Het private karakter van zijn onderneming ziet ceo Michael Dell als de sterkste troef. De familiestructuur biedt volgens hem voordelen ten opzichte van een beursgenoteerde onderneming. Zo is er ruimte voor de langetermijnvisie, zijn grote investeringen en megaovernames zoals die van EMC mogelijk en heeft de onderneming geen last van kritische aandeelhouders die zich met de koers van het bedrijf bemoeien.
Dell vergelijkt de private constructie van zijn bedrijf met het vooral in Europa bekende familiebedrijf. De ceo: ‘Met een private onderneming kun je veel agressiever handelen. We zijn in het verleden ook beursgenoteerd geweest, maar dat was geen succes. Onze resultaten wisselden bijvoorbeeld veel meer dan nu het geval is. Bovendien kunnen we nu veel meer risico nemen, sneller beslissen en ook financieel gezien is de structuur gunstig. Als we nu beursgenoteerd zouden zijn, waren we 5,5 miljard dollar kwijt aan dividend, nu genieten we als private onderneming van verschillende belastingvoordelen. Dat maakt een groot verschil.’
Behalve financieel, biedt de bedrijfsvorm volgens de ceo ook volop structurele voordelen. ‘We kunnen over ons bedrijf denken op de lange termijn en als een oprichter is dat iets waar ik absoluut van houd.’
Dell benadrukt dat hij blij is dat hij geen last heeft van kritische aandeelhouders, wat volgens hem niet alleen effect heeft op Dell EMC als bedrijf, maar ook op de partners en klanten. ‘Steeds meer aandeelhouders bemoeien zich met bedrijven: ze verschijnen op journaals waarbij ze oproepen tot het afstoten van bepaalde divisies en meer dividend eisen. Daar hebben wij geen last van’, lacht de ceo.
Opvallend is dat Dell niet ingaat op het feit dat ook Dell EMC te maken heeft met andere partijen, namelijk de investeringspartijen MSD Partners en Silver Lake. Wel beaamt hij dat VMWare deels beursgenoteerd is, maar dat Dell EMC het merendeel van de aandelen heeft en dat hij ook bij die tak daarom geen problemen naar aanleiding van kritische aandeelhouders verwacht.
In 2013 werd Dell EMC weer een private onderneming. Een meerderheid van de aandeelhouders van computerfabrikant Dell ging destijds akkoord met het voorstel van oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell om het bedrijf over te nemen. Hij kocht samen met investeerder Silver Lake Partners alle uitstaande aandelen Dell voor in totaal 24,9 miljard dollar, oftewel 13,88 dollar per aandeel, en haalde het bedrijf van de beurs. Dell-aanhouder en investeerder Carl Icahn protesteerde toentertijd tegen de privatisering, maar staakte uiteindelijk zijn strijd.
Overname Dell EMC
Dell blikt tevreden terug op de overname van EMC. Een aankoop die volgens hem zonder de private structuur nooit mogelijk was geweest. ‘Ik ben erg blij met hoe alles samen is gekomen, de fusie is opmerkelijk goed gegaan. Er konden namelijk meer dingen misgaan dan verwacht, zeker als je kijkt naar de schaal waarop we werken.’
De ceo benadrukt dat zijn bedrijf voorlopig geen grote overnames gepland heeft. ‘We hebben net EMC gekocht en daar hebben we onze handen vol aan. Wel blijven we volop investeren vanuit Dell Technologies Capital. Zo investeren we in deep learning en kunstmatige intelligentie.’
Op de vraag of Dell EMC niet te veel producten in het portfolio heeft na de overname, reageert de ceo ontkennend. ‘Ik heb al vaak dingen gedaan waarvan anderen vonden dat ik ze niet moest doen. Ik geloof in een breed portfolio en in de droom dat we het infrastructuurbedrijf van de wereld kunnen zijn. Het is ook niet zo dat we alles willen doen, we doen namelijk ook veel via onze partners.’
Profiel Michael Dell
De in Austin, Texas, geboren computerbouwer Michael Saul Dell richtte zijn bedrijf op in 1984. Het startkapitaal bedroeg slechts duizend dollar. Inmiddels is hij de langst zittende ceo in de computerbranche en de jongste bestuursvoorzitter die ooit een notering kreeg in de Fortune 500. Dat was in 1992, op zijn zesentwintigste.
Dell is de zoon van een orthodontist en groeide op in Texaanse Houston in een gegoede Joodse familie. Zijn eerste ervaring met computers was op 15-jarige leeftijd, toen hij een nieuwe Apple II-computer uit elkaar haalde, en opnieuw in elkaar zette, alleen om te kijken of hem dat zou lukken.
De Texaan ging naar de Universiteit van Texas in Austin en studeerde geneeskunde. Hij begon een computerbedrijfje in zijn studentenkamer, in eerste instantie PC’s Limited genaamd. Het bedrijfje werd zo’n succes dat hij, met een lening van zijn grootouders, op 19-jarige leeftijd stopte met zijn opleiding om aan Dell Computer Corporation te werken. Vanaf dat moment, en met verschillende terugslagen, groeide Dell uit tot één van de grootste pc-fabrikanten ter wereld.
In maart 2004 trad hij terug als ceo, maar bleef directievoorzitter. Kevin Rollins nam zijn rol over als ceo. Op 1 februari 2007 meldde de raad van bestuur dat Rollins ontslagen is en Dell opnieuw directeur van de onderneming werd. Dit werd mede gedaan om de (aan Hewlett-Packard) verloren koppositie als computerfabrikant terug te winnen.
Dell woont in Austin met zijn vrouw Susan, en hun vier kinderen.
Dell EMC World
In Las Vegas vindt van 8 tot en met 11 mei Dell EMC World plaats. Het is de eerste keer dat alle merken van Dell EMC samenkomen. Het event is goed voor meer dan 12.000 bezoekers.
Wat hij ook niet verteld is dat de aankoop van EMC (67 miljard) zijn bedrijf vol heeft behangen met schulden. En heeft heel veel andere onderdelen moeten verkopen om de koop überhaupt mogelijk gehouden. Ik ben het Michael helemaal eens dat een beursgenoteerde onderneming lastiger qua externe bemoeienis dan een private onderneming. Wat ik Michael wel verwijt is dat Dell geen visie heeft. We zullen het over een jaar of 10 zien wat hij er van heeft gebakken.