In voorbereiding op een interview met Jullie Parrish, de wereldwijde marketingdirecteur van opslagleverancier NetApp, vroeg Computable zijn experts om vragen voor NetApp in te dienen. Hieraan werd massaal gehoor gegeven. Parrish heeft verschillende vragen reeds beantwoord, maar kwam niet aan alle vragen toe. De niet-beantwoorde vragen zijn aan de lokale vestiging van NetApp voorgelegd. Hieronder staan alle antwoorden op vragen waarop NetApp kon en wilde reageren.
IPv6
Op wat voor manier ondersteunt NetApp bedrijven bij het implementeren van IPv6? Op wat voor manier informeert NetApp bestaande en nieuwe klanten over welke IPv6-gerelateerde RFC’s worden ondersteund in welke versies van besturingssystemen? Wat is het beleid van NetApp als het neerkomt op IPv6-certificering van het IPv6 Ready-logoprogramma? Volgens de IPv6-testsite www.ip6.nl is op www.netapp.com IPv6 gedeeltelijk beschikbaar. Wanneer zal jullie website toegankelijk zijn voor IPv6-only networken? (Joost Tholhuijsen)
IPv6 wordt ondersteund vanaf Data Ontap versie 8.2. Desgewenst helpt ons NetApp’s Professional Services-team klanten bij de implementatie. Wij informeren onze klanten zodra er nieuwe versies van Data Ontap beschikbaar zijn. Klanten kunnen ook terecht op de NetApp-supportsite waar documentatie over al onze producten en diensten te downloaden is. Wij certificeren ons IPv6-aanbod voor elke grote update van Data Ontap, te herkennen aan het IPv6 Ready-logo. Onze meest recente update Data Ontap 8.2 wordt op dit moment getest en we verwachten in het najaar gereed te zijn en het IPv6 Ready-logo te ontvangen. NetApp’s it-team werkt momenteel hard om IPv6 uit te rollen voor www.netapp.com. Zodra we gereed zijn, zullen wij de buitenwereld daarover informeren.
Data-explosie
We zien een enorme explosie aan data. Een onderzoek van Cisco toont aan dat slechts 1 procent van alles op dit moment met internet verbonden is. Wat betekent het voor storagebedrijven als de overige 99 procent wordt verbonden met het ‘internet der dingen’, waarin sensoren en machines met elkaar praten en enorme hoeveelheden data gaan genereren? (Jan Heijdra)
Opslag- en datamanagement bedrijven zoals NetApp dienen op deze data-explosie te reageren door systemen te ontwerpen die kunnen omgaan met data op PB-schaal en die miljarden aan ‘storageobjecten’ aankunnen. Op dit moment schalen NetApp Clustered Data Ontap-systemen tot 69 PB. Onze grootste klant beheert meer dan 1000 PB (bekend als Exabyte).
Big data
Met de FAS2200 en de introductie van ExpressPod beweegt NetApp zich richting kleinere bedrijven. Big data is een hot topic op dit moment en is een grote kans voor zowel grote als kleine bedrijven.Grote bedrijven hebben de middelen om big data effectief in te zetten. Kleine organisaties ontberen deze mogelijkheden. Hoe gaat NetApp deze kleinere bedrijven helpen het maximale uit big data te halen? (Peter Foppen)
FAS2200 en ExpressPod zijn ontworpen voor middelgrote bedrijven. Onze strategie is erop gericht klanten te helpen één flexibele data-infrastructuur te implementeren, om vervolgens samen met partners oplossingen te bouwen waarmee bedrijven van alle groottes voordeel kunnen halen uit big data.
