Een dag voor zijn afscheidsreceptie in het Amsterdamse Concertgebouw afgelopen woensdag heeft Ton Risseeuw zijn laatste huzarenstukje uitgehaald. Met de overname van Wang Global stoomt ‘zijn’ Getronics op naar de top in de automatiseringswereld. Het bedrijf is in een klap verzekerd van een internationaal sterke positie als dienstverlener voor netwerk- en desktopomgevingen. De nieuwe speler heeft een gezamenlijke omzet van 9,6 miljard gulden en telt dertigduizend medewerkers.
Met de inlijving van Wang Global – het fusiebedrijf van Wang en Olsy – bereikt Getronics in een keer een pan-Europese positie en krijgt een voet tussen de deur op de andere continentale markten. Net als Getronics is het Amerikaanse bedrijf een aanbieder van oplossingen en diensten voor netwerk- en desktopomgevingen. Op deze markt neemt het ‘nieuwe’ Getronics in Europa na IBM en EDS de derde plaats in; wereldwijd de vijfde plek na IBM, EDS, Fujitsu/ICL en Hewlett-Packard. Volgens Getronics’ topman Cees van Luijk is dit een groeimarkt die de basis vormt voor de verdere uitbouw van de zakelijke IT-oplossingen en adviserende activiteiten van Getronics.
Brein achter de operatie is Ton Risseeuw, de per 1 april afgezwaaide bestuursvoorzitter van het bedrijf. Hij opende vorig jaar de onderhandelingen met Wang Global; zijn opvolger Cees van Luijk bracht de gesprekken vanaf maart dit jaar tot een goed einde. Risseeuw had al eerder zijn oog laten vallen op Olsy, maar zijn aandacht werd weggenomen door de perikelen rond de veiling van het rijkscomputercentrum Roccade.
Onwetend
Het overnamenieuws sloeg bij Wang Global Nederland in als een bom. "Een zorgvuldig bewaard geheim", aldus een net op de hoogte gebrachte directeur Ton Ruys. OR-voorzitter Kees Schippers, die het nieuws via de media te horen kreeg, spreekt van een complete verrassing. Of de verkoop gevolgen heeft voor de verhuizing van het hoofdkantoor van Leiden naar Hoofddorp, die voor volgend jaar gepland staat, is nog onduidelijk. Een positief gestemde Gerard van Hees van FNV Bondgenoten verwacht dat de integratie wel tot enige personele consequenties zal leiden. Wang Global telt zo’n zevenhonderd medewerkers en heeft vestigingen in Leiden, Nieuwegein (service-tak) en Veghel (centrum voor hardware-installatie en netwerktesten).
Een loket
Getronics zocht al langer naar een geschikte partner om op Europees gebied alom vertegenwoordigd te zijn. Tot nu toe beperkte de aanwezigheid van de automatiseerder zich tot Nederland, Scandinavië en Spanje. Volgens de van Pricewaterhouse Coopers overgekomen Van Luijk dwingen klanten de IT-markt tot vergaande internationalisering en consolidatie. "Multinationals vragen tegenwoordig om gestandaardiseerde oplossingen en een centraal geleide dienstverlening. Zij willen dat alles via één loket loopt. Daardoor ontstaat er een steeds nauwere samenwerking met de ICT-leverancier en moet deze in staat zijn klanten overal ter wereld te kunnen volgen."
Wang Global kan vooral veel overheden en financiële instellingen tot zijn klantenkring rekenen. Het realiseerde vorig jaar met twintigduizend werknemers een omzet van 6,1 miljard gulden; het veel kleinere Getronics haalde met 12.500 medewerkers 3,5 miljard binnen. Hoewel Wang een Amerikaans bedrijf is, behaalt het de meeste omzet (53 procent) in Europa. Dat komt door de overname van Olsy begin vorig jaar, de in Europa stevig aanwezige systemen- en services-divisie van Olivetti.
Openbaar bod
Getronics wil Wang Global voor 3,7 miljard gulden overnemen. Het biedt 29,25 dollar voor de 46,7 miljoen uitstaande aandelen. De transactie wordt gefinancierd door een combinatie van leningen en uitgifte van preferente aandelen. Het openbaar bod loopt van 10 mei tot en met 7 juni. Van welke grootaandeelhouders Getronics de belangen moet overnemen, wil Van Luijk niet bekendmaken. Hij meldt alleen dat Olivetti nog 19 procent van de aandelen in handen heeft.
Er worden geen ingrijpende integratieprocessen verwacht, omdat beide bedrijven elkaar weinig schijnen te overlappen. Het hoofdkantoor van de nieuwe fusie-organisatie wordt Getronics’ hoofdzetel in Amsterdam. Topman Joseph Tucci van Wang wordt tweede man achter president-directeur en chief executive officer Van Luijk. Op termijn zal Wang Global onder de merknaam Getronics opereren en verliest het zijn notering aan de Nasdaq. Van Luijk wijst erop dat Getronics inclusief Wang Global het 22ste bedrijf op de Amsterdamse beurs wordt en een opname op de AEX-index niet meer onthouden mag worden.
Moeizaam
Wang gold in de jaren tachtig als het bolwerk van kantoorautomatisering. Het bedrijf bleef echter teveel hangen aan de eigen gesloten oplossingen, negeerde de opkomst van standaardproducten van Microsoft en Wordperfect en zakte begin jaren negentig helemaal weg. Onder leiding van Joseph Tucci legde het bedrijf zich toe op de netwerk- en desktopintegratie. Die transformatie, die gepaard ging met diverse reorganisaties en overnames, verliep moeizaam. Na de overname van het veel grotere Olsy (voor ‘slechts’ zo’n vierhonderd miljoen dollar) noteert Wang Global nog steeds rode cijfers. Het eerste kwartaal van 1999 zal worden afgesloten met een omzet van 789 miljoen dollar en een verlies van 57,7 miljoen dollar (zonder buitengewone lasten een winst van 52,2 miljoen). Volgens Jan Docter, financieel directeur Getronics, is de integratie echter bijna afgerond.