Ict-leverancier Dell is druk bezig zijn traditionele hardwareportfolio uit te breiden met diensten, intellectueel eigendom en software- en security-oplossingen. Het bedrijf doet dit vooral door middel van overnames. Dell mikt dan vooral op kleinere partijen vanwege specifieke technologie, maar ook schuwt Dell een grotere overname niet voor schaalvergroting. Een overzicht van alle portfoliobepalende overnames die Dell pleegde sinds de terugkomst van ceo Michael Dell in 2007.
Het is maart 2004 als bij Dell ceo Michael Dell afstand doet van zijn positie, maar als voorzitter van de directieraad van het bedrijf wel betrokken blijft bij Dell op het gebied van technologie en ontwikkeling. Dell is op dat moment wereldwijd de onbetwiste leider op hardwarevlak met in het portfolio opslag middels een samenwerking met EMC, handhelds, printers, switches en pc's.
Na Dell's vertrek ging het echter minder met Dell. Zo raakte het bedrijf verwikkeld in een financieel schandaal, moesten er vier miljoen laptopbatterijen teruggehaald worden en begon de populariteit van het ijzersterke directe verkoopmodel af te brokkelen. Als klap op de vuurpijl werd Dell op hardwarevlak voorbijgestreefd door aartsrivaal HP. De toenmalige ceo Kevin Rollins trad begin 2007 af en de hardwaregigant haalde zijn oprichter Michael Dell terug als ceo. Deze stap betekende de comeback van Michael Dell zelf en drastische veranderingen voor het bedrijf en zijn portfolio.
EqualLogic
De grote verbouwing van het hardwareportfolio begint eind 2007 als voor 1,4 miljard euro EqualLogic wordt overgenomen. De hardwareleverancier vergroot door deze overname zijn aanwezigheid op de markt van servervirtualisatie. EqualLogic biedt namelijk een groot deel van zijn opslagproducten aan in combinatie met virtualisatietechnologie. Volgens Dell zorgt opslagvirtualisatie voor vereenvoudiging van de ict en beïnvloedt het de total cost of ownership op een positieve manier. Dell verwacht dan ook dat EqualLogic de verkopen van servers en van allerlei bijkomende diensten gaat stimuleren.
De gevirtualiseerde iscsi-san's (storage area networks) van EqualLogic zijn ook Dell's eerste serieuze stappen richting de cloud. In 2008 claimt de leverancier van pc's en servers de handelsnaam 'cloud computing', maar het bedrijf krijgt uiteindelijk dit recht niet handen. Binnen cloud computing staat het leveren van producten als dienst centraal en juist het dienstenportfolio is het vlak waarop Dell op dat moment achter ligt op de concurrentie. In 2008 probeert Dell opnieuw een eigen dienstenportfolio te ontwikkelen, zonder hier al te succesvol in te zijn. Toch wilde Dell een eigen servicestak en het hardwarebedrijf ging op zoek naar een geschikte overnamekandidaat.
Perot Systems en Exanet
Dell met zijn teruggekeerde ceo Michael Dell hoefde hier niet lang naar te zoeken en het bedrijf nam in september 2009 Perot Systems over. Met de overname van dit Texaanse bedrijf blaast Dell nieuw leven in zijn aspiraties om een grote ict-dienstverlener te worden. Dell verbreedt door de overname van Perot Systems zijn diensten met activiteiten die verder gaan dan diensten rondom computerinstallaties. Volgens Dell is op dat moment de combinatie qua dienstverlening goed voor een omzet van acht miljard dollar (op een gezamenlijke omzet van zestien miljard dollar). Dell denkt dus al snel het overnamebedrag van 3,9 miljard dollar terugverdiend te hebben.
Met Perot Systems heeft Dell in één klap een degelijk dienstenportfolio en kan het hardwarebedrijf verder gaan met het vormgeven van het portfolio. In 2010 geeft Dell gas en doet het in totaal drie belangrijke, portfoliobepalende overnames. In februari krijgt Dell voor een schijntje Exanet in zijn bezit. Deze leverancier van schaalbare file-systemen is failliet verklaard en voor slechts twaalf miljoen dollar mag Dell het bedrijf hebben. De opslagproducten voor geclusterde bestandssystemen worden geïntegreerd in het Dell-portfolio en met de network attached storage (nas)-producten heeft Dell een welkome aanvulling in handen op het eigen san-portfolio.
