Het gebruik van Internet via de gsm staat voor een doorbraak. KPN Telecom verwacht een enorme belangstelling voor de wireless application protocol-telefoon (wap) en daarbij behorende informatiediensten.
Zo wordt het mogelijk om het schermpje van de gsm voor diverse zakelijke diensten te gebruiken op basis van Lotus Domino (release 5). Gebruikers kunnen altijd en overal de beschikking hebben over persoonlijke agenda, adresboek en takenlijst. Ook informatie van het intranet is via de gsm te raadplegen. Zo kan bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur zijn werkschema bekijken. Een sales manager kan bij de klant zien welke producten nog in voorraad zijn.
De komende twee maanden zal nog een gebrek bestaan aan de speciale mobiele telefoons die nodig zijn om interactief te kunnen Internetten. Volgend jaar pas zullen de toestellen in grotere hoeveelheden beschikbaar komen. De Nokia 71110 is het eerste toestel dat het wireless application protocol ondersteunt.
M-Info
De nieuwe mobiele Internet gateway service van KPN Telecom, M-Info, brengt informatie die voor Internet beschikbaar is, binnen handbereik. "KPN richt zich met M-Info allereerst op de zakelijke gebruiker, de frequente beller", zegt Paul Smits, manager productontwikkeling KPN Telecom. Tot de eerste doelgroep behoren managers, professionals en mensen die beroepshalve veel onderweg zijn.
Verwacht wordt dat deze groep weinig moeite heeft met de aanvankelijk hoge prijs van de wap-toestellen. Sommige diensten worden gratis, aan andere diensten hangt een prijskaartje. Voor informatie als beurskoersen geldt een dagtarief. Bij het boeken van een hotel wordt voor het gebruik per keer een vast bedrag in rekening gebracht. Meestal is dat niet meer dan 2,50 gulden.
Wap-diensten
Een groot aantal informatieleveranciers begint meteen al met wap-diensten. Adecco, Intermediair, IT jobworld en Vedior bieden vacatures aan via de mobiele telefoon. De Rabobank biedt beleggen per gsm. De vind-service Scoot werkt nu ook via wap. Andere diensten zijn onder meer Openbaar Vervoer Reisinformatie, Webraska (verkeersdrukte), weerberichten, voetbaluitslagen (Infostrada) en de Telefoongids.
Voor informatieleveranciers is het overigens vrij eenvoudig informatie aan te bieden in het WML-formaat (wireless markup language) dat geschikt is voor wap. In XML geschreven pagina’s zijn net zo gemakkelijk in WML om te zetten als in Html. De vertaalslag gaat snel. Complete diensten kunnen in korte tijd beschikbaar worden in WML. "Deze taal is in een week te leren", aldus Paul Smits.
Samenleving
Louis Hedberg, senior account manager Nokia Networks, noemt wap een belangrijke stap op weg naar de ‘Mobile Information Society’. Het aantal mobiele gebruikers groeit snel. Vooral de jonge Internet-generatie belt graag. Wap brengt Internet-informatie naar de mobiele consument. Volgens Hedberg zien we een ontwikkeling van de oortelefoon naar de oogtelefoon. Na sms (short message service) komt wap, gevolgd door ‘picture messaging’, ‘image messaging’ en uiteindelijk ‘multimedia messaging’. CORR.