Conferentie Google Next vindt dit jaar alleen virtueel plaats. De organisatie houdt de deuren van het conferentiecentrum op slot uit angst voor het coronavirus. Online gaan keynotes, breakouts en lessen gewoon door. Goed idee of wat?
Google Cloud is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die zijn jaarlijkse evenement annuleert in verband met het nieuwe coronavirus (Covid-19). De clouddienstverlener is wel een van de eerste die de conferentie alsnog online organiseert. ‘Innovatie zit in ons dna en we schakelen een tandje bij om dit jaar een volledig en inspirerend event te bieden zonder de risico’s van reizen’, schrijft het bedrijf op de website van het evenement.
Deelname aan Google Next 2020 (6 tot 8 april) is kosteloos, want virtueel. Mensen die zich al eerder hadden aangemeld voor het event in San Francisco krijgen hun registratiekosten teruggestort, aldus het bedrijf. Mensen die via de eventwebsite een hotelkamer hadden geboekt, hoeven deze niet te betalen. Dit geldt niet voor hotelboekingen buiten de eventwebsite om, en evenmin voor vliegtickets.
Ook Adobe Summit
Ook techbedrijf Adobe heeft besloten zijn conferentie dit jaar alleen virtueel te organiseren. Dit betekent dat het event Adobe Summit / Magento Imagine niet fysiek plaatsvindt in Las Vegas. Hier geldt eveneens dat registratiekosten worden teruggestort en hotelkamerboekingen worden geannuleerd, zolang ze via de eventwebsite zijn geboekt. Vooralsnog verwacht Adobe dat in mei zijn conferentie in Londen wel doorgaat.
Andere grote techevenementen werden in verband met het coronavirus wel geannuleerd zonder een virtueel alternatief. De lijst is aanzienlijk en bevat onder meer het Mobile World Congress, Facebook F8, CloudFest, Infor Inspire, HP Reinvent, F5 Agility, Microsoft MVP Summit en Google I/O. Deutsche Messe verplaatst de nieuwe techbeurs Twenty2X van maart naar eind juni en de Hannover Messe van april naar juli. The Next Web Conference in Amsterdam-Noord verschuift van juni naar oktober.
Wat vindt u?
Is het een goed idee dat dit jaar geen fysieke tech events maar wel virtuele varianten plaatsvinden om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken? Kun je online wel dezelfde beleving organiseren als bij een fysiek evenement?
Zouden virtuele evenementen een goed, groen en duurzaam alternatief kunnen worden voor massale meerdaagse events waarvoor duizenden mensen de halve wereld over vliegen?