Scalent en Ocarina Networks
In juli 2010 slaat Dell een grote slag op softwaregebied. Het hardware- en dienstenbedrijf koopt Scalent en krijgt zodoende software in huis voor het beheer van fysieke en virtuele servers. Scalent-software is geschikt voor standaardservers (fysiek en virtueel), Ethernet-switches en glasvezelswitches. De virtualisatiebeheeroplossing Virtual Operating Environment (V/OE) wordt geïntegreerd in Dell's Advanced Infrastructure Manager (AIM)-softwareportfolio. Deze open source software was pre-geconfigureerd in oplossingen van Dell, Red Hat, EMC, Unisys, QLogic, Emulex, Cisco, VMware, Oracle en Epoch Concepts.
De laatste belangrijke overname in 2010 vindt in augustus plaats als Dell Ocarina Networks overneemt. Ocarina is leverancier van opslagcompressie- en deduplicatietechnologie. Hiermee kunnen gebruikers de omvang van hun opgeslagen data reduceren. Ocarina Networks levert deduplicatietechnologie die inzicht biedt in de contentstructuur van data, waardoor een betere compressie en deduplicatie mogelijk is. Door de overname krijgt Dell betere deduplicatie en opslagdiensten, zoals replicatie, migratie en tiering, in handen.
Compellent en RNA Networks
Het overnametempo van 2010 wordt in 2011 voortgezet met eveneens drie portfoliobepalende overnames. Eigenlijk werd de eerste overname al in december 2010 bekend, maar door de omvang van deze overname, werd deze pas in februari 2011 afgerond. Het betrof hier de overname van dataopslagspecialist Compellent, dat voor 960 miljoen dollar door Dell werd gekocht. Compellent's storageproducten zijn in trek voor cloud computing, thin provisioning of ter ondersteuning van virtuele servers en desktopinfrastructuur. Compellent, dat fibre channel-technologie gebruikt, is voor Dell een goede aanvulling op het gebied van storagevirtualisatie. Compellent wordt ook vaker ingezet als platform voor grote datacenters.
Dell gunde zichzelf na de overname van Compellent weinig tijd en het bedrijf zocht door naar nieuwe overnamekandidaten met betrekking tot het datacenter. Die werden in de zomer van 2011 gevonden. In juni nam Dell onaangekondigd RNA Networks over. RNA ontwikkelt geheugenvirtualisatiesoftware waardoor applicaties sneller beschikbaar komen. De technologie zorgt er voor dat het geheugen van een virtuele machine (vm) in een server wordt uitgebreid en data sneller kan worden opgevraagd en opgeslagen. Dell kan de virtualisatieproducten van RNA, zoals de Memory Virtualization Acceleration (MVX), RNAmessenger en RNAcache, toepassen in zijn datacenteroplossingen die bestaan uit servers, storage en netwerken. Dankzij de technologie kunnen servers gebundeld worden die samen dan als een grote supercomputer kunnen functioneren.
Force10 Networks en AppAssure
Een maand later deed Dell alweer de volgende overname. Dit keer werd voor een onbekend bedrag Force10 Networks overgenomen. Force10 Networks is leverancier van snelle 10 gigabit ‘backbone' switches voor datacenters. Force10 is toegevoegd aan Dell's Enterprise Solutions Group. Volgens Dell past Force10 prima in zijn datacenterstrategie die een open standaard platform heeft. Met de overname van Force10 heeft Dell voorlopig zijn datacenterportfolio op orde en in de tweede helft van 2011 kwam Dell verder niet meer aan overnames toe.
Dit betekende echter niet dat Dell niet meer naar nieuwe overnameprooien zocht. Sterker zelfs, 2012 leverde tot nog toe al vijf overnames voor Dell op. Het begint eind februari als Dell bekendmaakt dat het voor een onbekend bedrag de Amerikaanse hardwareleverancier AppAssure overneemt. AppAssure levert de beveiliging van fysieke, virtuele en cloud-servers, -data en -applicaties met behulp van een geïntegreerde back-up-, archief- en replicatieoplossing. AppAssure is vooral bedoeld ter versterking van het securityprotfolio.
SonicWall en Wyse
Na AppAssure volgt direct de volgende overname, ook op securitygebied. Voor 1,2 miljard dollar koopt Dell in maart netwerkbeveiligingsleverancier SonicWall. SonicWall maakt ‘next generation'-firewalls en unified threat management-oplossingen. Met het toevoegen van SonicWall aan het securityportfolio kan Dell zijn klanten een breder aanbod aan enterprise-beveiligingsoplossingen leveren. Het bedrijf heeft 130 patenten en ontwikkelt zijn eigen security gateway-technologie. SonicWall heeft wereldwijd meer dan driehonderdduizend klanten op het gebied van firewalls, beveiligde draadloze toegang, e-mailbeveiliging en back-up en recovery.
