Microsoft stelt zijn software-abonnement wederom bij om het aantrekkelijker te maken. Het zogeheten Software Assurance voorziet nu in een gratis licentie voor failover-servers die standaard niet aan staan. Ondertussen concludeert onderzoeksbureau Jupiter dat gebruikers met SA duurder uit zijn.
Langere ondersteuning, niet voor NT 4 Microsoft wijzigde begin deze maand zijn ondersteuningsbeleid: het verlengt de geldigheidsduur van zeven naar tien jaar voor zakelijke en ontwikkelaarssoftware. Dit geldt echter niet voor oudgedienden Windows NT 4 en Exchange 5.5. De periode van tien jaar is alleen geldig voor producten die nu in de hoofd-ondersteuningsfase zitten. Het oudere besturingssysteem en de mailserver vallen onder de uitgebreide ondersteuningsfase. “Oudere producten zoals Windows NT 4.0 halen niet de hedendaagse, hogere beveiligingsvereisten”, verdedigt Microsoft de uitzonderingen. Het leveren van beveiligingsopwaarderingen voor oudere producten zou niet goed mogelijk zijn, stelt de leverancier. NT 4 staat al geruime tijd op de pensioneringslijst van Microsoft. Het staken van de ondersteuning voor het acht jaar oude besturingssysteem is al twee keer opgeschort, maar verloopt eind dit jaar definitief. De tien jaar ondersteuning omvat Windows 2000, databank SQL 2000 en andere producten die sinds 1 juni 1999 zijn uitgebracht. Daarnaast genieten Service Packs nu een ondersteuning van twee jaar. Microsoft geeft klanten hiermee ook meer migratieruimte en zichzelf meer ontwikkeltijd. De volgende Windows-versie, codenaam Longhorn, komt namelijk pas ergens in 2006. De volgende SQL-versie is onlangs opgeschoven van midden dit jaar naar midden 2005. |
Microsoft stelt juist dat klanten met SA goedkoper uit zijn. Bovendien beschikken ze dan altijd over de nieuwste technologie, aldus de softwareproducent. Laatstgenoemde element is volgens Jupiter voor slechts een handjevol klanten reden om SA te kiezen.
Uit het Jupiter-onderzoek blijkt dat 53 procent van de grote SA-klanten nu met hogere softwarekosten zit. Slechts 2 procent stelt nu goedkoper uit te zijn. In het Amerikaanse mkb ligt dit op respectievelijk 40 en 8 procent. Jupiter heeft deze aantallen geëxtrapoleerd op basis van zo’n honderd ondervraagden, aangezien slechts 16 procent van de ondervraagde ondernemingen SA gebruikt.
Roi berekenen
Ook onderzoeksbureau Forrester neemt het kostenplaatje van SA onder de loep. Het heeft een analysehulpmiddel ontwikkeld om de roi (return on investment) te kunnen berekenen. Gebruikers kunnen hiermee hun voordeel doen. Dit Excel-document is te downloaden vanaf de website van Microsoft, die het daar aanprijst als hulpmiddel voor verkopers en partners.
Forrester-dochter Giga stelt in diens rapport ‘Microsoft Licensing: more for the money’ van februari dit jaar dat SA aantrekkelijk kan zijn voor klanten, zij het vooral door de bijstellingen van de afgelopen tijd. Volgens Giga gaan die wijzigingen in op de grootste bezwaren tegen Microsofts Licensing 6.0, waar SA onder valt. “Het bedrijf had twee jaar aan ophef en relatieschade kunnen voorkomen door feedback te vragen vóór de uitrol van Licensing 6.0.”
De leverancier heeft al eerder aanpassingen gepleegd, waaronder gratis training en recht voor thuisgebruik, om klanten naar SA te lokken. De gratis licentie voor zogeheten koude failover-servers – warm is gereedstaand en heet is synchroon meedraaiend – is de nieuwste wijziging. Microsoft belooft dat er meer op stapel staat. Giga riep het bedrijf in februari al op meer bijstellingen te plegen. Dit jaar verlopen namelijk de eerste SA-contracten.< BR>