Generatieve ai is weliswaar veruit de belangrijkste en meest omvattende maar niet enige disruptie waar managers rekening mee moeten houden. Dat stelt Gartner-analist Daryl Plummer vast tijdens Gartner Expo 2023 in Barcelona. Meer precies, voor de periode 2023-2028 bestaan zeven disrupties die it-managers wellicht niet zien aankomen maar wel veel aandacht behoeven. In niet-parlementaire taal sprak Plummer van de zeven what-the-fuck’s.
Allereerst uiteraard ai. In vrijwel geen enkele Gartner-sessie blijft dit onderwerp onbesproken. ‘Over vijf jaar bereikt deze ontwikkeling een revolutionaire schaal’, stelt Plummer. Gen-ai verschilt van alle voorgaande innovaties doordat hiermee ongekend veel doelen zijn te bereiken. Ook qua kosten (behoorlijk hoog), schaal en scope is dit andere koek. Bovendien moet je persoonlijk en als bedrijf moeite doen om hiermee te leren omgaan. Bedrijven realiseren zich nog niet volledig welke use-cases mogelijk zijn en wat ze zelf hiermee gaan doen.
De tweede disruptie is ai-gedreven legacy-software-modernisering. Veel Gartner-sprekers zien een versnelde vervanging van ‘oude meuk’. Het converteren van code is daarbij niet de meest kritische factor. Ai kan straks goed de afhankelijkheden in een systeem beschrijven. Gen-ai helpt ook applicaties beter uit te leggen. Ontwikkelaars kunnen dan veel makkelijker applicaties moderniseren.
Derde disruptie
Plummer noemde ‘gereguleerde ai’ als derde disruptie. Regulering is een goede zaak, anders is er helemaal geen bescherming, meent hij. Tech-leveranciers weten dan waar ze aan toe zijn. Ook financiële dienstverleners moeten weten welke data ze kunnen gebruiken voor de training van grote taalmodellen.
De vierde disruptie is de genoemde opkomst van de senior werker, mede mogelijk gemaakt door ai.
Een vijfde trend is dat oudere, conservatief geleide bedrijven die op bergen cash zitten, straks heen springen over technologische leiders. De verminderde beschikbaarheid van risicokapitaal doet de prijs van startups dalen. Dit betekent een uitgelezen kans voor de gevestigde orde; die kan jonge, innoverende bedrijven gemakkelijker overnemen en aan een nieuwe groeifase beginnen. Wie snel is, kan in het huidige investeringsklimaat voor niet veel geld zijn slag slaan.
De zesde disruptie is de accelererende innovatie. Ondernemers die veel risico nemen en onconventioneel denken, vernieuwen sneller. Voorbeeld is SpaceX dat Nasa het nakijken gaf.
Verstoring
De zevende mogelijke disruptie is die van de geomagnetische storm, een korte verstoring van de magnetosfeer van de aarde, veroorzaakt door een schokgolf van de zonnewind. Plummer liet zich niet uit over de waarschijnlijkheid dat dit gebeurt. Wel zitten we in een fase waarin de zonnewinden weer toenemen. Voor juli 2025 wordt hierin een piek verwacht. Het is al een keer gebeurd dat een satelliet die in een lage kring rond de aarde cirkelde, hierdoor werd verwoest. Volgens Plummer kan zo’n magnetische storm het complete internet neerhalen. Dat zou een disruptie van jewelste zijn. Communicatienetwerken werken dan niet meer met falende generatieve ai als pijnlijk gevolg. Bedrijven doen er verstandig aan te overdenken hoe ze zich uit zo’n doemscenario met een tijdelijk verstoord internet zouden kunnen redden.
De verstoring die de magnetische storm aandrijft, kan een zonne-coronale massa-ejectie (cme) zijn of (veel minder ernstig) een co-roterend interactiegebied (cir), een snelle stroom zonnewind afkomstig uit een coronaal gat. De frequentie van geomagnetische stormen neemt toe en af met de zonnevlekkencyclus. Tijdens het zonnemaximum komen geomagnetische stormen vaker voor, waarbij de meerderheid wordt veroorzaakt door cme’s.