Centric kan vanaf dit najaar op Linux gebaseerde installaties leveren. Volgens Ron Bartels, bij Centric IT Solutions verantwoordelijk voor strategisch productmanagement, vinden dan bij enkele gemeenten proeven plaats met zo’n configuratie.
De grote variatie in Linux-distributies was volgens Bartels één van de horden die genomen moesten worden. “We hebben enige tijd nodig gehad om te bepalen welke smaken we gingen ondersteunen.” Centric levert gemeenten straks diensten gebaseerd op de Linux-distributies Red Hat en Suse. De aanbieding op basis van openbare programmatuur blijft volgens hem wel enigszins buiten het voetlicht: “Het zal niet zo zijn dat we dit standaard gaan leveren.”
Van de veertig applicaties die Centric levert aan gemeenten zijn de meeste inmiddels beproefd in combinatie met Linux. De belangrijkste applicaties zijn uitvoerig getest; “daar hebben we wel vertrouwen in”.
Voorlopig beperkt Centric zich tot het leveren van Linux-servers voor de Oracle-database waar zijn applicaties op geschreven zijn. Het bedrijf werkt niet aan andere databases. “Veel van onze applicatielogica zit in de database. Willen we andere databases ook geschikt maken, dan moeten we die logica eruit halen en overzetten naar een onafhankelijke laag. Onze gebruikers vragen echter niet om andere databases.”
Boomtaxatie
Concurrent Pinkroccade is Centric enige stappen voor wat betreft de combinatie van computermotor Linux, database Mysql en de eigen standaard gemeentetoepassingen. Paul Zoon, een van de ict-consultants bij Pinkroccade: “Het gaat daarbij om de primaire applicaties als burgerzaken, belasting, schade en middelen.” Hij vertelt dat zijn bedrijf inmiddels met weer een volgende gemeente bezig is de applicaties te testen op Maxdb, de door SAP gedoneerde fabriekseigen database.
Pinkroccade experimenteerde dit voorjaar in Marum, Grootegast, Winschoten, Reiderland en Haren, vijf gemeenten langs rijksweg A7 in Groningen, met openbare programmatuur.
Twee van de vijf hebben besloten na de proef de infrastructuur aan te passen, de andere drie volgen volgend jaar, aldus Bouke Koelstra, die namens adviesbureau Footmark het ‘A7-project’ bijstond. “Alle vijf hebben nog wel een of twee Microsoft-servers nodig. Dat is dan voor typische kleine toepassingen als het begrafenisreserveringssysteem of een programma waarmee bomen worden getaxeerd.”
De gemeenten beproefden volgens Koelstra ook een alternatief voor Cytrix-servers, Ltsp (Linux Terminal Server Project), waarmee voor lage kosten een ’thin client’ kantoornetwerk kan worden opgesteld. “Alles bij elkaar genomen scheelt het die gemeenten 30 tot 40 procent van alle kosten. Het is dus geen wonder dat het tot ophef leidt in gemeentekringen.”
Het A7-project is één van de initiatieven van het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (Ososs), gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken.< BR>