De sterke groei op de Nederlandse ict-overnamemarkt uit het eerste kwartaal van 2014 (zeventig transacties) heeft zich in het tweede kwartaal niet doorgezet. Deze periode telde 65 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen. Daarentegen is er in het huidige derde kwartaal, normaal vanwege de zomer een slappere periode, volop beweging te zien. Dit blijkt uit het overzicht van financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance in samenwerking met Computable.
Vergeleken met voorgaande jaren is het aantal overnames in het tweede kwartaal van 2014 licht gestegen, blijkt uit de lijst onderaan dit artikel: 65 transacties tegenover zestig in het tweede kwartaal van 2013, zegt Pieter de Vries, adviseur in het ict-team van financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF). ‘Maar de groei was minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar; volgens een-jaar-op-jaar-vergelijking. Of dit ook betekent dat de groei in het tweede helft van 2015 afvlakt, is moeilijk te voorspellen.’
Vooralsnog zit er namelijk nog genoeg dynamiek in de markt. Het derde kwartaal – het zomerseizoen – is doorgaans wat rustiger, maar dit jaar vielen er genoeg deals te noteren. Blikvangers zijn onder meer de overname van planningsoftwarebedrijf Quintiq door het Franse Dassault Systèmes afgelopen juli en de aankoop van Imtech ICT door het bouwconcern Vinci, eveneens uit Frankrijk, eind augustus. Uit een eerste telling blijkt dat het aantal transacties al op vijftig ligt, tegenover 39 transacties in het derde kwartaal van 2013. En dan is de maand september nog niet afgelopen.
Buitenland
Buitenlandse interesse in veelbelovende Nederlandse ict-bedrijven zag je ook in het tweede kwartaal, constateert Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van financieel adviesbureau MBCF. Franse partijen waren in deze periode ook al actief. Hij wijst op Axians – ook onderdeel van de Vinci Groep – dat de ervaren Beverwijkse ict-dienstverlener Plusine ICT kocht. ‘Een mooie strategische overname om de positie op de Nederlandse markt te versterken’, aldus Schuitevoerder.
Voorts verwierf het eveneens Franse bedrijf Altran begin april Tass, een leverancier van embedded systemen. Tass, ooit opgericht als onderdeel van Philips in 1978, was op 1 januari 2014 zelfstandig geworden. Het behoorde tot het ict-conglomeraat TSS, maar na de overname door het Canadese Constellation Software ging Tass verder als zelfstandig bedrijf onder de vleugels van Strikwerda Investments (ex-eigenaar TSS).
Boeing
Ook werden er vanuit de Verenigde Staten weer pijlen gericht op de Nederlandse markt. Nota bene vliegtuigbouwer Boeing sleepte Aerdata in de wacht, een maker van software voor het beheer, onderhoud en planning van geleasde vliegtuigen en motoren. Opvallend was ook de investering van twaalf miljoen dollar van Updata Partners in Xebialabs, een leverancier van softwareontwikkel-tools. Deze Amerikaanse investeerder stak in 2009 ook al een bijna zelfde soort bedrag (12,5 miljoen) in RES Software, een aanbieder van werkplekmanagementsoftware uit Den Bosch.
Andere voorbeelden van buitenlandse deals uit het tweede kwartaal van 2014 zijn onder meer het eveneens Amerikaanse Systemax dat hardwaredienstverlener SCC overnam en het Britse Claranet dat clouddienstverlener Novadata kocht. Claranet heeft de ambitie een grote clouddienstverlener voor middelgrote bedrijven in West-Europa te worden en lijfde in de afgelopen twee jaar ook al het Britse Star, het Franse Typhon en Grita en het Portugese Echiron in.
Bonte stoet
De lijst verder overziend stelt Schuitevoerder vast dat het een bonte stoet betreft met kopende en verkochte partijen uit talloze disciplines. ‘Er waren in het tweede kwartaal wat meer strategische overnames te zien dan transacties waarbij investeerders betrokken waren. Bij die laatste categorie zag je wel een aantal interessante platforminvesteringen. Dat wil zeggen: een investeerder stapt in een bedrijf, waarna de volgende stap het doen van overnames is. Doel van zo’n ‘buy and build’-strategie is om het ‘platform’ van het bedrijf uit te bouwen.’
Een goed voorbeeld hiervan vindt hij investeerder Waterland dat na de eerdere acquisities van Quinity en Actuera daar in het tweede kwartaal Leanapps aan toevoegde. Alle drie zijn het verzekeringssoftwareleveranciers die gezamenlijk onder de naam Keylane een Europees platform in de markt willen zetten. Of neem Perrit uit Hengelo, een aanbieder van zakelijke clouddiensten die de Benelux-hosting en -beheer-activiteiten van de Finse cloudbroker Nervogrid overnam. Daar zit investeerder Tiin Capital achter.
De IS Groep past ook in dit rijtje; deze door zich inmiddels teruggetrokken Henq Capital gesteunde cloud computing-dienstverlening liet zijn oog vallen op hosting- en cloudprovider WideXS. Die transactie betekende een exit van Value Creation and Company, een investeerder die in WideXS een belang had. Henq liet zich dit kwartaal overigens ook niet onbetuigd en verstrekte groeikapitaal aan Casengo, een ontwikkelaar van een applicatie voor online-klantcontacten en conversaties.
Ontmanteling
Andere in het oogspringende transacties in het tweede kwartaal betroffen onder andere de aankoop van ict-detacheerder iSense door uitzendbureau Manpower en de inlijving van het Amsterdamse softwarebedrijf Innovation Factory door adviesbureau KPMG. Innovation Factory levert software voor het uitwerken van nieuwe ideeën en innovatie.
Ook viel de ontmanteling van de eens veelbelovende ict-beveiligingsadviseur B-Able op. Eerst kocht Argent Consulting zijn partner B-Able uit, uit de joint venture B-Able Argent Consulting. Vlak daarop ging B-Able failliet, waarna detacheringshuis DPA de boedel opkocht. Uit die boedel nam Kahuna op zijn beurt de productgebonden activiteiten van B-Able over.
Datacenter
Opvallend waren ook de drie datacenterdeals in het tweede kwartaal van 2014: twee ervan waren aankopen vanuit failliete boedels: Evinova uit Emmen (opgekocht door Serverius) en TCN Datahotel Hilversum (in handen van Infostrada Connect). De derde transactie betrof de aankoop van het datacenter van eigenaar Rotterdam Internet Exchange (R-iX) door Bytesnet.
Overnamelijst
Klik voor de overnamelijst in PDF op ‘meer informatie’ hieronder.