De consolidatieslag op de markt van datacentra én die voor isp's is voorzichtig begonnen. De eerste overnames zijn al in gang gezet en grote partijen maken zich op voor autonome uitbreiding, dan wel acquisities. Zo wil TeleCity van de beurs om vlotter overnames te kunnen plegen.
De vraag naar hostingmogelijkheden groeit sterk. In Nederland biedt een aantal grote partijen infrastructuurdiensten: KPN, Global Switch, TeleCity, Interxion en Redbus. De laatste vier zijn carrierneutraal. Daarnaast bieden system integrators (zoals Getronics PinkRoccade met zijn network security operations center in Brussel) dergelijke infrastructuurdiensten. TeleCity wil van zijn beursnotering af.
Nu alle aandelen in handen komen van twee investeerders (3i en Oak Hill) en zodra alle betrokkenen akkoord zijn, zal het bedrijf van de aandelenbeurs verdwijnen. Alexandra Schless, directeur van TeleCity Nederland, geeft aan dat een achterliggende reden voor deze transactie is dat niet-beursgenoteerde bedrijven meer vrijheid en flexibiliteit van handelen hebben. Zij kunnen sneller te werk gaan, omdat ze niet eerst op toestemming van meerdere aandeelhouders hoeven te wachten.
Zij zegt dat TeleCity in ons land de afgelopen vijf jaar steeds zo’n twintig procent groei heeft gekend (bezettingsgraad, omzet, ebitda, enzovoorts) en nu tegen de eigen fysieke grenzen aan dreigt te lopen. “Onze twee datacentra in Amsterdam beginnen steeds voller te raken en een tijdje geleden ben ik al gestart met het zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden.” Tegelijk zoekt zij uitbreiding op het productenaanbod. “Maar onze diensten zullen wel infrastructuurgebonden blijven; we gaan bijvoorbeeld geen applicaties beheren. Dat vind ik twee stappen te ver.”
Zonnig
Ook de andere partijen zien de toekomst zonnig in. “Wij zien dat het steeds beter wordt. Niet alleen wat betreft de vraag naar onze diensten, maar ook de omzet per klant”, licht Konstantin Borman, woordvoerder van Interxion, toe. “In alle landen zien wij een groei van de vraag. In Nederland kunnen we trouwens nog wel vooruit met onze capaciteit. Voorlopig hoeven we hier niet uit te breiden.”
Paul van der Hilst, directeur Global Switch Nederland, zegt dat grotere ondernemingen meer en meer hun infrastructuur de deur uit doen. “Vaak zijn hun datacentra aan een upgrade toe, en hikken ze tegen de hoge kosten aan. Tegenwoordig maakt de techniek het mogelijk de infrastructuur heel goed op afstand in de gaten te houden, zodat het niet echt meer nodig is alles in huis te houden. Wij hosten hier bijvoorbeeld de infrastructuur van een bedrijf uit Zuid-Afrika. En we merken een toenemende interesse van Amerikaanse bedrijven om hun Europese activiteiten in Europa te hosten.”
Global Switch heeft 65 procent van zijn datacentrum in Amsterdam gevuld en kan voorlopig ook nog wel even vooruit.
ISP’s
Een stapje lager in de hostingvoedselketen kom je bij isp’s en organisaties die aanvullende hostingdiensten bieden, zoals Ion-IP. Dit bedrijf biedt naar eigen zeggen ‘advanced hosting services’. Daarbij gaat het niet alleen om de infrastructuur, maar ook om de diensten die over die infrastructuur lopen, tot aan applicatiebeheer toe. Directeur Jan van Berne ziet een flinke groeimarkt. Ook hij voorziet een consolidatieslag. “Er zijn tientallen webhostingbedrijfjes in Nederland, en kleine isp’s. Die krijgen het de komende jaren erg moeilijk. Wij zijn in overleg met dergelijke partijen om te kijken of we kunnen samenwerken of dat we ze kunnen overnemen.” De overnameperikelen van Via Networks door Claranet vormen momenteel het belangrijkste nieuws in deze sector (zie ook: Alweer moeder gezocht voor PSInet).