De Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc brengen hun gezamenlijk systeem voor het elektronische patiëntendossier (epd) onder in de datacenters van Telecity in Amsterdam. Het betreft een housingoplossing voor de eerder geselecteerde epd-software van de Amerikaanse leverancier Epic. De twee ziekenhuizen selecteerden Telecity na een aanbestedingstraject dat langer duurde dan verwacht.
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Vrije Universiteit Medisch Centrum ( VUmc) kozen in oktober 2013 na een Europees aanbestedingstraject in gezamenlijkheid voor Epic als leverancier van het nieuwe epd. De Epic-oplossing vervangt de software van CSC-iSoft, waarmee de instellingen jarenlang hebben gewerkt. Beide ziekenhuizen gaan met één identiek ingericht epd werken en trekken naast de aanschaf samen op bij de inrichting en het beheer van het nieuwe systeem, een unicum in de ziekenhuiswereld. De nauwe samenwerking past bij het streven om op termijn een brede alliantievorming aan te gaan.
Hoewel beide academische ziekenhuizen intern over een goed datacenter beschikken, is het praktischer om voor het epd-systeem een derde datacenteromgeving in gebruik te nemen, zegt Edwin Schuchmann, directeur ict bij het AMC. ‘Beide ziekenhuizen gebruiken het Epic-epd apart, maar het betreft wel een gezamenlijke implementatie. In technische zin is er één installatie en hoewel het om gescheiden omgevingen gaat, bestaan er daardoor wel een aantal onderlinge afhankelijkheden. Dan is het handiger om het systeem in een aparte datacenterruimte onder te brengen die de ziekenhuizen kunnen delen.’
Tijdsklem
De aanbesteding voor het gezamenlijke datacenter startte medio 2014 en had nogal wat voeten in de aarde. Voor beide ziekenhuizen was het aanbesteden van zo’n housing en hosting-dienst nieuw. Uit oogpunt van continuïteit – Schuchmann: als een epd uitvalt, valt een ziekenhuis stil – werden hoge eisen en waarborgen gesteld. Te hoog, want geen van de potentiële gegadigden kon in eerste instantie voldoen aan de gestelde eisen. In een tweede fase van de aanbesteding werden de eisen op onderdelen bijgesteld. ‘We dreigden in een tijdsklem te komen zitten, met het oog op de planning van de epd-implementatie’, vertelt Schuchmann. ‘Gelukkig konden we in de tweede fase Telecity selecteren als de leverancier die het beste aan de eisen voldeed.’
De Britse datacenterexploitant biedt in Amsterdam een primaire en een uitwijk- datacenteromgeving. Verder wordt op een derde locatie de data-backup opgeslagen. Het datacenter van VUmc bleek qua geografische ligging zeer geschikt om als derde locatie te worden ingezet. VUmc en AMC zijn inmiddels aan de opbouw van de productieomgeving voor de Epic-implementatie begonnen. Schuchmann: ‘Alle apparatuur staat er al; de omgeving is naar verwachting half maart werkend opgeleverd aan de programmaorganisatie. Die kan dan uitgebreid gaan testen op weg naar de implementatie van het Epic-epd. We doen een getrapte implementatie. Volgens planning gaat het AMC 25 oktober live; het VUmc volgt dan op 13 maart 2016.’
Het betreft een housing- en hostingoplossing. De ziekenhuizen zijn zelf eigenaar van de apparatuur en beheren die ook zelf. De discussie over de Patriot Act en of die van kracht zou zijn, mochten de ziekenhuizen voor een Amerikaanse datacenterexploitant hebben gekozen, speelde daarom geen rol in de aanbesteding, stelt de directeur ict van het AMC. ‘De eisen in het bestek gingen vooral over de geografische ligging van het primaire en het uitwijk-datacenter ten opzichte van beide ziekenhuizen en een aantal kwalitatieve eisen.’
