Het derde kwartaal van 2017 op de Nederlandse ict-markt telt 81 overnames, fusies en deelnemingen, waarmee gemoeid een bont gezelschap bedrijven, zowel in grootte als in activiteit. Wat opvalt, is het internationale karakter van een aantal transacties, waarbij investeringsmaatschappijen zijn betrokken, én de dynamiek in de e-commercemarkt.
Dit beeld komt naar voren uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable samenstelt met financieel adviesbureau MBCF, gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames. Ter vergelijking met de 81 deals (zie kader onderaan) in het derde kwartaal van 2017: in 2016 waren er in dezelfde periode 92 transacties en eerder dit jaar in het eerste kwartaal 109 en het tweede kwartaal honderd geregistreerde transacties.
Een dipje dus, maar nuanceert Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team en partner van MBCF, het aantal van tachtig ligt een stuk hoger dan veel kwartalen uit de voorgaande jaren. ‘Het is zeker niet zo dat de ict-vijver in Nederland aan het opdrogen is.’
Buitenland lonkt
Wat hem opvalt, is dat Nederlandse investeerders steeds vaker naar het buitenland trekken om daar te investeren in it-bedrijven. Die vormen of een aanvulling op hun Nederlands portefeuille of er liggen gewoon investeringskansen. En er is kapitaal genoeg.
Main Capital is een goed voorbeeld. Die investeerder is naar Duitsland getrokken en heeft daar sinds kort aandelen in onder andere de bedrijven Daarwin (via de Nederlandse deelneming Regas), Artegic en ABIT/EuroSystems (Duits/Nederlands). Afgelopen juni nam Main een meerderheidsbelang, via het eerder gekochte B+M Informatik, in Engram. Deze beide Duitse bedrijven leveren it-oplossingen en -diensten voor de financiële sector. De investeerder wil in deze sector een it-portfolio in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) opbouwen.
Daarnaast verwierf Main Capital medio september een meerderheidsbelang in Evania Video, een Berlijns videosoftwareplatform voor uitgevers waarmee digitale advertentieruimte te gelde is te maken. Begin december nam Main nog een vergelijkbaar belang in Jobrouter. Dit bedrijf uit Mannheim levert workflow- en documentbeheeroplossingen.
Grensoverschrijdend
Een ander voorbeeld is Waterland, vult Pieter de Vries, collega-adviseur in het ict-team van MBCF, aan. Die is naar Oost-Europa getrokken. De investeerder zit in Otravo, het moederbedrijf van onder andere Vliegtickets.nl en Vakantiediscounter.nl. Dat heeft in oktober Interneto Partneris overgenomen, een online-reisagent uit Litouwen. De Vries: ‘Hoewel dit een transactie uit het vierde kwartaal is, geeft dit wel aan dat Nederlandse investeringsmaatschappijen niet alleen meer op de thuismarkt in specifieke sectoren willen groeien.’
Bas de Haan, adviseur bij MBCF, wijst nog op een typerende transactie van Avedon Capital Partners. Die kocht medio september tegelijkertijd het Amsterdamse Visionsconnected en het Noorse Viju. De investeerder voegt de twee bedrijven samen – de nieuwe naam wordt begin 2018 verwacht – om een wereldwijde speler in de markt van audiovisuele, videoconferencing- en samenwerkingsoplossingen te creëren. ‘Door de fusie is in één klap in deze markt een significante speler ontstaan met een omzet van ruim honderd miljoen.’
Een vergelijkbare transactie is die tussen de Zwitserse digitale verzekeringsintermediair Knip, en het Amsterdamse Komparu, leverancier van vergelijkingssoftware in het verzekeringswezen. De twee bedrijven gaan samen verder onder de naam Digital Insurance Group als aanbieder van een digitaal verzekeringsplatform. De fusie werd begin juli ondersteund door financieringen van de bestaande investeerders Orange Growth Capital, Route 66 Ventures, Red Alpine en QED.
Buitenlandse belangstelling
Dat de investeringssector meer grensoverschrijdend actief is, merkt MBCF zelf ook. Het bureau is in korte tijd al vier keer betrokken geraakt bij deals in het buitenland. ‘Grenzen vervagen’, stelt De Haan. ‘Wij worden als adviserende partij aangetrokken vanwege onze kennis op het gebied van de internationale software- en it-dienstenmarkt.’
