De voortdurende slapte in de chipmarkt begint steeds meer bedrijven te raken. Zo meldt National Semiconductor (Nat Semi) dat het al zijn medewerkers in de komende twee maanden voor tien dagen naar huis stuurt. Het Duitse Siemens sluit zelfs de deuren van zijn Britse productiefaciliteit voor dram-chips (dynamic random access memory). Ook chipproducenten als NEC en Samsung nemen beperkende maatregelen.
Nat Semi geeft zijn 13.000 personeelsleden de keuze de verplichte vrije dagen op te nemen als betaalde vakantie of als onbetaald verlof. De chipfabrikant worstelt nog steeds met de tegenvallende vraag naar zijn producten. "De economie lijdt nog onder de naweeën van de Aziatische financiële crisis", verklaart woordvoerder Bill Callahan. Daarnaast staat Nat Semi ook onder druk door de toegenomen concurrentie van Advanced Micro Devices (AMD). Die chipleverancier beweert nu de helft van de markt voor slanke, goedkope processoren te bedienen.
Geen interesse overname
Ondertussen sluit Siemens zijn Britse dram-fabriek. Deze productielocatie leed het afgelopen fiscale jaar een verlies van 560 miljoen dollar. Hans-Peter Betta, vice-president van Siemens Semiconductor, zei dat de Duitse chipproducent er niet in is geslaagd een koper voor de fabriek te vinden. Siemens wil zijn productiecapaciteit verder verlagen indien de huidige prijsdip voortzet. Naar verluidt staat de gezamenlijke productiefaciliteit met IBM nabij Parijs als volgende op de saneringslijst. Verder wil Samsung de prijzen voor dram-chips opdrijven door zijn productie voor zeven dagen per maand stil te leggen. Het Japanse NEC verlaagt zowel het aantal geproduceerde geheugenchips als zijn investeringen in die sector. JB
‘Chip-recessie nog nooit zo diep’
Dit jaar zullen er voor het eerst in de geschiedenis minder chips worden verkocht, voorspelt marktonderzoekbureau Integrated Circuit Engineering (ICE) uit Scottsdale, Arizona. De varkenscyclus is in de halfgeleiderindustrie een oude bekende. Door de huidige recessie zal de wereldwijde omzet in chips volgens ICE dit jaar met 12 procent dalen, van 137 miljard dollar in 1997 naar 121 miljard dollar dit jaar. Een alarmerende trend is volgens ICE-analist Bill Groves echter het teruglopen van het aantal verkochte chips. Het afgelopen jaar gingen er volgens Groves 5,6 procent minder halfgeleiders over de toonbank. Groves zegt dat dit nog nooit eerder is voorgekomen. Voor het jaar 1999 ziet ICE geen enkele opleving. Vooral de verkoop van oudere onderdelen is opgedroogd.