Sun Microsystems komt komend jaar met een 64-bit uitvoering van zijn Unix-variant Solaris voor de semi 64-bit Opteron-processor van AMD. De Unix-leverancier zegt concurrentie met de eigen Ultrasparc-servers te vermijden door Solaris voor Opteron in te zetten op de wetenschappelijke markt.
Het is de vraag in hoeverre Sun potentiële Opteron-klanten kan sturen. Wat de serverleverancier betreft, is die processor alleen bestemd voor systemen die zware rekentaken uitvoeren. IBM heeft AMD’s chip met eenzelfde strategie opgenomen in zijn productbereik, maar draait er dan Linux op. Een proefversie van Solaris voor Opteron verschijnt in het eerste kwartaal van 2004.
Softwarepresident Jonathan Schwarz kondigde dit vorige week aan. Deze steun is niet geheel onverwacht: Sun liet begin dit jaar bij de Opteron-lancering al weten er brood in te zien. Die chip geniet al ondersteuning van Suse Linux. Red Hat komt later deze maand met een aangepaste versie van zijn Linux-distributie en Microsoft lanceert komend jaar geoptimaliseerde uitvoeringen van Windows XP en Windows Server 2003.
Sun, AMD en Intel
Analisten uiten ook de kritiek dat Sun hiermee weer een nieuw platform in huis haalt. De computerproducent heeft reeds Solaris voor de eigen 64-bit Ultrasparc-servers, voor taakgerichte servers met 32-bit x86-chips (in handen gekomen met de overname van serverspecialist Cobalt) en in beperkte mate voor x86-machines die gebruikers zelf in huis hebben. Op de voormalige Cobalt-systemen biedt Sun ook Red Hat Linux.
Het besluit Solaris over te zetten naar het Opteron-processorplatform is opmerkelijk. Sun heeft jaren geleden al een 32-bit x86-uitvoering van zijn Unix-variant uitgebracht, die is bestemd voor relatief lichte servers en werkstations met Intel-processoren. Die uitvoering is begin vorig jaar echter geschrapt, maar eind 2002 na protest van gebruikers weer gereanimeerd, zij het in beperkte mate.
Vóór die tijd heeft Sun ook samengewerkt met Intel aan een 64-bit uitvoering van Solaris voor Intels 64-bit Itanium-processor, toen nog bekend als Merced. Die samenwerking is echter op de klippen gelopen. De twee bedrijven hebben hier een wederzijdse animositeit aan overgehouden.< BR>