ARM-chips zijn op papier veelbelovend voor servers, maar de kans is haast verkeken. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Een jaar geleden nog leek de tijd rijp te zijn, voor de opkomst van een serieuze servermarkt gebaseerd op ARM-processors. Sindsdien is er echter weinig schot in de zaak gekomen. Intels kleine concurrent AMD kwam een jaar geleden met zijn langverwachte ARM-serverprocessor. En recent nog is ARM-chipreus Qualcomm aan het serveravontuur begonnen. De ‘Intel van de smartphonewereld’ heeft namelijk net na Sinterklaas zijn allereerste serverprocessor onthuld.
Het Amerikaanse bedrijf brengt deze 10 nanometer chip met maximaal 48 cores dit jaar uit, hoewel dat pas in de tweede helft gebeurt. Nu kent de servermarkt een heel ander ontwikkel- en releaseritme dan bijvoorbeeld de pc- of smartphonemarkt. Maar toch stemt Qualcomms wel zeer ruime timing somber, zeker in combinatie met de trage voorgeschiedenis van ARM-serverchips. De vooruitzichten zijn slinkende en de kansen zijn straks verkeken. Misschien rest er slechts een niche. Wat vind jij?
@Jasper:
“ARM-chips zijn op papier veelbelovend voor servers, maar de kans is haast verkeken.”
Zit er een uiterste houdbaarheidsdatum op het gebruik van ARM chips in servers? Dat lijkt me niet, en de stelling is daarom niet waar.
Er gebeurt steeds meer in de cloud, dus zal er steeds meer rekencapaciteit in de cloud nodig zijn. ARM verbruikt per berekening minder energie dan Xeon, waardoor rekencentra met ARM minder warm worden dan rekencentra met Xeon. Als bonus is er daardoor ook minder actieve koeling (airco) nodig.
Qua architectuur heeft ARM geen beperkingen tov Xeon. Het is een moderne 64-bits architectuur, dus qua adresseerbaarheid en schaalbaarheid is Xeon geen harde eis.
Windows 10 draait al op ARM, Linux draait al op ARM, en het zou me verbazen als Apple z’n macOS nog niet naar ARM geport heeft. De desktop OS-en draaien dus al op ARM, dus kunnen de server OS-en dat ook. Of dat ook echt gaat gebeuren weet ik niet, Intel zal er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren, maar om te zeggen dat de kansen verkeken zijn… volgens mij zijn er heel veel kansen!
@Frank
Er zit niet letterlijk een uiterste houdbaarheidsdatum op (gebruik van) ARM-chips in servers, nee. Maar wat je vaak ziet is dat er wel sprake is van een bepaalde tijdsspanne (window of opportunity) waarin er momentum is (voor een bepaalde ontwikkeling/technologie) en dat daarin dan doorbraken mogelijk zijn. Zie bv ooit de echt-64-bit Itanium-processor (opgezet door HP en Intel), die had ook een nieuwe, schone architectuur (met adresseerbaarheid en schaalbaarheid) en was veelbelovend maar heeft zijn kans(en) (uiteindelijk) gemist.
Je hebt zeker een goed punt van de OS-support: Linux, iOS (familie/aftakking/variant van macOS) en nu Windows 10 (wat de clientuitvoering is van Windows Server) draaien allen om ARM.
Maar vaak is het toch een kip-en-ei probleem wat OS-applicaties-gebruikers (plus nog support) omvat. De tijd zal het zeggen, en de tijd loopt al even voor ARM-servers…
🙂