MetroCluster
Zijn er ontwikkelingen, tools die rechtstreeks op de NetApp-share een e-discovery kunnen initiëren waardoor klanten (klein en groot) kunnen aanhaken op big data-intiatieven? NetApp’s oplossingen voor opslag zijn voorzien van industry standard-toegangsprotocollen zoals NFS, SMB (CIFS) en Object interface (Restful/http en CDMI). Applicaties en tools maken gebruik van standaard interfaces om data op te slaan, maar ook om bijvoorbeeld e-discovery uit te voeren. NetApp claimt met de metrocluster een rto en rpo van 0 te kunnen garanderen. Iedereen weet dat alleen een storageplatform dit nooit kan, want een rto en rpo van 0 gaat om de gehele keten van werkplek tot en met de opgeslagen storage, waarom blijven ze bij die stelling? (Vincent van der Linden)
NetApp MetroCluster is een oplossing voor continue data beschikbaarheid binnen het NetApp-databeschermingsportfolio, waarbij de eigenschappen die op onze website worden weergegeven van toepassing zijn op de data welke is opgeslagen op de MetroCluster. Metrocluster kan worden toegepast als onderdeel van de infrastructuur naast networking- en compute-componenten in een high available twin datacenter-concept. Meer informatie met een voorbeeld van een dergelijke oplossing op basis van VMware is hier te vinden: http://kb.vmware.com/kb/2031038.
OpenStack
NetApp heeft producten die compatible zijn met de private clouds van VMware en Microsoft. Daarnaast heeft het bedrijf open storage- en data processing-oplossingen gebaseerd op Hadoop. Gaat NetApp ook open source cloud management software stacks als OpenStack ondersteunen? (Floris Sluiter)
Jazeker, NetApp draagt hier aan bij en ondersteunt open source software stacks waaronder OpenStack en CloudStack.
Glasvezel
Concurrenten in de grootzakelijke markt zijn met glasvezel tegenwoordig gegroeid naar 16G. Slaat NetApp ook deze weg in of wordt een eigen gekozen naar misschien wel meer bandbreedte speciaal op Flash gebaseerde storage arrays die tegenwoordig beschikbaar zijn? (Paul Snoep)
NetApp zet de nieuwste technologieën voor storage networking in zodra ze beschikbaar komen en klanten ernaar vragen. Wij ondersteunen glasvezel en 10G Ethernet-technologie als onderdeel van Unified Storage-architectuur. Ook ondersteunen we Infiniband, vooral voor high performance computing (hpc-)omgevingen.
Cloudsecurity
Hoe denkt NetApp over het beveiligen van storage in de cloud? Hoe is het dan met de integriteit van deze data? Zijn er encryptie-oplossingen te adviseren? Hoe kunnen jullie data van storage-administrators beveiligen, zodat de vertrouwelijkheid van data is gegarandeerd? (Rob Buddingh)
NetApp ondersteunt schijfencryptietechnologie en we leveren ook velen features op het gebied van toegangscontrole en multi-tenacy (het bedienen van meerdere verschillende klanten vanuit een enkele applicatie). We werken ook samen met bedrijven als SafeNet.
Software defined storage en datacenters
De nieuwe storagehype lijkt richting software defined storage te gaan en moet voor een bedrijf als NetApp eenvoudig zijn om op te excelleren. Hoe ziet NetApp deze ontwikkeling en zijn ze in staat om af te stappen van hun propriatiery hardware en alle functionaliteiten in de (virtuele) serverlaag te plaatsen? (Vincent van der Linden)
Wat is de visie en strategie van NetApp op software defined datacenters? En hoe gaat NetApp om met de trend dat apps los van het software defined datacenter worden bezorgd? (Hans Timmerman)
Vaughn Stewart, verantwoordelijk binnen NetApp voor technische marketing, zet onze visie en strategie op het gebied van software defined storage en datacenters uiteen in de volgende blogpost: http://virtualstorageguy.com/2013/05/03/software-defined-storage-the-evolution-of-storage.
Convergentie
Wat is de strategie van NetApp op het gebied van convergentie van mobile, cloud en big data? (Alex Bausch)
Wij verwachten dat klanten één unified en flexibele opslaginfrastructuur nodig zullen hebben. Met ons platform Clustered Data Ontap spelen we in op de toenemende convergentie in de industrie.
