De nieuwe zuil van Deutsche Telekom heet T-Systems. Deze nieuwe ICT-grootmacht, voortgekomen uit de fusie tussen Debis Systemhaus en de ICT-activiteiten van het Duitse telecomconcern, wil in 2004 tot de wereldtop behoren. De integratie heeft de groei van Debis in Nederland vertraagd.
Deutsche Telekom heeft zijn ict-huis Detesystem en telecomdochter Detecsm met Debis Systemhaus samengevoegd tot T-Systems. De nieuwe combinatie telt 37.000 medewerkers en heeft een omzet van elf miljard euro. Daarmee is het na IBM de tweede ICT-dienstverlener van Europa. In de visie van topman Ron Sommer bestaat Deutsche Telekom uit vier, met elkaar samenwerkende takken: mobiele telefonie (T-Mobile), internetdiensten (T-Online), vaste telefonie (T-Com) en ICT-diensten (T-Systems).
Koopjesjacht
In maart 2000 kondigde Daimler Chrysler aan zijn IT-dochter Debis Systemhaus te willen verkopen aan Deutsche Telekom. Het concern wil zich volledig concentreren op het maken van auto’s. Deutsche Telekom zocht naar versterking van zijn ICT-divisie, die vooral gericht is op netwerk- en desktopondersteuning. Met de inlijving van Debis Systemhaus haalde de telecomreus de broodnodige IT-oplossingen binnen en kan het zijn wereldwijde aanwezigheid fors uitbouwen (onder meer door het internationale datanetwerk van Debis). In eerste instantie verwierf Deutsche Telekom een meerderheidsbelang van 50,1 procent voor ruim vijf miljard dollar. Naar verwachting zal het binnen nu en een jaar het resterende belang van 49,9 procent van Daimler Chrysler overnemen.
Josef Brauner, directeur verkoop Deutsche Telekom, vindt niet dat zijn bedrijf op koopjesjacht is geweest, als reactie op de kritiek dat de aankoop van Debis vooral een speeltje van Ron Sommer is. "Door de overname kunnen we onze klanten wereldwijd maatgesneden oplossingen uit één hand bieden, zowel voor automatisering als telecommunicatie. Bovendien biedt Debis klanten een aantrekkelijke mix van activiteiten op het gebied van de oude en nieuwe economie", zei hij op de persconferentie in Berlijn.
Bestuursvoorzitter Christian Hufnagl van T-Systems stelde daar als doel dat zijn bedrijf in 2004 marktleider in Europa is en wereldwijd tot de top van de ICT-dienstverleners behoort. Hij gaf vier richtingen aan waar de grote terreinwinst moet worden behaald: ontwikkeling van innovatieve producten, het beter bedienen van bestaande klanten via een integraal ICT-producten- en dienstenaanbod, de internationaliseringsstrategie en het invoeren van elektronische handelsprocessen bij T-Systems zelf, als voorbeeldfunctie voor klanten.
Volgens Hufnagl is dit jaar de focus gericht op autonome groei en de integratie van de fusiebedrijven. "Daarna denken we weer aan grote overnames." Voor de topman van T-Systems ligt de toekomst in e-handel. "Grote bedrijven investeren hierin nog steeds veel geld."
Leegloop
T-Systems kent vijf servicelijnen: advies, systeemintegratie, desktop-, computing- en netwerkdiensten. Rudolf Gröger, directeur T-Systems International, meent dat de nieuwe onderneming het enige systeemhuis is dat zowel kennis van informatietechnologie als van telecommunicatie in huis heeft. "Concurrenten als AT&T, MCI Worldcom, British Telecom, Siemens, IBM, CSC of EDS hebben partners nodig voor het IT- of het telecomgedeelte." Het ICT-huis, dat als standplaats Frankfurt heeft, is de onbetwiste nummer één in Duitsland. Slechts 10 procent van de omzet komt van buiten Duitsland. Bovendien is bijna 30 procent afkomstig van Deutsche Telekom (22 procent) en Daimler Chrysler (6 procent). Internationaal bezien is T-Systems actief in 23 landen. Hufnagl wil dat zijn bedrijf zich de komende drie jaar vooral versterkt in Noord-Amerika en Europa.
De fusie tussen de verschillende dochters verliep overigens niet geheel vlekkeloos. Het verloop onder Debis-medewerkers, waaronder diverse topmanagers, was hoog. Vooral het vertrek van de net benoemde, van Cap Gemini Duitsland overgekomen directeur Konrad Reiss en medebestuurder en Nederlander Jan Sinoo (ex-topman EDS Benelux) vielen in het oog.
Debis Nederland
In Nederland was er geen hoger personeelverloop zichtbaar, vertelt algemeen directeur Jos Bosman Debis Nederland. Wel geeft hij toe dat de overname door Deutsche Telekom de groeistrategie van Debis heeft vertraagd. Begin 2000 kondigde het systeemhuis aan dat het in 2003 een toptien-positie in Nederland wilde veroveren. Die doelstelling is nu een jaar opgeschoven. Middenmoter Debis (400 medewerkers, omzet: 50 miljoen euro) moet andere bedrijven overnemen wil het daadwerkelijk een toppositie ("een omzet ver boven de 200 miljoen gulden is noodzaak om te overleven", aldus de directeur) kunnen innemen. Bosman geeft aan dat de onderhandelingen, die begin 2000 werden gestart met een niet bekend gemaakte partij van zo’n duizend man sterk, zijn gestrand. "Het vinden van een geschikte overnamekandidaat is in Nederland lastig: of je hebt te maken met beursgenoteerde ondernemingen of met kleine firma’s."
Debis Nederland bestaat uit drie onderdelen: Debis IT Services (280), Debis Professional Services (50) en Debis IT Services Marketech (100). Bosman : "Ze zullen allemaal vanaf 8 maart T-Systems gaan heten, maar over de uiteindelijke naamvoering zijn nog geen knopen doorgehakt." Het integratieproces met ICT-onderdelen van Deutsche Telekom blijkt eenvoudig. "Die zijn er in Nederland niet. Dat geeft ons de gelegenheid om een aantal zaken van de grond af op te bouwen. Zo zijn we bezig een netwerkdienstverlening op te zetten. Die kenden we in de Debis-tijd hier niet. We willen een totaalleverancier worden en minder afhankelijk zijn van opbrensten uit uitbesteding"
Wandelgangen
De presentatie van T-Systems maakte deel uit van het tiende internationale perscolloquium van Deutsche Telekom. Zo’n evenement blijkt een broedplaats van geruchten, bijvoorbeeld de overname van KPN door de Duitse telecomgrootmacht. Op de vraag of KPN in de toekomst zelfstandig kan overleven of een grote partner à la Deutsche Telekom nodig heeft, antwoordde topman Ron Sommer: "Ik kan niet voor KPN spreken. Wel verwacht ik, wat reeds in de Verenigde Staten is gebeurd, dat in Europa slechts een paar grote concerns zullen overblijven."