Duitsland is SAP-land bij uitstek. Logisch, want de erp-leverancier komt er vandaan. Ontwikkelingen daar zijn vaak een voorbode van wat zich in Nederland en elders in de wereld gaat afspelen. Afgemeten aan de Cebit krijgt SAP het lastiger, vormt het mkb een uitvalsbasis en krimpt het aantal partners.
Meubeltjes Een typische Duitse SAP-partner is Zeda- Gesellschaft für Datenverarbeitung und EDV-Beratung. Het is een dochterbedrijf uit Wuppertal van het bouw- en woninginrichtingconcern Vorwerk & Co, en al sinds 1970 actief. Zeda (ZEntrale DAtaverarbeitung) heeft zich geheel toegelegd op SAP-maatwerkoplossingen voor de meubelindustrie. |
SAP zoekt naar andere afzetmogelijkheden en wil af van het stempel ’traditionele erp-leverancier’. Een van de manieren is het opbouwen van een wereldwijd partnernetwerk dat het midden- en kleinbedrijf bedient met op maat gesneden Business One-oplossingen. SAP stelt de ontwikkelaars daarvoor een software development kit ter beschikking. In de Verenigde Staten werkt de erp-firma samen met American Express, dat als wederverkoper en ontwikkelaar optreedt van de eigen SAP Business One – The American Express Edition.
De softwarereus startte een jaar geleden met Business One, waarmee het pretendeert kleine ondernemingen eenvoudige bedrijfssystemen te kunnen aanbieden. Het beschikt al langer over het concept mySAP All-in-One, waarmee complexere maatwerkoplossingen kunnen worden ontwikkeld voor het hogere middensegment, met name de industrie.
Minder partners
Op servicevlak zijn er zo’n honderdtachtig Duitse partners. Daarvan bieden 106 Mysap All-in-One aan en (met een overlap) 42 servicepartners het Business One-pakket. Wereldwijd opereren er honderd Business One- en tweehonderd All in One-partners. SAP beweert dat vandaag de dag 60 procent van alle installaties gedaan worden in het midden- en kleinbedrijf. Renate Radon, hoofd alliancemanagement SAP Duitsland, verwacht een stijging van het aandeel Business One-oplossingen, waar het een lichte teruggang voorspelt in de complexere maatwerktoepassingen. Onder de Duitse partners, variërend van adviseurs, implementatoren en technische beheerders, is de stemming somberder. Een standmedewerker van systeemhuis All for One: "De zaken draaien een stuk minder. Het aantal partners op de middenmarkt zal binnen nu en een paar jaar flink gekrompen zijn." Gerd Dünker van Plaut onderstreept deze verwachting. "De groei is ten einde; een consolidatie staat voor de deur." Voor zijn eigen bedrijf – met zo’n twintig jaar SAP-ervaring – is hij optimistisch. Plaut is een wereldwijde opererende SAP Logo-partner, en zoveel zijn daar niet van. Het bedrijf bestaat al sinds 1948 en combineert boekhouding met het aanbieden van it-diensten. Een teken aan de wand is de jaarafsluiting van Itelligence AG, een van de grotere Duitse complete SAP-dienstverleners. Dit internationaal opererend bedrijf (met een Nederlandse vestiging in De Waal) zag zijn verlies oplopen tot 16,1 miljoen bij een dalende omzet van 168,5 miljoen euro.
Sommige Duitse partners kijken met een scheef oog naar de concurrentie die het van SAP zelf ondervindt. De erp-leverancier acteert in Duitsland namelijk ook nog met twee dochters: SAP Systems Integration AG (advisering en systeemintegratie) en Steeb (SAP-systeemhuis voor het mkb). Volgens Michael Schmitt, manager mkb SAP Duitsland, zijn dit soort activiteiten bedoeld om voeling te houden met de markt voor het afstemmen van producten op klantbehoeften. "Wij noemen het zelf ‘coöptitie’. Daar is niets abnormaals aan."
Rik Sanders