Flash
De storagemarkt beweegt zich in verschillende richtingen. Er komen start-ups die gespecialiseerd zijn in op flash gebaseerde oplossingen. NetApp kondigde eerder dit jaar de op flash gebaseerde oplossingen EF540 and All-Flash Array aan. Wat is jullie visie op hoe de storagemarkt zich ontwikkel in de nabije toekomst? (Jan Heijdra)
Zonder twijfel is flash een baanbrekende opslagtechnologie met enorm groeipotentieel. NetApp heeft hier al enige jaren aandacht voor, getuige de introductie van FlashCache in 2009. Sindsdien heeft NetApp FlashPools en FlashAccel geïntroduceerd en meer dan 44 Petabytes aan flash verscheept. NetApp noemt deze infrastructuur Virtual Storage Tiering (VST). Begin dit jaar is de markt opnieuw veranderd met de introductie van NetApp EF540 All-Flash Array. De EF540 is bedoeld voor workloads die continue, extreme prestaties vereisen. Denk aan klantgerichte workloads met vele transacties gebaseerd op Oracle, zoals trading-applicaties. NetApp heeft ook aangekondigd in 2014 een nieuwe All Flash Array op de markt te brengen, genaamd FlashRay. Dat zal de eerste All Flash Array zijn voor extreme flash-prestaties voor gedeelde en uniforme workloads inclusief array-gebaseerd datamanagement, zoals replicatie, deduplicatie en compressie. NetApp richt zich op een flexibel flash-productportfolio dat integreert met bestaande producten zoals FAS, Clustered Data Ontap en E-Series.
Flashstorage en ssd’s
Wat doet NetApp op het gebied van flashstorage en solid state disks (ssd’s)? (Patrick Tjon-a-sam)
Lees meer over onze aanpak van flashstorage en ssd’s via de volgende blogpost, geschreven door onze collega John Rollason, director product solutions & alliances marketing emea voor NetApp: https://communities.netapp.com/community/netapp-blogs/jr/blog/2013/02/19/flash-netapp-a-software-company-in-a-hardware-world.
Back-up
Zijn er in de NetApp-roadmap plannen om een geïntegreerde back-upoplossing aan klanten aan te bieden? (Patrick Tjon-a-sam)
SnapProtect en SnapVault zijn de producten die wij op dit moment aanbieden.
Cloud
Slechts een klein percentage van de Europese bedrijven is op dit moment getransformeerd en heeft een groot deel van de it naar de cloud gebracht. Cloudadoptie zal natuurlijk blijven groeien, maar hoe ver brengt het ons? Zal in de toekomst elk bedrijf al zijn it outsourcen naar cloud providers of blijft er werk voor de eigen it-afdeling in een eigen infrastructuur? (Floris Sluiter)
Het is onwaarschijnlijk dat ieder bedrijf al zijn it-behoeften uitbesteedt. De meeste van onze klanten zijn gebaat bij een hybride aanpak, bestaande uit private cloud, enterprise virtual private clouds en publieke ‘hyperscale’ aanbieders. De strategie van NetApp is oplossingen aan te bieden op al deze gebieden, in samenwerking met onze partners.
Channelpartners
Verkopen via channelpartners vertegenwoordigen 82 procent van de totale omzet van NetApp. NetApp werkt vooral intensief samen met Cisco met de FlexPod- en ExpressPod-oplossingen. Kunnen jullie meer toelichting geven op de waarde die deze geconvergeerde oplossingen bieden voor channelorganisaties? Als de oplossingen al zijn ontworpen door de fabrikanten, dan verwacht ik een snelle go-to-market strategie voor channelpartners en verwacht ik vertrouwen en back-up van hen. Hoe kan dat versneld worden? (Jan Heijdra)
Op dit moment zijn er wereldwijd 2500 FlexPod-systemen geïnstalleerd. Steeds meer bedrijven stappen af van traditionele infrastructuren en kiezen voor Converged Infrastructure. Dit biedt kansen voor channelpartners. Als zij investeren in FlexPod, geven ze zichzelf toegang tot deze groeimarkt, waardoor hun portfolio zich onderscheidt van andere channelpartners. Bovendien zijn FlexPod-oplossingen gevalideerde designs (CVD) van NetApp en Cisco. Dat bespaart tijd, omdat de klant niet zelf hoeft te ontwikkelen en testen, en het verkort de time-to-market. Door je als channelpartner te specialiseren in FlexPod-oplossingen, ontvang je van NetApp onder andere pre-sales training en certificering die helpen je business te groeien. De algehele toename in gebruik van cloudtoepassingen en FlexPod-oplossingen in de markt, biedt ook groeipotentieel voor channelpartners.
