Scholten Awater stond al langer op het lijstje van Infotheek-directeur Jordy Kool. Dat vertelt hij in een toelichting op de overname aan Computable. Ook schetst hij de contouren van de nieuwe organisatie: het bedrijf wordt mogelijk opgesplitst, merknamen verdwijnen en Infotheek komt binnenkort met nog een grote overname in de Benelux.
Dinsdag 25 april werd bekend dat Infotheek Scholten Awater wil overnemen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. Als zij groen licht geeft, ontstaat een aanbieder van hardware en diensten met 850 medewerkers en vestigingen in 21 landen. Beide partijen zeggen niet welk bedrag met de overname is gemoeid.
Infotheek-directeur Jordy Kool zegt met de overname in te springen op de consolidatie van de markt voor hardwareaanbieders in omringende landen. ‘Schaalgrootte en volume zijn belangrijk. In landen om ons heen zie je vaak vier tot vijf grote spelers, de winstgevendheid staat onder druk. In Nederland zal de markt net als in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk consolideren.’
Scholten Awater stond al langer op het verlanglijstje van Infotheek. Toen de Zweedse investeerder Altor in maart 2016 de meerderheid van de aandelen van Infotheek opkocht, lag het plan voor de overname Scholten Water er al, blikt Kool terug. Het was voor hem destijds een voorwaarde dat Altor achter de overname zou staan. De Infotheek-directeur laat verder doorschemeren dat er waarschijnlijk op korte nog een overname in de Benelux aan zit te komen.
Verschillende bedrijfsmodellen
Door de combinatie van Infotheek en Scholten Awater ontstaat een hardwaredienstverlener die zowel nieuwe hardware als ‘refurbished’ (gebruikte hardware die door experts is schoongemaakt) reparatiehardware van A-merken levert. Klanten hebben bij die ene partij de keuze uit een ruimer aanbod van nieuwe en gebruikte it-apparatuur en kunnen ook kiezen tussen koop en huur.
Scholten Awater bedient van oudsher de bovenkant van de markt (bedrijven en organisaties met vijfhonderd of meer medewerkers). Infotheek heeft een groot aandeel bij bedrijven en organisaties die tussen de tweehonderdvijftig en vijfhonderd medewerkers hebben.
Kool verwacht dat Infotheek kan profiteren van de kennis die Scholten Awater in huis heeft over aanbestedingen en vervangingstrajecten bij grote organisaties. ‘Zij zitten meer op een businessmodel op basis van terugkerende omzet, grote aanbestedingen en langlopende service-contracten. Voor Scholten Awater was het lastig om de middenmarkt in te gaan. Daar zit Infotheek. ‘We richten ons op circulaire ict, een businessmodel waarbij apparatuur meerdere keren is te verkopen. Bijvoorbeeld eerst als nieuw en later als refurbished hardware of in een huurconstructie. Bovendien hebben we een internationaal netwerk van online-verkoop en aftersales op poten staan.’
Gevolgen voor lopende aanbestedingen
Volgens Kool zijn de gevolgen van de overname voor lopende aanbestedingen beperkt. Er is een aantal aanbestedingen waarin beide bedrijven deelnemen, maar die gunningen en opdrachten beperken zich volgens hem tot enkele klanten en minicompetities. Nadat er groen licht is van de ACM voor een overname, zullen de bedrijven met die klanten in contact treden, vertelt hij.
Kool vertelt dat de overname positief ontvangen is bij Scholten Awater. ‘De directie staat erachter.’ In een persbericht dat is verstuurd over de overnameplannen meldt Luuk Slaats, commercieel directeur van Scholten Awater dat het bedrijf door de overname de juiste partner gevonden denkt te hebben om groeiambities en bijbehorende investeringsbereidheid verder vorm te geven. Slaats verwacht de positie van Scholten Awater in het grootzakelijke en publieke domein verder uit te kunnen bouwen en de dienstverlening na de overname te verbeteren.
Minder merken
Kool vertelt aan Computable dat in 2018 Scholten Awater en Infotheek onder één organisatie vallen. Er wordt een extern bureau ingehuurd, dat de samensmelting begeleidt. Commercieel directeur van Scholten Awater, Luuk Slaats, en operationeel directeur Gijsbert Geerders krijgen volgens Kool een belangrijke rol in de vorming van de nieuwe organisatie. Het staat volgens hem zeker nog niet vast dat de naam Scholten Awater door de overname verdwijnt.
‘Ik ben niet getrouwd met de merknaam Infotheek; Scholten Awater is een sterke merknaam. Dus we zullen kijken hoe dat gaat. Als de overname doorgaat, valt het bedrijf onder de Infotheek Groep, maar de naam Scholten Awater zal voorlopig behouden blijven.’
Hij stelt dat er sowieso plannen liggen om de vele merken die Infotheek nu voert, terug te brengen tot een aantal labels. Een bureau gaat onderzoeken welke merknamen het sterkst zijn en dan wordt er mogelijk afscheid genomen van een aantal labels. Er zullen twee tot drie labels overblijven.
Opsplitsen bedrijf
‘De Infotheek Groep wordt, zoals het er nu naar uit ziet, in 2018 gesplitst’, vervolgt Kool. ‘Er komt een bedrijf dat zich richt op eindgebruikers in de Benelux. Daarnaast zal er een tweede organisatie ontstaan voor verhuur, ex-demo-apparatuur, gebruikte producten, enzovoort. Die bedrijven worden geleid door aparte directies.’
Kool ziet kansen voor de integratie van ondersteunende diensten als marketing, pr, opleidingen en trainingen, maar verwacht niet dat de overname leidt tot het verlies van banen. ‘We hebben op dit moment zo’n vijftig vacatures openstaan. Beide bedrijven zijn sowieso financieel gezond. Onze instelling is niet om kosten te gaan snijden.’
Infotheek Group
Infotheek Group is opgericht in 1991 en is Europees marktleider op het gebied van circulaire it. De groep bestaat uit meerdere labels, waaronder de value-added reseller Infotheek, distributeur Xeptor IT Distribution, consumentenwebshop 4Launch en Hardware as a Service (HaaS)/verhuurpartner Flex IT Rent.
Infotheek Group beschikt over het grootste refurbishment-centrum van Europa. Bij Infotheek Group werken ruim zeshonderd medewerkers, verspreid over 21 vestigingen in Europa.
Scholten Awater
In 1993 is Scholten Awater opgericht met een duidelijke visie op de it-wereld: it moet eenvoudiger! Scholten Awater ontzorgt grote organisaties met totaaloplossingen van hardware, services en de bijbehorende dienstverlening en is marktleider op dit gebied. Bij Scholten Awater werken vanuit het hoofdkantoor in Nijmegen en het distributiecentrum in Wijchen 250 medewerkers.