Hewlett-Packard streeft naar aanpasbare ict-infrastructuren. President Carly Fiorina stelt dat ict zich moet aanpassen aan de veranderende eisen en behoeften van bedrijven. "Het gaat niet meer om de snelste computer of de killerapplicatie."
Dit benadrukte de topvrouw in haar openingstoespraak dinsdag op de Ensa@work-conferentie deze week in de RAI. Deze boodschap bracht ze ook al in november op Oracleworld. Fiorina zegt nu dat de implementatie van technologie omwille van de technologie echt passé is. "En dat blijft zo, ook als de economie weer aantrekt", voorspelde zij de verzamelde HP-klanten en partners. Zij belooft dan ook dat HP de beste roi (return on investment) op ict zal bieden.
Banden aanhalen
Het bedrijf kondigde ook dat het aan de relaties met partners Brocade en Microsoft verstevigt. De versterkte band met Brocade omvat gezamenlijke ontwikkeling van opslagvirtualisatie en daarmee intelligentere opslagnetwerken. HP gebruikt hiervoor zijn Versastor-software. Brocade wendt zijn Silkworm-switches aan. Uiteindelijk moet dit de heilige graal van een aanpasbare ict-infrastructuur (adapative infrastructure) opleveren, gaf Fiorina aan.
Op de beurs heeft HP één van de grootste heterogene san’s (storage area networks) ter wereld, met ruim duizend poorten, geïmplementeerd. Hierbij zijn Brocade-schakelaars gebruikt om servers met verschillende besturingssystemen en verscheidene opslagsystemen met elkaar te verbinden. Dit omvat HP-servers met Windows, Tru64 en HP-UX, en opslagapparatuur van Hitachi Data Systems (HDS) en EMC.
De aangehaalde relatie met Microsoft, die stamt uit juli 2000, betreft het bieden en samen verkopen van opslagoplossingen met Windows en HP-apparatuur. In het kader hiervan komen de twee met blauwdrukken voor nas-implementaties (network attached storage), ook binnen ict-omgevingen met meerdere, niet-Microsoft besturingssystemen.
Binnen het san op de beurs bevindt zich dan ook een opstelling met het eind april verschijnende Windows Server 2003. Daarop draait Microsofts nieuwe opslagtechnologie Volume Shadow-copy Service (VSS). Hiermee zet HP dus een combinatie van san en nas neer.
Nieuwe Alpha
Verder onthulde HP ook serverbladen (blades) met vier Xeon-processoren van Intel. De modellen met twee en vier processoren zijn voortaan ook voorzien van directe ondersteuning voor san’s.
Daarnaast lanceerde het bedrijf de nieuwste, tevens laatste, generatie van de Alpha-processor (Computable, 17 januari 2003). In 2004 verschijnt nog een snellere variant (EV79) van de nu gelanceerde EV7-generatie. De Alpha wordt daarna opgevolgd door Intels Itanium-processorreeks. HP blijft Alpha-systemen zeker tot 2006 verkopen en minstens tot 2011 ondersteunen.
Volume Shadow-copy Service:
http://www.microsoft.com/windows.netserver/evaluation/overview/technologies/storage.mspx
Niet meer de snelste computer:
https://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4702rud.htm
Jasper Bakker