Intel heeft de eerste details bekendgemaakt van Merced, de zevende-generatie microprocessor, die het bedrijf samen met Hewlett-Packard maakt.
Intels eerste 64-bits processor zal een manusje-van-alles zijn. Hij is zowel inzetbaar voor digitale televisie als professionele computertoepassingen en zal tegelijkertijd compatibel blijven met de x86-instructieset.
De chipfabrikant wil dit bereiken met wat ingewijden een ‘very long instruction word’ architectuur (vliw) noemen. Intel weigert deze aanduiding echter te gebruiken. De chipmaker heeft een hekel aan ‘verouderde’ terminologie voor zijn spiksplinternieuwe chips. Ook met inhoudsopgave van de Pentium Pro-processor speelde het bedrijf een naamspelletje. De architectuur van de deze processor, ook wel P6 genoemd, leunt voornamelijk op principes uit de risc-wereld, maar op deze bundeling van met risc-instructies plakte Intel het etiket ‘micro-operaties’.
Lange instructies opdelen
Intel laat Merced zijn lange instructies opdelen in een groot aantal parallel verwerkbare brokken. IBM gebruikt deze architectuur eveneens in een nieuwe Java-processor. Ook de Trimedia-processor waarmee Philips zijn digitale televisie van de toekomst bouwt, heeft een vliw-architectuur. In de huidige Pentium-chips zorgt MMX voor de opsplitsing van één 32-bit instructie in twee of vier parallel verwerkbare delen. Merced zal analoog hieraan 64-bits multimedia-instructies verwerken.
Daarmee positioneert Intel de chip voor een personal computer die tevens televisie is. Merced zal ook betere prestaties leveren in drijvende-komma bewerkingen, iets waar Intel-processoren nooit in uitblonken. Hiermee zal de chip voor intensieve toepassingen zoals wetenschappelijk rekenen en elektronica-ontwerp kunnen worden ingezet. Hoe Merced compatibel zal zijn met de x86-instructieset is nog onduidelijk. De chip zal pas in 1999 van de band rollen.