In het eerste kwartaal van 2022 bleef de investeringsbereidheid op de Nederlandse ict-markt groot. Het leverde maar liefst 151 transacties op, meer dan in dezelfde periode een jaar geleden (139) en het slotkwartaal van 2021 (138). En de koek is niet op. Veel private-equitybedrijven beschikken nog over de nodige 'dry powder'.
Dry powder (droog poeder) is een term uit de financiële wereld die verwijst naar de kasreserves van professionele beleggers die elk moment zijn aan te wenden om te investeren. Volgens financieel adviesbureau CFI is er nog voldoende dry powder onder investeringsmaatschappijen, geld dat afkomstig is van onder andere pensioenfondsen, verzekeraars en vermogende particulieren. ‘Er is op de ict-overnamemarkt nog weinig effect te zien van de huidige geopolitieke spanningen en renteverhogingen’, zegt Randy de Visser, vicepresident in het ict-team van CFI, gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames. ‘Wel zie je weinig beursgangen in Europa. Maar dat negatieve sentiment is nog niet overgeslagen op de private investeringssector.’
Sterker nog, investeerders blijven de ict een interessante sector vinden vanwege de contracten die er onder liggen, vult Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, aan. ‘Het abonnementenmodel bij softwarebedrijven zorgt voor een stabiele inkomstenstroom, in tegenstelling tot projectenorganisaties waarbij het om eenmalige omzetten draait. Ook kent de ict-sector vaak langlopende onderhoudscontracten met jaarlijkse terugkerende omzetten.’
Amerikanen
De Visser ziet dit ook terugkeren in het overzicht van de door CFI en Computable geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt in het eerste kwartaal van 2022. ‘Daarin staan talloze, vaak grensoverschrijdende bedrijfssoftwaredeals. Vooral Amerikaanse bedrijven en investeerders struinen de Nederlandse markt af op zoek naar interessante bedrijven.’
Hij geeft als voorbeeld het Amsterdamse Hatch dat eind januari door Pricespider uit Californië werd gekocht. Hatch is een leverancier van marketingtechnologie op basis van software-as-service (saas). Het biedt een omnichannel ‘waar-te-kopen’-knop. Websites van merken kunnen daarmee bezoekers doorsturen naar online-retailers die hun producten verkopen. Veel mensen zullen het bedrijf niet kennen, maar Hatch bedient vooraanstaande klanten zoals Samsung, Microsoft, Intel en Bose. ‘Voor e-commerce een belangrijk bedrijf en een mooie deal’, stelt De Visser. ‘Pricespider doet iets soortgelijks in de Verenigde Staten en bestrijkt nu met Hatch tevens de Europese markt.’
De CFI-analist merkt dat in zijn algemeenheid organisaties massaal overstappen op saas-software. Voorheen betaalde een gebruiker jaarlijks een flink bedrag aan licenties en een wat kleiner bedrag aan onderhoud. Met het saas-model heb je geen grote investering in software meer nodig, maar neem je alles af via een abonnement. ‘In de boekhoudsector is deze overstap inmiddels wel gemaakt maar je ziet in tal van andere sectoren nog dat er volop wordt geïnvesteerd in saas-software. Dat merk je weer aan allerlei overnames door bedrijven die hun portfolio willen moderniseren of investeerders die in een veelbelovende onderneming stappen om het uit te bouwen.’
Edtech
Schuitevoerder constateert verder in de educatiemarkt veel innovatie én beweging, in geheel Europa. Nederland draait hier volop in mee. Zo wist het online-leerplatform Studytube begin februari in een tweede investeringsronde dertig miljoen dollar op te halen bij een groep investeerders. Het Amsterdamse edtech-bedrijf wil met het groeikapitaal de verdere groei in Europa versnellen middels overnames. De eerste in het rijtje is bekend: de opleidingsmarktplaats Springest van FD Mediagroep.
Een ander Nederlands bedrijf actief op de onderwijsmarkt, Breens Networks, kocht afgelopen kwartaal weer Progress Onderwijs (UOCGMarket, dochteronderneming van een dochter van Rijksuniversiteit Groningen), een leverancier van studentinformatiesystemen voor het hoger onderwijs. Breens wordt in zijn uitbouwstrategie financieel ondersteund door Capital A.