Met de overnames van AppAssure en SonicWall vult Dell zijn securityportfolio aan. Het bedrijf is echter nog ontevreden over andere delen van het portfolio en Dell zoekt nog naar oplossingen om betere desktopvirtualisatie te kunnen leveren. In thin client-beheerspecialist Wyse wordt vervolgens een geschikte overnamekandidaat gevonden. Dell koopt het bedrijf waardoor het de beschikking krijgt over thin, zero en cloud pc-clients voor desktops, notebooks en mobiele apparaten. Met de Wyse-oplossingen is geavanceerd beheer en desktopvirtualisatie mogelijk en Wyse biedt ondersteuning voor cloud-software. Wyse werkt samen met datacenters en netwerk- en collaboration-providers om een beveiligde cloud te realiseren. Dit kan zowel een private of publieke cloud zijn, als een overheids- of persoonlijke cloud.
Make Technologies en Clerity Solutions
Met alle overnames van 2010 tot en met 2012 heeft Dell verschillende nieuwe producten in handen gekregen op basis van nieuwe technologieën. Dell komt echter van oorsprong uit de hardwarehoek en weet daarom als geen ander dat er ook veel bedrijven zijn die te maken hebben met legacy en die nog werken op of met mainframes. Hiervoor wilde Dell ook het portfolio uitbreiden. Dell handelde snel en in dezelfde week dat Wyse werd overgenomen, kocht Dell ook de bedrijven Make Technologies en Clerity Solutions.
Make Technologies helpt bedrijven met het herplaatsen van overjarige it-systemen. Make claimt kosten te kunnen reduceren voor bedrijven die bedrijfskritische legacy-systemen hebben draaien. Hierop staan vaak oude applicaties of die bedrijven kunnen de systemen niet vervangen, ongeacht of er nieuwere versies van het product zijn die betere prestaties leveren of goedkoper zijn om te draaien. Make migreert zulke systemen naar een cloud-infrastructuur of andere open standaarden. Dell neemt het bedrijf vooral over om snellere, betrouwbaardere en kostenefficiëntere benadering te realiseren voor de herontwikkeling van applicaties. Make heeft geautomatiseerde applicaties en codes om legacy-applicaties te migreren naar een meer moderne architectuur.
Diezelfde week nam Dell dus ook Clerity Solutions over, een specialist in het opnieuw onderbrengen van mainframe-applicaties. Ook deze overname is gericht op het moderniseren van applicaties. Dell krijgt met Clerity technologie in handen om applicaties op mainframe-systemen over te hevelen naar nieuwere architecturen, inclusief cloud hosting-platformen. De Clerity-tools automatiseren de migratie van legacy-applicaties naar nieuwere systemen, waarbij het aantal hertesten en de scholing van personeel gereduceerd wordt.
Overname securityvlak?
En daarmee komt voorlopig een eind aan de overnamedrang van Dell. De voormalig hardwareleverancier heeft zich weten te transformeren naar een ict-totaalleverancier door het portfolio uit te breiden met software, beveiliging, diensten, cloud computing en virtualisatie. Daarnaast heeft het zijn hardwareportfolio versterkt en uitgebreid, vooral met netwerkapparatuur en netwerktechnologie.
Dell lijkt zijn portfolio in grote lijnen op orde te hebben. Toch kan de leverancier op securityvlak nog wel wat versterking gebruiken. Zo aast Dell na de overname van AppAssure nog op intellectueel eigendom op dataprotectie voor de onderkant van de markt. Ook kan Dell nog wel beveiliging ingebed in servers in zijn portfolio gebruiken. Het is dan ook niet ondenkelijk dat een nieuwe overname gericht op security zal zijn. Mocht Dell besluiten dat het nieuwe markten wil gaan betreden, dan zijn overnames op het gebied van high-end storage, op de applicatiemarkt of in mobiele technologie niet uit te sluiten.
NB: Dit artikel pretendeert niet volledig te zijn en heeft niet alle overnames door Dell vanaf 2007 behandeld. Zo komen onder andere de overgenomen bedrijven Everdream, InSite One en SecureWorks niet aan bod.