Hoewel Nederlandse investeerders hun vizier meer internationaler hebben gericht, zijn er nog genoeg buitenlanders – kapitaalverschaffers én bedrijven – die in Nederland hun slag zijn, merkt Schuitevoerder op. De Amerikaanse distributeur Insight bijvoorbeeld die eind september Caase.com inlijfde. Dit bedrijf uit Enschede is gespecialiseerd in het inrichten van een cloud-samenwerkingsplatform voor de medewerkers, klanten en toeleveranciers van bedrijven, gebaseerd op Microsoft-technologie. Voor Insight betekent de overname een versterking op de Nederlandse markt; het doel is de oplossingen van Caase.com ook elders in Europa bij klanten in te zetten.
E-handel
In het derde kwartaal van 2017 sprong verder in het oog dat er volop beweging is in de e-commercewereld. De Vries: ‘Je ziet dat webbedrijven hun technologie maar ook hun dienstverlening willen uitbreiden om klanten beter van dienst te kunnen zijn. Daarnaast is die sector nog zo versnipperd dat een consolidatieslag niet kan uitblijven. Met een grotere ‘voetafdruk’ worden e-commercebedrijven meer schaalbaar waarmee het rendement is te verhogen.’
Voorbeelden zijn onder andere de overname van Concept7, een digitaalontwerpbureau voor e-handel, door internetbedrijf Guapa en de acquisitie van webbureau Mangrove door zijn evenknie Colours (recent heeft ABN Amro Participaties overigens een investering gedaan in het moederbedrijf van Colours, We Are You; waarbij ook Redhotminute zich heeft aangesloten).
De Vries noemt voorts het Amsterdamse internetbedrijf Tamtam dat via zijn internationale netwerk Dept het digitale bureau Webfactory uit Ierland heeft overgenomen. Dat bureau vergroot onder meer de online-zichtbaarheid van merken als Google en Microsoft, ict-giganten die Dublin hebben verkozen tot Europees hoofdkantoor.
Vermeldenswaard is ook het internetbureau Ezcompany dat branchegenoot Trinoco heeft overgenomen. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het opensource-Drupal-platform; Trinoco is vooral actief in de mediawereld en werkt onder meer voor Kidsweek, NCRV, Adformatie en Beeld & Geluid.
Meer opvallende deals in het derde kwartaal van 2017
– Ict-arbeidsbemiddelaar Between liet van zich horen. Eerst verkregen de oprichters in september na een transactie met het Franse moederbedrijf Devoteam weer een meerderheidsbelang in dat bedrijf. Een paar dagen later kocht het bedrijf branchegenoot Fastflex.
– Begin 2012 kocht financieel dienstverlener Intrum Justitia de aanbieder van betaal- en facturatiediensten en -software Buckaroo. De Franse investeringsmaatschappij Blackfin Capital Partners heeft dit fintech-bedrijf na vijf jaar overgenomen.
– Een mooie exit voor investeerder Main Capital: het verkocht Connexys, leverancier van software voor personeelszaken en klantrelatiebeheer (gebaseerd op Salesforce), aan de Amerikaanse branchegenoot Bullhorn.
– Het Nederlandse RES Software werd overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot Ivanti. Beide bedrijven zijn actief in het segment van werkplek- en netwerkbeheersoftware. Ivanti is begin dit jaar ontstaan uit de fusie tussen Landesk en Heat Software.
– Boekhoudsoftwareleverancier Exact verkocht zijn in Amerika gevestigde bedrijfsonderdelen Macola, JobBoss en Max. Die aanbieders van bedrijfssoftware voor productiebedrijven zijn verkocht aan Eci Software Solutions uit Texas.
– Het fintechbedrijf Ohpen, een cloudgebaseerd bankiersplatform, rondde in juli een tweede investeringsronde af. Investeringsmaatschappij Amerborgh verstrekte vijftien miljoen euro miljoen groeikapitaal om de internationale groei van Ohpen te versnellen. Twee maanden later kocht het Amsterdamse Ohpen stadsgenoot Fynn Advice, een implementatie- en adviesbedrijf voor de financiële sector.
– De directie van DataManagement Professionals (DMP) realiseerde in juli een management buy-out (mbo) gerealiseerd. Investeerder Main begeleidde de deal en verstrekte een mezzanine (achtergestelde) lening; ING regelde de bancaire financiering. DMP is een datamanagementaanbieder en verleent back-up-, opslag- en hybride cloudoplossingen aan grote bedrijven en instellingen verspreid in ruim vijftig landen. Er werken zo’n vijftig man bij het bedrijf uit Zeist. Met het extra kapitaal wil DMP internationaal verder groeien.
Overzicht deals
Bekijk hier het overzicht van de fusies, investeringen en deelnemingen in het derde kwartaal van 2017.