Amerikaanse aanpak
Voor Schuchmann en zijn collega’s zijn de drukke tijden nog lang niet over. Na de oplevering van de datacenteromgeving staat de implementatie van de Epic-software voor de deur. ‘Bijzonder is dat Epic strikte eisen stelt aan de inrichting, zowel hardware, software als netwerkcomponenten. Deze leverancier neemt je echt bij de hand en dwingt je om volgens strakke richtlijnen te implementeren.’ ‘Zo’n aanpak werkt het beste. Wij hebben dit al zo vaak gedaan’, zegt Epic dan. ‘Echt Amerikaans.’
De beide academische ziekenhuizen hebben inmiddels ook een andere aanbesteding achter de rug: die voor een devicebroker. Deze aanbesteding ging specifiek over de apparaatkoppelingen: de koppeling van bronsystemen die direct aan het epd van Epic gekoppeld moeten worden bij zowel AMC als VUmc. Denk daarbij aan bewakingsmonitoren en beademingsmachines, maar ook apparaten als ballonpompen en spuitpompen. De Amsterdamse data-integratiespecialist E.Novation (onderdeel van Vanad) won deze aanbesteding.
Roep om vernieuwing
Uit onderzoek van M&I/Partners blijkt dat veel Nederlandse ziekenhuizen bezig zijn te investeren in hun ziekenhuisinformatiesystemen en elektronische patiëntendossier. De instellingen stellen steeds hogere eisen aan hun informatievoorziening. Zo’n vernieuwingsslag vraagt echter ook om een versterking van de infrastructuur. Veel ziekenhuizen beschikken over een datacenter, maar voor een nieuw epd, de groeiende datastromen en de behoefte aan meer computercapaciteit is het verstandig nieuwe computervoorzieningen te regelen.
Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht bijvoorbeeld liet Kuijpers Installaties op zijn terrein nieuwe, energiezuinige rekencentra inrichten, waarmee het academische ziekenhuis de komende vijftien jaar verwacht vooruit te kunnen. Sommige kiezen weer voor een interne inrichting van een tweede locatie, zoals ziekenhuis Elkerliek uit Helmond, om er onder meer de zis/epd-oplossing Hix van Chipsoft in onder te brengen. Het Meander Medisch Centrum uit Amersfoort betrok een nieuw pand, waarbij het Cam IT Solutions in Nieuwegein aantrok voor een cloudplatform. Daarbij gaat het om de inrichting van zo’n 2500 werkplekken en dataopslag in een intern en extern datacentrum.
Andere ziekenhuizen, zoals AMC en VUMC met Telecity, gaan in zee met een grote externe datacenterexploitant. Het St. Antonius Ziekenhuis uit Leidsche Rijn (Utrecht), koos er bijvoorbeeld voor om zijn backupvoorziening onder te brengen bij het vernieuwde datacenter van BT in Nieuwegein.
Bijzonder is het afgelopen maart gesloten contract waarbij ict-leverancier Cisco het Brabantse Amphia Ziekenhuis voorziet van financiering voor de vernieuwing van de ict-infrastructuur. De ict-investeringen worden in de vorm van een maandelijks bedrag in rekening gebracht. De vernieuwing van de ict-infrastructuur valt samen met de bouw van een nieuwe ziekenhuislocatie in Breda die naar verwachting in 2019 moet worden opgeleverd.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 4 van april 2015.
Epic
Het Amerikaanse bedrijf Epic heeft in Nederland ervaring met ziekenhuizen als Sint Lucas Andreas, Radboud Umc en Amphia. In 2014 won het Amerikaanse bedrijf selecties bij Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden en St. Jansdal.
VUmc en AMC hebben elk verschillende locaties. VUmc heeft 733 bedden en 6850 medewerkers, terwijl AMC ongeveer 1000 bedden telt en 8500 medewerkers.
In het kader van de samenwerking zijn AMC en VUmc ook met Agfa HealthCare in zee gegaan voor het beeldmanagement.
Het bedrijf levert een archiefoplossing en een organisatiebreed workflowsysteem. Met de oplossingen van Agfa kan een elektronisch patiëntendossier gevoed worden met medische beelden.