Service providers
Door de snelle cloudadoptie en ondersteuning van het sterke ecosysteem rondom AMS-IX en veel grote internationale datacenterspelers, groeit de Nederlandse hosting- en providersector snel. De meeste technologiespelers in Nederland hebben marketingprogramma’s geïnitieerd direct gericht op deze markt. NetApp lijkt echter deze markt in Nederland te willen bereiken via bestaande partners, die traditioneel hun focus hebben op het grootzakelijke segment. Heeft NetApp plannen om zijn partnerstrategie te veranderen zodat beter ingespeeld kan worden op de behoeftes van de cloud en hosting service providers? (Michiel Steltman)
We hebben sinds drie jaar een speciaal programma voor service providers.
Het is en blijft storage
Welke opties voorzien jullie voor NetApp in de komende drie tot vijf jaar? (Paul Snoep)
NetApp wil zich niet op allerlei verschillende markten richten, wij willen juist in die ene markt de beste zijn. Storage, daar draait het om bij NetApp. Dat kan storage zijn bij bedrijven, storage in het datacenter of storage ter ondersteuning van bijvoorbeeld cloud computing, maar het is en blijft storage. Daarin zijn wij nummer één en daarin willen wij nummer één blijven, zoals Jullie Parrish ook al eerder zei.
@ Beste ‘NetApp’
Ik had graag willen weten waar Flashray zich gaat onderscheiden ten op zichte van de concurrentie. NetApp heeft op dit gebied namelijk wel wat achterstand opgelopen en ik ben zeer benieuwd hoe ze dit willen in gaan halen.
En hoe kijkt NetApp tegen opkomende storagevendors zoals Tintri, Violin, Whiptail en PureStorage?
Begint storage niet gewoon steeds meer commodity te worden?
Je ziet namelijk dat steeds meer functionaliteit vanuit de software ( zoals VMWare ) geboden worden.
Beste Ruud,
Dank je wel voor je aanvullende vragen. Hierbij antwoord:
1. Ik had graag willen weten waar Flashray zich gaat onderscheiden ten op zichte van de concurrentie. NetApp heeft op dit gebied namelijk wel wat achterstand opgelopen en ik ben zeer benieuwd hoe ze dit willen in gaan halen.
Op dit moment is NetApp marktleider op het gebied van Flash shipments. Tot op heden hebben we meer dan 44 PB aan Flash geshipped, waarvan 11+ PB als “Tier 0” Flash storage. Dit betreft een hoeveelheid van meer dan 25.000 systemen. Hiermee heeft NetApp een voorsprong op het gebied van ervaring met Flash technologie.
Wij zien als trend in de markt de volgende driedeling op het gebied van de toepassing drivetechnologie:
1) large capacity HDD drives voor bulk opslag,
2) Hybrid Flash/HDD storage voor ideale capaciteits/performance mix
3) pure Flash voor 100% performance gevoelige workloads.
We zien een toename in behoefte aan bulkopslag en Hybrid opslag. Recente ontwikkelingen op SSD prijs/capaciteitsvlak (lagere kosten per geboden GB) laten een lichte groei zien op het gebied van pure Flash en maakt deze technologie voor meerdere toepassingen geschikt.
