Doorgaans is Jaar 2000-software van Amerikaanse of Engelse makelij. Het Dordse conversiebedrijf Cornerstone bewerkt de markt echter met een eigen tool. Daarmee kaapt het opdrachten voor de neus van de grote IT-jongens weg.
Het kleine Cornerstone – er werken zo’n twaalf mensen – zit verscholen in een karakterloos kantoorpand op het industrieterrein Dordrecht-West. "Helaas", verzucht directeur Tim Janssen, "voorheen opereerden we vanuit een statig herenpand in hartje centrum. Het gemeentebestuur heeft ons echter de stad uitgejaagd door ons te weinig parkeervergunningen te geven."
Calimero
Cornerstone is in 1992 opgericht als conversiebedrijf. De medewerkers hielden zich bezig met de ontmanteling van mainframes en het converteren van systemen naar client/server-omgevingen. Hoewel de resultaten voldoende waren kon Cornerstone niet doorgroeien. Janssen spreekt van het Calimero-effect. "De markt vraagt om continuïteit van de dienstverlening. Klanten kiezen daarom vaker voor grote bedrijven, en niet voor ons. Ruim een jaar geleden heb ik daarom voor een andere weg gekozen. Wij richten ons nu alleen nog op Jaar 2000- en euro-conversies. Opvallend is dat in deze markt het Calimero-effect zich niet voordoet. De vraag is zo groot dat klanten ook van kleine bedrijven kopen. Er is haast geen concurrentie."
De hulpmiddelen die Cornerstone inzet, zijn gebaseerd op een eerdere oplossing die het bedrijf heeft gebruikt voor mainframe-onderhoud en -conversies. Kern is de op SQL gebaseerde database X-Ray/Repository. Janssen: "Het biedt, samen met een intern in C, Cet/Basic en SQL geschreven analysesysteem, snel inzicht in de opbouw van een programma. Het geeft aan waar zich datavelden, coderingen en bedragvelden bevinden en hoe die met elkaar zijn verbonden. X-Ray haalt de complexiteit uit een systeem door het te ontleden op regelniveau. Het onderzoekt ook declaratie- en procedureregels, terwijl de meeste andere tools alleen op formaten screenen."
Volgens Janssen kan X-Ray vijftien programmeertalen aan. "Wij hebben geen verschillende conversietools voor al die talen, zoals de meeste andere leveranciers. Wij hanteren X-Ray zowel voor het Jaar 2000 als de euro."
Schijnheilig
Volgens Janssen verdienen consultants van grote IT-bedrijven vooral veel geld aan de zogeheten impactanalyses, waarin een systeem globaal wordt doorgelicht. "Die fase slaan wij over, omdat de probleemgevallen er niet mee worden opgespoord, zoals een herdefiniëring van een veld. Wij richten ons op de detailanalyse."
Janssen ergert zich aan de schijnheilige houding van grote IT-bedrijven. "Zij roepen wel dat zo’n millennium-platform een goede zaak is, maar ondertussen pikken ze alleen de krenten uit de pap. Zij zijn enkel geïnteresseerd in grote klanten, waar ze hun mensen kunnen plaatsen tegen een uurtarief van 200 à 250 gulden. Het mkb laat men vooralsnog links liggen. Ik voorspel dat mkb-bedrijven die door het Jaar 2000 in de problemen komen, een financiële strop betekenen voor banken en verzekeringsmaatschappijen."
Extensietechniek
Cornerstone heeft momenteel zes klanten, waaronder de ING Group. Voor die laatste opdrachtgever heeft het een PL1-detailanalyse Jaar 2000 uitgevoerd met miljoenen regels code. "Deze opdracht hebben wij binnengesleept ten koste van een aantal grote IT-bedrijven. Wij bieden onze methode fixed price, fixed date aan. Dat kunnen we omdat onze detailanalyse automatisch wordt uitgevoerd zonder handmatige ingrepen."
Op dit moment legt Cornerstone de laatste hand aan een oplossing voor de conversiefase. Het bedrijf werkt hierbij samen met Information Builders en het Duitse bedrijf Infolythics. Doel is het vanuit X-Ray genereren van interfaces die de synchronisatie bewerkstelligen van gewijzigde programmasources en de daardoor te wijzigen bestanden. Hierbij worden windowing- en extensietechnieken gebruikt.
Volgens Janssen is ‘windowing’ alleen onvoldoende om Jaar 2000-wijzigingen door te voeren. "Het is een zwakke programmeursoplossing: het heeft een beperkte algebraïsche geldigheid en kan niet overweg met sorteringen, keys en secundaire indexes waarbij datums gemoeid zijn. Stel, er is een datumaanduiding van zes karakters zonder eeuwtoevoeging in een regel code gevonden. Die karakters kunnen in diverse volgordes staan, zoals ‘ddmmyy’ en ‘yymmdd’. Ze moeten dan worden veranderd in ‘ddmmyyyy’ en ‘yyyymmdd’. Met extensietechnieken is aan te geven in welke volgorde er veranderd moet worden."
Overigens noemt Janssen het testen de crux van een conversie. "Traditionele methodes als Cast en Gato zijn te langzaam. Wij hanteren de Fingerprint-methode, waarbij de systemen in de oude en nieuw situatie met elkaar worden vergeleken op hun logische functionaliteit."
Vat
Janssen is een vat vol plannen. Zo heeft hij net Elicitate opgericht, een bedrijf dat ook X-Ray gaat verkopen. Verder overlegt hij met Randstad om werklozen in X-Ray op te leiden zodat ze kunnen worden ingezet in conversietrajecten. Ook zoekt hij naar een grote partner om de tool grootschaliger in te kunnen zetten. "Eigenlijk wil ik met een partner een rekencentrum inrichten voor het mkb. Die kennen bijna geen PL1 of Cobol, maar zitten met exotische talen opgescheept, zoals Focus, Clipper en Dataflex."