Softwareleverancier USoft uit Baarn zegt na een reorganisatie waarbij veertien mensen zijn ontslagen, het lek weer boven te hebben. Het bedrijf, bekend van zijn applicaties voor data-intensieve transacties, is een bpm-suite aan het opbouwen voor procesondersteuning en requirements-management. De eerste procesgedreven bpm-templates worden de komende maanden in een aantal verticals aangeboden, waaronder de vastgoedmarkt en inkoopafdelingen.
Algemeen directeur Roel Spans van USoft vertelt dat vorig jaar de kosten van het bedrijf uit de pas begonnen te lopen bij de opbrengsten. ‘Dat kwam deels door onze productvernieuwing. Die liep vertraging op en dat kostte extra geld. Daarnaast merkten we dat het door de crisis langer duurde eer we een opdracht binnenhaalden. Dat scheelde in opbrengsten.’
Reorganisatie
In augustus vorig jaar startte de directie na overleg met de aandeelhouders een reorganisatietraject. Veertien van de ruim vijftig medewerkers verloren hun baan. Zij hadden ondersteunende functies of deden ontwikkelwerkzaamheden die naar Servië zijn ge-nearshored. ‘Wij hebben bewust de medewerkers die innovatieve en klantgerelateerde werkzaamheden uitvoerden, binnen boord gehouden. Denk aan onderzoek en ontwikkeling en de verkopers.’ Volgens Spans is USoft sterker uit de reorganisatie gekomen met minder overhead en efficiëntere ontwikkelmethodes. Inmiddels hebben zich ook een aantal nieuwe klanten gemeld, met name in de logistieke wereld.
Heilig geloof
Met het softwareontwikkelplatform van USoft worden rule based-applicaties gemaakt. Het bedrijf is van oudsher actief in de zorgverzekeringsmarkt, het pensioenwezen en de woningbouwwereld. Nadat het bedrijf in 2010 werd overgenomen van Ness Technologies en in handen kwam van twee investeerders, is een nieuw groeiplan opgesteld. De ambitie is om vanuit de rule based-ontwikkelingomgeving software te ontwikkelen op het vlak van business process management (bpm), vertelt Spans. ‘De investeerders Patrick Dekker en Egbert Hendriks zijn realistisch maar geloven nog heilig in een goed resultaat.’
Bpm-integratie
Er bestaat, algemeen gesteld, in organisaties vaak nog een kloof tussen de afdeling die alle processen in kaart brengt en de afdeling die de eisen formuleert waaraan die bedrijfs- en it-processen en systemen moeten voldoen, zegt Spans. ‘Vaak ontbreekt het overzicht. Met onze bpm- en requirements-software kunnen deze afdelingen geïntegreerd met elkaar werken op basis van consistente en complete processen en requirements. Hierdoor zijn organisaties in staat om veel sneller en kwalitatief betere applicaties te realiseren.’ De door USoft ontwikkelde software, URequire Studio, is gebaseerd op de OMG-standaarden BPMN 2.0 en SBVR.
Ontwerpmethode DEMO
Recent heeft het bedrijf ook een samenwerking met Sapio van professor Jan Dietz aangekondigd. Door de ontwerpmethode DEMO (Design & Engineering Methodology for Organizations) van Sapio onder te brengen in de software van USoft, is een platform opgezet (UDemo) waarop organisaties hun bedrijfsarchitectuur in samenhang met processen en requirements kunnen vastleggen. Volgens directeur Spans wordt het hierdoor mogelijk om op een consistente manier de organisatie en haar eisen en wensen te beschrijven. Ook dit moet leiden tot snellere en goedkopere implementaties van applicaties. Bedrijven kunnen hierdoor makkelijker inspelen op marktveranderingen en klantwensen, aldus Spans.
‘De komende maanden bieden we in een aantal verticals onze procesgedreven bpm-templates aan. Aan de hand van een business case tonen we aan dat een bedrijf 20 tot 25 procent goedkoper kan werken. We richten ons bijvoorbeeld op de vastgoedmarkt waar we een bpm-tool aanbieden voor het onderhoud van gebouwen en kunstwerken, en op inkoopafdelingen waarbij we inkoopprocessen willen ondersteunen.’
Focus
De algemeen directeur vergelijkt zijn bedrijf met andere Nederlandse bpm-leveranciers zoals Be Informed en Aquima die beide met rule based engines bedrijfsprocessen verbeteren. Ook Cordys hoort in dit rijtje thuis maar USoft werkt ook samen met het bedrijf van Jan Baan. Andere concurrenten zijn Mendix, Perceptive Software (Pallas Athena) en op het vlak van requirements management RuleXpress en Synergio, het bedrijf van Silvie Spreeuwenberg.
De focus van USoft ligt op Nederland, al is het bedrijf vanuit het verleden nog steeds actief in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Scandinavië. In deze laatste regio opereert het bedrijf vanuit het kantoor in Zweden van zusterbedrijf en webapplicatiebouwer HintTech, waarvan investeerders Dekker en Hendriks eveneens eigenaar zijn.
Ontwikkeltool van Nederlandse origine
De oorsprong van het Nederlandse softwarebedrijf USoft gaat terug eind jaren tachtig. Herbrand Hofker richtte met steun van onder andere Max ten Dam en Rinus van den Bos, het bedrijf Comtecno op. Hofker gaf les op een HTS en had het idee om automatisering te automatiseren. Hij maakte een tool om Oracle forms applicaties te genereren (Top Tools, later Top Case). Comtecno financierde deze activiteit door het verlenen van consultancy en het verzorgen van omscholingscursussen, een vergelijkbare opzet als bij Pion. Comtecno organiseerde in samenwerking met de arbeidsbureaus Oracle-opleidingen voor werkloze academici en hbo’ers. Jaarlijks werden zo’n tachtig à honderd werkzoekenden omgeschoold.
In 1992 wilde Comtecno actief worden op de Amerikaanse markt. De naam bleek een hindernis, omdat die te veel leek op reeds bestaande namen. De nieuwe naam werd TopSystems en de tool werd TopWindows genoemd. De ontwikkeltool viel op omdat het een strikte scheiding hanteerde tussen bedrijfsregels en applicatie. Unisys liet in 1995 zijn oog vallen op dit bedrijf en noemde het na de overname Usoft (een samentrekking van Unisys en software). De Oracle-herscholingsactiviteiten werden in 1996 afgestoten aan het Oracle-softwarehuis Fast Lane uit Maarssen; Unisys vond dit geen kernactiviteit.
Na een mislukte internationale uitbreidingsstrategie verkocht Unisys USoft in 1998 aan de Israëlische softwareleverancier Advanced Technology (ATL) dat op zijn beurt in 1999 werd opgeslokt door landgenoot Ness Technologies.
Ness Technologies verkocht begin 2010 het Usoft-onderdeel, dat als Ness Benelux actief was, aan de investeerders Patrick Dekker en Egbert Hendriks. Het Israëlische ict-bedrijf wilde zich concentreren op dienstverlening en zocht een koper voor zijn softwareactiviteiten. Het sindsdien weer Usoft geheten softwarebedrijf zegt vandaag de dag wereldwijd ruim tienduizend gebruikers te hebben. Bekende klantnamen zijn Achmea, AgentschapNL, KLM en Sandd.