Tevreden geluiden bij de Baan World User-gebruikersgroep, nu Infor besloten heeft om niet alleen ERP LN, maar ook het oudere, nog veel gebruikte Baan IV in de soa-plannen op te nemen.
Formeel licht de leverancier van bedrijfssoftware Infor zijn plannen op het gebied van ‘service oriented architectures’ (soa) pas toe tijdens zijn internationale gebruikersconferentie in september in Las Vegas. Achter de schermen wordt echter al druk overlegd met onder andere de gebruikers van de Baan erp-software. Tijdens de eerder dit jaar gehouden Cebit gaf vice president Product Marketing Mike Frichol al inzicht in de plannen.
Soa is voor Infor een belangrijk hulpmiddel om zijn lange reeks van softwareproducten aan elkaar te kunnen knopen. Anders dan voorganger SSA Global mikt het bedrijf hierbij echter niet op soa als een manier om klanten zoveel mogelijk naar nieuw ontwikkelde producten te laten doorgroeien. Het is voor de nieuwe eigenaar van Baan meer een manier om te kunnen doen aan wat zo fraai heet: ‘cross selling’. Door op termijn iedere belangrijke applicatie in het portfolio te voorzien van een XML-interface en bovendien voor die klanten die daar behoefte aan hebben een ‘enterprise service bus’ te creëren, wil het bedrijf ervoor zorgen dat gebruikers zonder al te veel technische problemen ook andere Infor-producten kunnen toepassen. Dankzij soa-technologie kunnen deze in principe incompatibele toepassingen toch met elkaar communiceren.
De aanpak van Infor hierbij wijkt af van wat andere aanbieders tot nu toe deden. Allereerst wordt de XML-interface en de overige technologie voor deze aanpak via een reguliere onderhoudsrelease beschikbaar gesteld. Daarmee is de ‘soa-editie’ voor klanten met een onderhoudscontract dus gratis, aldus Frichol.
Supply chain management
Bovendien maakt het bedrijf tot nu toe weinig rumoer rond de komst van soa-technologie. Het eerste product dat standaard voor gebruik in soa-omgevingen geschikt is, is beschikbaar. Het gaat om Infor SCM Warehouse Manage-ment 9.0. De kreet ‘soa’ werd in de aankondiging niet gebruikt. Deze stilte lijkt enerzijds ingegeven doordat het bedrijf zijn kruit droog lijkt te willen houden voor de Inforum-gebruikersconferentie in Las Vegas. Ongetwijfeld heeft de stilte ook te maken met het feit dat veel gebruikers van Infor-software kleinere bedrijven zijn die men niet wil overvallen met complexe technologie.
Vanuit de Baan-gebruikersgroep komen positieve geluiden over de plannen. John Deken, bestuurslid van Baan World Users (BWU) en werkzaam bij Meyn in Oostzaan, is vooral blij dat Infor besloten heeft om ook Baan IV en V in de plannen op te nemen. Eerst leek Infor alleen de nieuwe ERP LN-editie van soa-technologie te willen voorzien. Overleg met de BWU heeft nu opgeleverd dat ook de twee oudere pakketten een XML-interface krijgen. Met name Baan IV wordt nog veel gebruikt. De komst van de soa-interface laat nog wel op zich wachten. Deken verwacht deze pas in 2008.
Overigens verdient de term ‘gratis’ die Frichol tijdens de Cebit hanteerde wel een toelichting. John Deken geeft aan dat de soa-functionaliteit inderdaad gratis is, mits deze wordt gebruikt om te communiceren met een ander Infor-pakket. Wordt de XML-interface toegepast om gegevens te kunnen uitwisselen met een product van een andere leverancier, dan zijn er aan het gebruik wel kosten verbonden.
De aanpak van Infor heet officieel Infor Open SOA en is gebaseerd op de afspraken die gemaakt zijn in de ‘Open Applications Group Interoperability Standard’ (OAGIS). Deze standaard levert de basis voor het formaat waarin de XML-berichten dienen te worden opgesteld die tussen applicaties heen en weer worden gestuurd.
SAP introduceert nieuwe soa-producten
Tijdens de Amerikaanse editie van de gebruikersbijeenkomst Sapphire 2007 introduceert SAP voor het eerst sinds het vertrek van Shai Agassi nieuwe soa-producten. Agassi wordt gezien als de geestelijk vader van SAP’s op soa-technologie gebaseerde Netweaver-producten, maar is plotsklaps opgestapt. De aankondiging heeft betrekking op een portal, een datawarehouse en hulpmiddelen om data te kunnen opschonen. Bovendien kondigt SAP aan de samenwerking met een aantal leveranciers van populaire tools voor applicatieontwikkeling verder uit te breiden. Het gaat onder meer om Adobe met Flex. Doel is om de ondersteuning van dit soort toepassingen voor Netweaver verder te vergroten.