De gemeente Amsterdam neemt een proef met een netwerk voor mobiele radiocommunicatie voor politie, brandweer, ambulances en de Koninklijke marechaussee. Dit netwerk (C2000) moet in 2004 in heel Nederland zijn ingevoerd. Het kabinet heeft vorige week bijna drie honderd miljoen gulden voor het invoeren van C2000 beschikbaar gesteld.
Het kabinet wil het nieuwe digitale systeem (C2000) voor mobiele radiocommunicatie voor politie, brandweer, ambulances en de Koninklijke marechaussee in januari 2004 in Nederland invoeren. Dat is een half jaar eerder dan aanvankelijk gepland. Tijdens de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam bleek dat de communicatie tussen hulpverleners kwetsbaar is. Zo liep het GSM-verkeer in Enschede binnen de kortste keren vast. De maatregel van het kabinet moet ertoe leiden dat C2000 sneller wordt ingevoerd dan aanvankelijk gepland.
Chaos
De proef in Amsterdam komt op een moment dat het centrum van de stad slechter bereikbaar is dan ooit. Het Parool onthulde vorige week dat het ambulancepersoneel in opstand komt als het centrum niet beter bereikbaar wordt. Door de opbrekingen in het hart van de stad slaagt het personeel er steeds vaker nauwelijks in slachtoffers te bereiken. Niet alleen de bereikbaarheid is een probleem, het komt ook regelmatig voor dat ambulances in het verkeer vast komen te zitten.
Ook de brandweer en politie kampen met vergelijkbare problemen. Overleg met stadsregisseur Arthur Verdellen heeft niet tot een oplossing geleid. De problemen in Amsterdam zijn het grootst op het Rokin, waar de stoep en een voormalig parkeerterrein openliggen. Hoewel de rijbaan en de trambaan wel in gebruik zijn, hebben ambulances en brandweerwagens onvoldoende ruimte om ter plekke te komen.
Lappendeken
Het C2000-project loopt al sinds 1995. Het moet een eind maken aan de lappendeken van honderd verouderde analoge, afzonderlijke systemen van de verschillende hulpverleningsdiensten. De Kamer heeft het aangemerkt als een ‘groot project’, wat onder andere betekent dat de verantwoordelijke bewindspersoon er regelmatig over moet rapporteren. Uit diverse rapportages blijkt dat het project forse risico’s heeft, omdat veel gebruikte technieken zich nog niet in de praktijk hebben bewezen.
Het netwerk maakt rechtstreekse communicatie tussen de verschillende diensten mogelijk. Het heeft landelijke dekking en is goed beveiligd tegen afluisteren. Portofoons krijgen een noodknop, waarmee gebruikers onmiddellijk contact met hun meldkamer krijgen. De proef in Amsterdam moet aantonen of deze eigenschappen in de praktijk werken.
C2000, gebaseerd op de Tetra-communicatiestandaard, is een innovatief project. De implementatie van C2000 is in handen van Tetraned, een samenwerkingsverband tussen KPN en Getronics.
Kosten
Na jarenlange verschillende ramingen van de kosten van C2000 bestaat hierover nu duidelijkheid. De aanleg van de infrastructuur, het radionetwerk en het bedieningssysteem kost in totaal 1,464 miljard gulden. Het rijk betaalt hiervan 1,123 miljard en de hulpverleningsdiensten brengen samen 341 miljoen gulden op. Verder betaalt het rijk tot en met 2003 de exploitatiekosten van 75 miljoen gulden. De hulpverleningsdiensten moeten immers de exploitatiekosten van hun huidige systemen nog betalen tot C2000 in 2004 is ingevoerd. Daarna gaan de diensten de exploitatiekosten zelf betalen. Deze kosten bedragen naar verwachting 145 miljoen gulden per jaar.