China is in 2015 partnerland van de ict-handels- en -vakbeurs CeBIT. In maart presenteren zo'n zeshonderd Chinese bedrijven zich op het beursterrein in Hannover. Volgens de Chinese ict-branchevereniging CCPIT Electronics staan de partijen open voor nauwe samenwerkingen met West-Europese ict-bedrijven.
Hal 6 op het grote beursterrein van de Deutsche Messe in Hannover is in de week van 16 tot en met 20 maart dé plek om Chinese ict-bedrijven te ontmoeten. Het betreft veel elektronicabedrijven, maar ook chipleveranciers, softwarepartijen, ict-dienstverleners, telco’s, hardwarefabrikanten, webondernemers en start-ups. ‘China zoekt op ict-gebied internationale samenwerking’, meldt Shi Mingde, de ambassadeur van China in Duitsland, op de eind januari gehouden Press Preview van de CeBIT 2015 in Hannover.
China is na de Verenigde Staten de grootste ict-markt van de wereld; de it-bestedingen in 2015 worden geschat op 323 miljard dollar met een verwachte groei van zo’n 7,3 procent. Iedereen kent computerfabrikant Lenovo, die op de CeBIT zijn eigen plan trekt, netwerkdienstverlener Huawei en e-handelsconcern Alibaba als de uithangborden van de Chinese ict-industrie. Ook bedrijven als elektronicaconcern Haier, smartphonefabrikant Xiaomi Tech en Baidu, het Chinese antwoord op Google, genieten inmiddels de nodige bekendheid.
IJsberg
Deze voorbeelden zijn in de ogen van de diplomaat slechts het topje van de ijsberg. Hij wijst er op dat de Chinese ict-industrie op een breed front actief is met nieuwe ontwikkelingen als slimme auto’s, cloud computing, big data, e-zorg, 4G lte-systemen, domotica, internet-of-things, business process re-engineering en innovatieve software voor bijvoorbeeld voorraadbeheer of patiënteninformatie.
‘Op de CeBIT zullen zo’n zeshonderd bedrijven in Hal 6 en op tal van andere plaatsen hun moderne producten en diensten tonen. We praten hier over het allerhoogste niveau van ‘made in China’, aldus een zelfbewuste ambassadeur tijdens zijn toespraak. Shi Mingde wijst er verder op dat in het kader van ‘China, partnerland’ op de beurs allerlei sleutelfiguren uit de Chinese ict-industrie aanwezig zijn om lezingen geven. Onder hen bevinden zich Jack Ma, topman van Alibaba, Chen Wei, hoofd van de afdeling Software-serviceindustrie van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie, Liu Jiren, topman van de Neusoft Group, en Lei Jun, de hoogste baas van Xiaomi.
Gong Xiaofeng, vicevoorzitter van de ict-branchevereniging CCPIT Electronics (China Council for the Promotion of International Trade Electronics), vult aan dat er in Hal 6 een paar grote paviljoens komen te staan. Er komt een centraal paviljoen, ondersteund door het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie, waar een aantal grote namen acte de présence geven onder het motto ‘innovation, convergentie, coöperatie’.
Het paviljoen staat in het teken van de openheid die de Chinese it-industrie wil tonen aan westerse bedrijven, aldus Gong. ‘Onder aanvoering van Huawei wil een aantal ict-bedrijven uit China laten zien wat een Chinees-Europese coöperatie zoal kan opleveren. ‘We willen profiteren van elkaars kennis om zo een win-win-situatie te creëren’. Naast dit centrale paviljoen is er nog een grote ruimte gereserveerd waar Chinese softwarebedrijven hun producten en diensten kunnen etaleren, en er wordt een zogeheten ‘Display Area’ ingericht, met big data-oplossingen uit de praktijk.