Terugkerend
Voorts nemen Schuitevoerder en De Visser in het eerste kwartaal weer een aantal terugkerende ontwikkelingen waar, waaronder de verdere consolidaties bij de digitale agentschappen, de hostingbedrijven en de SAP- en Microsoft-dienstverleners, hyperactieve software-investeerders zoals de Visma Groep en Main Capital, en ‘usual suspects’ als ICT Group (kocht Fourtress), Wolters Kluwer (nam IDS over) en Enreach (haalde Telsom Spain binnen) die wederom overnames plegen. Ook de buitenlandse interesse blijft groot: bijna de helft van de 146 deals uit het eerste kwartaal van 2022 is ‘cross-border’.
Voorlopig dendert de markt voort, is hun indruk. Daarbij speelt mee dat er de afgelopen jaren door diverse fondsen veel geld is opgehaald, waarvan de bodem nog niet in zicht is. ‘In het lopende, tweede kwartaal is alweer veel dynamiek zichtbaar’, aldus de twee CFI-analisten.
Eerste kwartaal 2022
Een greep uit de lijst van transacties uit het eerste kwartaal van 2022:
JANUARI:
– InSided, de Amsterdamse ontwikkelaar van software waarmee bedrijven communities van klanten kunnen opzetten, is in Amerikaanse handen gekomen. Het grotere Gainsight, pionier op gebied van software voor ‘klantsucces’ wist InSided volledig over te nemen.
– Visma was dit eerste kwartaal weer erg actief: eerst met de overnames van pensioencommunicatie-specialist ActuIT en Rompslomp.nl, een leverancier van online-boekhoudsoftware voor freelancers en zzp’ers, in januari. Later kwamen daar nog Appical (software voor het inwerken van nieuw personeel) en Reliforce (digitaliseren van werkprocessen) bij.
– Ook Dept, het bureau voor internet- en digitale-marketingtoepassingen, blijft zijn organisatie uitbouwen, in dit kwartaal met twee acquisities: het Amerikaanse Raybeam (kostenanalyses internet) en Hello Monday (creatieve studio).
– SAP-specialist Aiden voegde ITvisors toe aan de organisatie. Als partner van Mendix en Siemens brengt het bedrijf uit Vianen ook ervaring in low-code met zich mee. In combinatie met SAP kunnen hiermee versneld maatoplossingen worden ontwikkeld.
FEBRUARI:
– Private-equityhuis Apax Partners nam een meerderheidsbelang in it-dienstverlener Odin Groep over van Fortino Capital, het investeringsfonds van voormalig Telenet-baas Duco Sickinghe.
– Detron roerde zich sinds lange tijd weer eens op de overnamemarkt en kocht Van Delen Telecom. Daarmee vergroot Detron zijn aanbod van digitale werkplekdiensten. De ict-dienstverlener heeft ‘stevige’ groeiplannen op het gebied van diensten voor mobiele en digitale werkplekken.
– Main Capital liet zich ook weer gelden met acquisities van de Twentse softwareontwikkelaar InnoValor en – in maart – e-learningbedrijf Sowiso (voor onderwijsautomatiseerder Paragin) en het Zweedse Blika Solutions (compliancy-software).
– Af en toe duiken er deals op tussen bedrijven die tot dan toe onder de radar waren gebleven. Zo kocht de Amerikaanse luchtvaartdienstverlener Air T het Amsterdamse GdW-Beheer, een leverancier van luchtvaartdata. Prijskaartje: 14,29 miljoen dollar.
MAART:
– De zorgdivisie van KPN wordt de nieuwe eigenaar van digitale gegevensuitwisseldienst DVZA voor VVT-instellingen. Deze DVZA (dienstverlener zorgaanbieder) helpt verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties bij de uitwisseling van patiëntinformatie. Hij werd enkele jaren geleden ontwikkeld door de Utrechtse techstartup Open HealthHub.
– 4NG neemt het Gronings digitale bureau TheFactor.e (TFE) over. De bureaugroep, sinds 2021 onderdeel van it-dienstverlener Conclusion, haalt met TFE kennis in huis over ux-research en de klant-ervaringsplatforms Bloomreach en Sitecore. In januari nam 4NG ook al het digitaal bureau Bikkelhart over.
– Het Amsterdamse Vortex Capital Partners neemt een strategisch belang van vele miljoenen euro’s in Kitry. In 1989 begonnen als ontwikkelaar van software voor het welzijn van werknemers heeft het Luxemburgse softwarebedrijf zich omgevormd tot een pure saas-leverancier.