NetApp biedt met onze FAS lijn met SATA, Flash Pool/Flash Cache en de EF540 series systemen een oplossing voor al deze gebieden. Gezien de economics rond pure flash systemen wordt het voor NetApp steeds zinniger een pure flash product naar de markt te brengen welke niet alleen de performance karakteristieken van flash biedt, maar ook enterprise capabilities heeft zoals ingebouwde storage efficiencies, seamless scale-out capabilities en een veelheid aan data management features zoals snapshotting en replicatie. Dit komt allemaal samen in het FlashRay product waar de focus ligt op de combinatie van Performance (write optimized, high IOPS, consistent latency), Storage Efficiency (inline dedupe and compression, snapshot/clones), Enterprise-class capabilities (replication, multi-protocol, application integration) en Scalability (scale-out, multi-tenancy, QoS).
Meer informatie vind je hier: http://www.netapp.com/nl/company/news/press-releases/news-rel-20130220-678946.aspx en details volgen tijdens de officiële productlancering van Flashray.
2. En hoe kijkt NetApp tegen opkomende storagevendors zoals Tintri, Violin, Whiptail en PureStorage?
Wij volgen ontwikkelingen in de markt altijd met belangstelling. Om net als NetApp uit te groeien van start-up naar Fortune 500 organisatie met wereldwijde coverage en enterprise-class ondersteuning is niet eenvoudig. Het vereist een lange adem en meer dan een interessant ogend product. NetApp heeft door meerdere crises heen bewezen door te kunnen groeien tot de huidige #1 positie in Nederland en #2 positie wereldwijd. Bundeling van een goede productlijn, een goede organisatie en een corporate culture heeft ons gebracht waar we nu zijn. Hiermee verwachten we door te blijven groeien ten koste van marktaandeel van andere partijen.
3. Begint storage niet gewoon steeds meer commodity te worden? Je ziet namelijk dat steeds meer functionaliteit vanuit de software (zoals VMWare) geboden worden.
Het opslaan van bits en bytes op een medium lijkt misschien commodity te worden. Het effectief managen van grote hoeveelheden data, beschermen van die data en beschikbaar maken en houden van die data is zeker geen commodity.
Een trend in de markt is de verschuiving van opslag en met name het beheer hiervan van hardware naar “software defined” modellen. Om succesvol multi-applicatie/hypervisor enterprise-class datamanagement capabilities te bieden, dient een uniforme software laag beschikbaar te zijn die deze functionaliteiten herbergt. Dit is al sinds jaar en dag NetApp’s “Data ONTAP”, ’s werelds #1 storage OS. Met de komst van clustered Data ONTAP is NetApp helemaal klaar voor het Software Defined Storage (SDS) model. Het SDS model kenmerkt zich door resources die worden gedefinieerd in software, provisioning is gebaseerd op policy/service levels en de technologie draait op een brede verscheidenheid aan hardware. Clustered Data ONTAP is hier als geen ander voor geschikt, om de volgende redenen:
1) het is de enige storage software is die de data access en services onttrekt (abstraheert) van pooled hardware resources voor zowel SAN als NAS
2) het biedt een brede ondersteuning voor hardware (NetApp unified FAS, 3rd-party virtualized via V-series, commodity server/DAS via ONTAP Edge VSA, en cloud-based via Amazon) en workflow automation middels policy/service levels, via workflow automation met uniforme applicatie integratie en een enkelvoudige open, programmeerbare API. En dit geschikt voor alle verschillende Hypervisors en bare-metal applicatie implementaties.
@ NetApp Nederland,
Zeer attent dat jullie hier op terug gekomen zijn. Mijn dank is groot!
Goed voorbeeld om op te volgen voor alle andere leveranciers!
Ik wacht met smart op IPv6 ondersteuning. Bij RIPE NCC geven we IP-alocaties uit in Europa, het Midden-Oosten en Centraal Azie en zijn we sinds 2002 al geheel IPv6 ready. NetApp is nog een beetje een buitenbeentje, al zijn deze services, natuurlijk, niet extern beschikbaar.