet als concurrenten een opdracht van Daimler Chrysler binnenhalen, zolang wij ze maar op andere terreinen blijven verslaan."
Topman ontkent verkoop
"Er bestaan geen plannen voor de verkoop van Debis Systemhaus. Ook van een beursgang is geen sprake". Dit zei Klaus Mangold, bestuursvoorzitter van Debis AG, op de jaarlijkse persconferentie in Berlijn. "Uitsluiten doe ik dit soort plannen nooit, maar ze staan niet op de agenda." Mangold reageerde hiermee op geruchten dat de niet-automobiel-activiteiten van Debis AG zouden worden afgestoten. Volgens Mangold noteerden beide takken van Debis AG – de financiële dienstverlening en de IT-activiteiten – vorig jaar goede groeicijfers. "Ze bezitten allebei de potentie om de komende jaren fors door te groeien. Waarom zouden we het dan afstoten? Daarbij biedt het onder één dak zitten wederzijdse voordelen."
Zo kan Debis Systemhaus helpen bij het verder opzetten van de financiële dienstverlening van Debis Financial Services op Internet. Deze tak is in de Verenigde Staten al actief (via de vroegere Chrysler-financieringsafdeling) met het aanbieden van financierings-, leasing- en verzekeringsmogelijkheden voor auto’s en vaartuigen op het web. Debis wil deze elektronische dienstverlening naar Europa overbrengen. Het bedrijf haalde vorig jaar 250 miljoen euro omzet uit Internetdiensten en wil dit, zoals elk bedrijf, in 2000 fors verhogen. Andere speerpunten zijn het ontwikkelen van Internetfaciliteiten in de auto en het uitbouwen van Mediaways, een joint venture van Debis IT Services en Bertelsmann voor ondersteunende Internetdiensten.