Sun Microsystems toont volgens Intel onvoldoende inzet voor diens aanstaande eerste 64-bit processor Itanium, voorheen bekend als Merced. De computerfabrikant vertaalt zijn Unix-variant Solaris naar de IA-64 chiparchitectuur, maar steekt daar te weinig tijd en moeite in, aldus de chipproducent.
Vertegenwoordigers van Intel uiten met name kritiek op Suns gebrek aan steun voor het aantrekken van partners. Bovendien zou de systeemfabrikant niet genoeg investeren in de ontwikkeling van de eerste IA-64 computers. Deze harde woorden vielen op de ontwikkelaarsconferentie van Intel die vorige week plaatsvond in Palm Springs (Californië).
Andere zaken
Paul Otellini, vice-president van Intels chiparchitectuur-groep, liet daar weten dat hij nog niet bepaald veel activiteit bespeurt rondom Solaris voor Itanium. "We hebben nu het punt bereikt waar wij alleen de puur contractuele verplichtingen met Sun zullen vervullen. Klanten die zich hebben verbonden aan Solaris op Itanium zullen we nog wel ondersteunen", aldus de topman. "Maar we gaan ons niveau van toewijding aanpassen aan dat van Sun en zullen onze energie op andere zaken richten", haalt Otellini uit.
Het contract tussen beide bedrijven om besturingssysteem Solaris te vertalen naar Intels 64-bit processorarchitectuur (IA-64) stamt nog uit december 1997. Twijfels over deze overeenkomst zijn al minstens zo oud. Analisten speculeren nu dat Suns steun voor IA-64 meer voor de vorm dan voor de inhoud bestaat. Kwade tongen beweren zelfs dat Sun het alleen doet voorkomen mee te gaan met het bekendere Intel-platform om bij meer klanten een voet tussen de deur te krijgen. Vervolgens zou de Solaris-leverancier dan systemen met de eigen Sparc-processors aanprijzen.
Absoluut niet
Sun ontkent dit en zegt dat zijn verbondenheid aan Solaris op Intel-processors geenszins is verminderd. "Wij distantiëren ons helemaal niet van Intel. Door Solaris gratis beschikbaar te stellen (voor systemen met maximaal acht processoren – red.), maken we het zelfs makkelijker om Solaris op Intel-computers te gebruiken", zegt Solaris-productmanager Jonathan Mills van Sun.
Hij stelt zelfs dat het bedrijf sinds de lancering van Solaris 8 vorige maand meer hulpmiddelen voor applicatie-ontwikkelaars aanbiedt. Die software is te vinden op de website van Sun. Volgens Mills draaiden vorig jaar wereldwijd meer dan 100.000 servers met Intel-processors op Solaris. Deze Unix-variant functioneert al geruime tijd in een speciale uitvoering op Intels 32-bit processors. Computerleveranciers als Fujitsu-Siemens, Dell, Toshiba, Amdahl en NCR rusten hun machines uit met die systeemsoftware. Tot op heden heeft echter alleen NCR zich bereid verklaard Itanium-systemen met Solaris te verkopen.
Sceptisch
Onderzoeksbureau Gartner Group is uiterst sceptisch over Solaris voor Intel-systemen. "Wij hebben onze klanten altijd al geadviseerd niet Solaris op Intel aan te schaffen", vat analist Ed Thompson samen. De voornaamste reden daarvoor is het beperkte portfolio aan beschikbare applicaties voor die variant van Solaris, vergeleken met de verkrijgbare software voor de Sparc-uitvoering. Thompson beweert zelfs dat sommige gebruikers van Solaris op Intel nu overstappen naar Linux.
Dat Sun de Solaris-licenties sinds vorige maand gratis aanbiedt, is wat de Gartner-analisten betreft geen bewijs van toewijding aan het Intel-platform. "Sun verdient geld aan de verkoop van hardware dus is er weinig motivatie op de verkoopafdeling te vinden om een nagenoeg gratis besturingssysteem op andermans hardware te promoten." Bovendien komt het bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar met de langverwachte Ultra Sparc III-serverreeks.
IA-64-systemen in aantocht
Intel toonde tijdens zijn Intel Developers Forum vorige week in Palm Springs prototypes van computers met de aanstaande Itanium-processor. Deze eerste 64-bit chip van Intel is gedemonstreerd in servers en werkstations van systeemfabrikanten IBM, Compaq, Dell, Hewlett-Packard (HP), Fujitsu-Siemens, NEC, Bull en SGI. De machines draaiden onder meer de 64-bit uitvoering van de veelgebruikte webserver Apache.
Intel zegt al duizenden prototypes van de Itanium te leveren aan computerproducenten. Die 0,18 micron chip haalt een kloksnelheid van 800 MHz en is uitgerust met 4 MB geïntegreerd cache-geheugen. Servers kunnen 256 tot wel 512 processors per machine gebruiken. De communicatie tussen processor en de ddr (double data rate) sdram-chips (synchronous dynamic random access memory) verloopt via een 133 MHz systeembus. Intel laat het technologisch geavanceerde Rambus-geheugen dus voorlopig nog over aan de markt voor 32-bit desktop-PC’s.
De massaproductie van de uiteindelijke Itanium-chip moet rond het midden van dit jaar op gang komen. Systeemleveranciers komen dus kort daarna met aankondigingen voor systemen met de 64-bit chip. Hewlett-Packard, mede-ontwerper van de onderliggende chiparchitectuur, schatte eerder deze maand al dat Itanium-machines in oktober 2000 algemeen verkrijgbaar zijn.