Ook voor Eniac is 2003 een jubileumjaar. In 1973 startte het bedrijf als leverancier van software voor de financieel-administratieve hoek. De laatste jaren legt de Bommelse firma zich geheel toe op diensten voor IBM AS/400 (iSeries) voor middelgrote bedrijven. Ambities zijn er nog altijd: over drie jaar wil Eniac 40 procent van deze markt in handen hebben.
|
Op 10 oktober in het Rotterdamse Luxor Theater hield het jubilerende Eniac een klantendag. Die komen hoofdzakelijk uit de industrie, levensmiddelenbranche en bouw/installatie. Momenteel bedient Eniac ruim vierhonderd klanten. "We richten ons vooral op het midden- en kleinbedrijf, waar zo’n 1600 interessante bedrijven zijn met een AS/400. Ons marktaandeel is 25 procent en moet binnen drie jaar gestegen zijn tot 40 procent." Om dit doel te bereiken sluit algemeen directeur Tijn van Dommelen een overname niet uit. Vooralsnog wil hij het op eigen kracht proberen door ‘slapende klanten’ van concurrenten wakker te schudden. "De gemiddelde AS/400-leverancier is niet vernieuwend. Die verkoopt
30 jaar Ex-IBM’ers Bob Jansen en Peter Hazelaar richtten in 1973 Eniac op, vernoemd naar de gelijknamige, vaak als eerste computer aangeduide, Amerikaanse rekenkolos uit 1946. Het bedrijf leverde financiële software en ondersteunende diensten. Van 1988-1993 maakte Eniac deel uit van het toenmalige RCC (nu Pinkroccade). In 1994 werd het teruggekocht uit deze groep en nam het daarna de Limburgse detacheringstak Limbit over van de facilitaire dienstverlener Vebego (Verenigde Bedrijven Goedmakers). De nieuwe combinatie noemde zich ELC (Eniac Limbit Combinatie). Het kocht daarna diverse bedrijven en activiteiten, zoals een deel van de K2 Groep, Stork Data en Van der Horst Automatisering en een aantal dochterbedrijven van Ordina (systeemhuis Orsys, Velo Software en het later weer afgestoten Velo Automotive). In 1998 nam Ordina op zijn beurt het projecten- en detacheringsonderdeel ELC Information Systems over, waarna het overgebleven ELC-deel zich weer als Eniac op de markt presenteerde. Op dit moment is Eniac in privéhanden, waarbij Bob Jansen en Tijn van Dommelen de belangrijkste aandeelhouders zijn. Een deel van het belang is gereserveerd voor personeelsparticipatie. Eniac heeft zelf een belang van 20 procent in Decade Financial Software, een bedrijf dat in 1996 is opgericht en zijn financiële software in 2000 uitbreidde met de verkoopactiviteiten van het toenmalige product Eniac Open Software. Daarnaast participeert Eniac in Tru Economy Consulting, een adviesfirma in ketenbeheer én buurtgenoot in Zaltbommel. "Eniac zit goed bij kas en heeft een solide balanspositie. Maar het is niet de bedoeling om een investeerder te worden", aldus Van Dommelen. |
Volgens Van Dommelen kan dat omdat zijn bedrijf namelijk sinds 2000 een andere koers vaart. Tot die tijd opereerde Eniac als een traditionele erp-leverancier met een zelf ontwikkeld pakket voor de AS/400-omgeving. Toen Van Dommelen in 1999 het directeursstokje van oprichter Bob Jansen overnam, ging het op de erp-markt nog crescendo. "Toch bekroop mij het gevoel dat er een eind aan de groei zat: hoe lang kun je veertig nieuwe klanten per jaar binnenhalen?", vertelt Van Dommelen. "Samen met het nieuwe management besloot ik dat Eniac niet meer afhankelijk kon zijn van de erp-inkomsten."
Geen winnaar?
Mede-directeur Rob van Kaathoven: "We kozen ervoor ons toe te leggen op datgene waarin Eniac sterk is: dienstverlening voor de AS/400. Een tegendraadse keuze, omdat dat platform in 2000 geen winnaarsimago had. Het werd wel gewaardeerd om zijn technische betrouwbaarheid, maar er zou geen groei meer inzitten. De AS/400-markt is inderdaad stabiel, maar daarbinnen valt heus nog wel te groeien." Eniac bouwde onder de verzamelnaam Business Suite naast de erp-software andere producten en diensten op, zoals crm- en groupwarefunctionaliteit (via Lotus/Domino), interactieve websites (met IBM Websphere) en managementinformatie-hulpmiddelen (Cognos-software). Van Dommelen: "Daarin zit wel groei. Zo’n drie, vier jaar later klinkt de keuze voor deze AS/400-diensten logisch, want elk it-bedrijf praat tegenwoordig over focus. Toentertijd waren het lastige discussies, maar de omslag is gelukt. Gelukkig maar, want de erp-markt viel vanaf 2000 stil. Ondanks de recessie zijn wij wel blijven doorgroeien." Eniac (ruim 150 medewerkers) verwacht dit jaar een omzet te boeken van 14 miljoen euro en een winst van een slordige twee miljoen. In 2000 waren er 90 medewerkers en lagen omzet en winst respectievelijk op circa tien miljoen en 700.000 euro. De automatiseerder opereert vanuit Zaltbommel en het Belgische Aalter.
Niet uit de verf
Wat volgens Van Dommelen, die tevens voorzitter is van de IBM-partnerraad, meespeelde in de onvoorwaardelijke keuze voor AS/400 is dat het platform open is geworden. "Bovendien stak IBM veel energie in de kwaliteit van Lotus/Domino en Websphere, die het goed doen op de iSeries. Dat was voor ons een teken dat we konden investeren in het aantrekken van Lotus- en Websphere-specialisten."
Eniac ziet toekomst in het koppelen van interactieve websites met de bestaande backoffice op iSeries. Om de creatieve kant van dit proces ook in huis te hebben kocht het in 2002 het internetbedrijf Booleanpark, met expertise van Microsoft.Net. "We hebben die jongens wel opgedragen om ook IBM’s Websphere onder de knie te krijgen, voor de koppelingen met AS/400-omgevingen. Dat leverde even wat gefronste wenkbrauwen op", stelt Van Kaathoven. Naast Broker Park kocht de automatiseerder in 2001 de Lotus Notes-specialist D-Solutions.
Tot hun grote concurrenten rekent Van Kaathoven IBS Consist en JD Edwards, maar bijvoorbeeld ook Inter Access. "De grote leveranciers hebben het allemaal met AS/400 geprobeerd, maar dat is niet uit de verf gekomen. Exact op AS/400 werd een fiasco, SAP heeft maar 14 klanten, Baan een stuk of 8 en Navision 1, maar die is bij mijn weten nog steeds niet geïnstalleerd." Eniac verkoopt zelf geen AS/400-machines, maar levert die via Netventure. Verder regelt het samen met Brocom voor dit platform de ondersteuning van erp-software van SSA in de Benelux.< BR>