Onder leiding van Esa Tihilä groeide Basware uit tot een internationale leverancier van inkoop- en factureringssoftware. De laatste paar jaar moest de aanbieder van e-invoicing pas op de plaats maken. Een herstructurering, die banen kostten in met name moederland Finland en België, heeft het bedrijf inmiddels gestroomlijnd. En er ligt er een cloudgroeistrategie die de vorig jaar september aangestelde ceo – Vesa Tykkyläinen – tot 2020 gaat uitvoeren.
Het Finse bedrijf startte in 1985 als een accountingskantoor voor budgettering en financiële planning, toen nog onder de naam Baltic Accounting Systems (BAS). In de jaren erna lag de nadruk op het leveren van financiële software. In 1993 werd de bedrijfsnaam hierop aangepast: Basware. Vanaf eind jaren negentig specialiseerde het bedrijf zich in elektronisch factureren.
Onder leiding van Esa Tihilä, die in 2004 in dienst trad en vanaf 2011 de scepter zwaaide, groeide de kleine softwarespeler uit tot een internationale speler. Basware deed diverse overnames, waaronder in Nederland (2010: TNT Post Connectivity), en bouwde een wereldwijd e-handelsnetwerk op voor het afhandelen van bestel- en betaalprocessen tussen klanten en leveranciers.
Amerikaanse markt
Hoewel Basware flink groeide, werd het bedrijf geconfronteerd met de snelle cloudontwikkelingen. Daardoor waren er op korte termijn grote investeringen nodig in het opbouwen van een SaaS (software as a service)-model. Ook was de organisatie door de diverse overnames scheefgegroeid.
Bovendien groeide het aantal transacties via het Basware Connected Network minder hard dan Tihilä had voorspeld. Hij riep eind 2013 dat Basware eind 2015 honderdvijftig miljoen transacties zou verwerken, maar de teller stokte daadwerkelijk op ruim negentig miljoen.
Uitbreiding naar de Amerikaanse markt moet het transactienetwerk een boost geven: de overname vorg jaar van Verian, een leverancier van cloudgebaseerde e-inkoopsoftware uit de VS, is een eerste stap hiervoor.
Basware ziet het jaar 2016 als het begin van een nieuwe fase waarin de overgang naar een nieuw groeimodel, gebaseerd op de cloud centraal staat. Voor Tihilä aanleiding om het stokje door te geven aan een nieuwe bestuurder: Vesa Tykkyläinen. De wisseling van de wacht vond in september vorig jaar plaats. Bij het bedrijf uit Espoo werken wereldwijd zo’n 1.900 man.
Cloudstrategie
Tykkyläinen licht in een telefonisch interview toe wat de cloudgroeistrategie 2016-2020 inhoudt. Die blijkt uit een aantal onderdelen te bestaan, zoals het uitbouwen van de internationale cloudomgeving met hulp van partner Amazon Web Services, het versterken van de marketing en verkoop door personeelsuitbreiding, met name in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland, en het verbeteren van de klantervaring.
In dit laatste geval zoekt Basware naar partners die aanvullende diensten kunnen leveren via het Connect Netwerk. De nieuwe ceo wijst als voorbeeld op Dun en Bradstreet die klanten van Basware voorzien van financiële informatie over hun klanten, leveranciers of partners.
Aanscherping
Als onderdeel van de strategie heeft Basware een reorganisatie doorgevoerd om het bedrijf te stroomlijnen. ‘Door de diverse overnames van de afgelopen jaren was er een overlap in een aantal activiteiten, locaties en producten ontstaan. Met de reorganisatie hebben we het bedrijf proberen te versimpelen’, legt Tykkyläinen uit.
De aanscherping heeft vooral gevolgen gehad voor de Finse en Belgische operaties. Zo sloot in België een r&d-afdeling (onderdeel van het in 2012 overgenomen Certipost) en ging in Finland een aantal productafdelingen dicht. Ook verdwenen er banen door de centralisatie van de ondersteunende taken (zo is de backoffice in Polen ondergebracht), waarbij er kantoren dichtgingen. In totaal zijn er zo’n 130 banen geschrapt.
Tykkyläinen noemt als ander strategie-onderdeel het bijstellen van de bedrijfscultuur. Die is in zijn ogen open en klantgericht, maar moet wel meer prestatiegericht worden. ‘We willen meer nadruk leggen op de uitvoering van onze strategie. Daar horen ook helder gestelde doelen bij die voor onze werknemers haalbaar zijn en waar wij ze aan kunnen houden.’
In de nieuwe strategie staat een jaarlijkse groei van de omzet uit SaaS van 20 procent centraal. Het afgelopen jaar kwam al 44,6 procent van de omzet (148,6 miljoen euro) uit de cloud. Volgens de ceo liggen er in Europa en in de VS volop groeikansen. ‘In veel landen in Europa maar ook daarbuiten werkt men vaak nog met papieren facturen. Alleen in Scandinavië en de Benelux wordt er op grote schaal elektronisch gefactureerd.’
Versnipperde markt
Basware stelde afgelopen februari de Belg Dany de Budt aan als de nieuwe landenmanager voor Nederland. Hier bedient Basware klanten als Heineken, KPN, VCK Logistics, Philips, Boels, T-Mobile en Mediq, zowel direct als via een partnerkanaal.
‘Interessant voor ons’, meldt Tykkyläinen, ‘is de afspraak van de Nederlandse regering met het bedrijfsleven dat alle leveranciers van de rijksoverheid bij nieuwe inkoopovereenkomsten hun factuur elektronisch moeten indienen. Deze richtlijn gaat Europees eind 2018 gelden. Daar verwachten wij wel de nodige orders voor het leveren van e-invoice-oplossingen binnen te halen.’
De markt voor e-invoicing is gefragmenteerd, is de typering van de Basware-ceo. ‘Er zijn veel lokale spelers actief. Basware is een van de weinig grote internationale partijen. Maar het verschil is dat wij een open handelsnetwerk hebben en dit soort partijen een gesloten netwerk.’
Organische groei
De investeringen in het cloudmodel, de reorganisatie en tegenvallers bij de Britse overheid vanwege de Brexit hebben de afgelopen twee jaar tot rode cijfers geleid. De omzet bleef wel stijgen, vanwege een forse groei door de cloudopdrachten. Al werd deze omzetgroei gedrukt door de teruglopende traditionele softwarelicentie-inkomsten.
De topman verwacht dat de negatieve gevolgen van de omschakeling naar een cloudgedreven model de komende jaren minder worden; hij voorziet al in 2017 een terugkeer naar een break-even-niveau als het om het operationeel resultaat gaat.
‘Uitgangspunt is organische groei’, zegt de topman, ‘maar als er kansen komen voor overnames, dan grijpen we die.’ Hij zegt dat er geen plannen bestaan om met hulp van investeerders Basware van de Finse beurs te halen. Dit is in de afgelopen diverse malen gebeurd bij softwarebedrijven die geld nodig hadden om de benodigde cloudinvesteringen te bekostigen.
‘Nee hoor, daar hebben wij geen behoefte aan. Er zijn nog genoeg geldbronnen beschikbaar om onze cloudgroeistrategie te effectueren.’