Onbekend maar groot
De meeste van de zeshonderd beursdeelnemers komen vooral uit de telecom- en netwerkhoek, of de computerhardware, -accessoires en elektronica. Software en dienstverlening zijn minder prominent aanwezig, al blijkt een allround ict-bedrijf als ChinaSoft International – 23.000 werknemers, internationaal actief – toch al behoorlijk wat gewicht in de schaal te leggen. Dat geldt ook voor ict-diensverlener Neusoft (twintigduizend man). Dat bedrijf presenteert op de CeBIT 2015 zijn innovatieve Xikang-zorgsysteem, gebaseerd op cloud computing, mobiel internet en sensortechnologie.
Een sprekend voorbeeld van nog zo’n relatief onbekend, maar groot Chinees ict-bedrijf was ook aanwezig op de Cebit Press Preview: de telecommunicatie- en netwerkdienstverlener ZTE Corporation uit Shenzhen. Net als Huawei is het een voormalig staatsbedrijf dat in zijn nationalistische naamgeving eveneens de Chinese trots uitdraagt. Waar de naam Huawei verwijst naar ‘geweldig resultaat voor China’ staat de naam ZTE voor Zhongxing Telecommunication Equipment; Zhongxing betekent dan vrij vertaald ‘voorspoed voor China’.
ZTE (circa zestigduizend medewerkers) is vergelijkbaar met Huawei, maar dan een slag kleiner en minder bekend. De Nederlander Bas Zwartkruis (ex-Huawei) blijkt er manager ‘Global Business Development’ te zijn. Hij vertelt op de persbijeenkomst dat ZTE al sinds eind 2008 in Nederland actief is en vanuit Den Haag nauw samenwerkt met KPN. ‘ZTE levert bijvoorbeeld modems aan KPN. In veel Nederlandse huishoudens, die diensten afnemen van KPN, staat een kastje van ZTE.’
Op de Duitse markt biedt het bedrijf ook managed services rond telco-netwerken aan. Via het contact met KPN beheert ZTE bijvoorbeeld het 3G/4G-netwerk van het inmiddels ex-KPN-onderdeel E-plus. ‘Dit aanbod willen we gaan uitbreiden in de rest van Europa’, zegt Zwartkruis. ‘We richten ons daarbij op telco’s die bepaalde onderhoudsdiensten willen uitbesteden, en op grote bedrijven die af willen van het onderhoud van hun legacy-netwerken. Maar ook moderne technologie, zoals het beheren van m2m-communicatie voor nutsbedrijven, laten we niet links liggen.’
ZTE steekt veel geld in business-ontwikkeling. Zwartkruis zegt dat het ict-concern zeker over zo’n vijftigduizend patenten beschikt. In thuisland China doet het bedrijf dan ook veel meer. ZTE is daar een van de grootste smartphoneleveranciers (Zwartkruis: ‘Wij liggen ook in de Kijkshop!’), maar het bedrijf ontwerpt en richt bijvoorbeeld ook datacenters in en beschikt zelfs over een datacenter-in-een-box-oplossing. Ook levert het Chinese concern netwerk- en communicatietoepassingen en biedt virtuele desktopoplossingen, inclusief servers en thin clients. ‘De business cases hiervan kunnen we in potentie ook in Europa aanbieden. Wij zoeken dan ook meer samenwerking met wederverkopers, distributeurs en systemintegrators voor de zakelijke markt.’
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 3 van maart 2015.
CeBIT 2015
De ict-handels- en vakbeurs vindt plaats van 16 tot 20 maart 2015 op het terrein van organisator Deutsche Messe in Hannover. De digitale economie, samengevoegd tot het neologisme d!conomy, is het hoofdthema. Partnerland is China; volgens de Deutsche Messe met zo’n zeshonderd standhouders het sterkste partnerland tot nu toe.
Getipt als interessante Chinese bedrijven die naast de geijkte namen een bezoekje waard zijn: SMIC, Huali, Spreadtrum Communications, BOE, Inspur, Neusoft, NARI, Fujian Histron, SMTCL, Datang Telecom, Eastern Communications, Fiberhome Technologies, TCL en Kingsoft Software.
Ict-specialisten kunnen zich via Computable gratis registreren voor CeBIT 2015.